Home / AKTUELNO / STIGLO UPOZORENjE IZ RUSIJE: Situacija u Makedoniji opasna, može da destabilizuje ceo Balkan!

STIGLO UPOZORENjE IZ RUSIJE: Situacija u Makedoniji opasna, može da destabilizuje ceo Balkan!

balkan-rat

Moskva je zabrinuta zbog zaoštravanja političke krize u Makedoniji i poziva Zapad da prekine sa grubim mešanjem u unutrašnje stvari te zemlje, saopštio je ruski spoljnopolitički resor.

„Zapad preko albanske manjine pokušava da dovede na vlast u Skoplju poraženu opoziciju, koja je stavila potpis na ultimativne zahteve Albanaca koji vode ka potkopavanju ustavnog uređenja te zemlje.

Nastavak destruktivnih pokušaja da se nametnu spolja šeme koje su u suprotnosti sa voljom makedonskih birača mogu samo da pogoršaju situaciju.

Potrebno je prekinuti mešanje spolja u unutrašnje stvari Makedonije, poštovati pravo makedonskih građana da samostalno rešavaju svoju sudbinu u skladu sa osnovnim demokratskim načelima“, navodi se u komentaru Ministarstva inostranih poslova Rusije.

U ruskom spoljnopolitičkom resoru naveli su da se „pogoršava politička kriza u Makedoniji koja je isprovocirana grubim mešanjem spolja u unutrašnje stvari te zemlje“.

Rusko ministarstvo je dodalo da Makedonci, uz aktivnu podršku evropskog rukovodstva i NATO-a, pokušavaju da nametnu „albansku platformu“, pripremljenu u Tirani.

„Izaziva posebnu zabrinutost to što su u tu aferu umešane vlasti jednostrano proglašene nezavisne države Kosovo.

Smatramo da je takva politika vrlo opasna, i da može da uništi makedonsku državnost i destabilizuje ceo Balkan“, nastavlja se u komentaru ruskog Ministarstva inostranih poslova.

(rs.sputniknews.com)

Check Also

NAJAVIO NOVU PANDEMIJU: BIL GEJTS „PREDVIĐA“ ŠEST PROMENA U SVETU POSLE KORONE

Bil Gejts, osnivač Majkrosofta i Fondacije Melinda i Bil Gejts, govori o šest ključnih promena …