Home / AKTUELNO / SVEDOČENJE ĐURE „MUTAVOG“: Evo ko je ubijao ljude po Srbiji…

SVEDOČENJE ĐURE „MUTAVOG“: Evo ko je ubijao ljude po Srbiji…

500

Svedok saradnik Miladin Suvajdžić, zvani Đura Mutavi, rekao je danas u nastavku svedočenja pred Specijalnim sudom da pripadnici „zemunskog klana“ stoje iza ubistva novinara Slavka Ćuruvije, ali i ubistava bivšeg direktora JAT-a Živorada Žike Petrovića i generalnog sekretara Jugoslovenske levice Miroslava Todorovića Kundaka.

Suvajdižć je na sudjenju četvorici pripadnika DB-a optuženih za ubistvo Ćuruvije, sudskom veću rekao da je to čuo od ubijenog Mileta Lukovića zvanog Kum, jednog od vodja zemunskog klana.

– Posle atentata na premijera, ja sam bio kurir i došao sam u stan, u Vojvode Stepe, u kom je bio Mile Luković Kum.

On je znao da mu je to kraj i tada je ispričao da su „Zemunci“ ubili Ćuruviju, ali i Žiku Petrovića i Kundaka – naveo je Suvajdžić.

Luković je, kako je naveo svedok saradnik, tada pomenuo još pet, šest ubistava.

Takodje je tvrdio da je tada osim njega u stanu bila i Ljilja Buha bivša supruga takođe svedoka saradnika Ljubiše Buhe Čumeta.

Suvajdžić je prethodno rekao rekao je da je u junu 2002. saznao da je trebalo da pripadnici zemunskog klana ubiju Miroslava Kuraka i Ratka Romića, optužene za ubistvo Ćuruvije.

On je, na pitanje zamenika tužioca Milenka Mandića rekao da je to saznao od pripadnika zemunskog klana Miloša Simovića kao i da je potom čuo da se od ubistva Kuraka i Romića odustalo.

– Simović je došao kod mene i tražio specijale (mobilne telefone) i rekao je da su tražili da ubiju ljude koji su ubili Ćuruviju – rekao je Suvajdžić.

On je rekao i da se od tih ubistava odustalo, kako je čuo, jer se Kurak dogovorio sa komandantom JSO Miloradom Ulemekom Legijom a Legija sa šefom zemunskog klana Dušanom Spasojevićem.

Suvajdžić je rekao i da je njegova uloga u tom ubistvu trebalo da bude nabavljanje manjih automobila.

Suvajdžić, poznat pod nadimkom „Đura Mutavi“, nalazi se na nepoznatoj lokaciji pod zaštitom policije a na početku svedočenja je naveo da je promenio ime.

Kasnije danas trebalo bi da svedoči penzionisani načelnik Uprave kriminalističke policije Rodoljub Milović.

Milović je bio pripadnik grupe Poskok koja je posle petooktobarskih promena 2000. godine istraživala politička ubistva iz perioda vlasti Slobodana Miloševića, a uz slučaj Ćuruvija, bavila se i zločinom na Ibarskoj magistrali i ubistvom Ivana Stambolića.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs 11. aprila 1999. u Beogradu, a za njegovo ubistvo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika DB Radomira Markovića, načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića i bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak koji je u bekstvu, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je kao i Radonjić uhapšen u januaru 2014.

Optuženi su tokom prethodnih ročišta odbacili svaku povezanost s tim zločinom.

(Beta)

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …