Home / AKTUELNO / SVI VAKCINISANI, ZAKLjUČANI DVE GODINE: AUSTRALIJA PRED KOLAPSOM, MRTVIH REKORDNO

SVI VAKCINISANI, ZAKLjUČANI DVE GODINE: AUSTRALIJA PRED KOLAPSOM, MRTVIH REKORDNO

Australijski zdravstveni sistem je pred kolapsom pa je vlada Skota Morisona primorana na „očajnički“ potez – da pozove u pomoć i takozvane bekpekere.

Bekpeking je inače samostalan vid putovanja, koji je veoma popularan i postoje brojna udruženja. Bekpekeri su putnici koji nose veliki ranac na leđima, po kom su i dobili naziv, a od ostalih turista, sem što se lakše i češće upuštaju u avanture, razlikuju i po načinu putovanja.

Vlada Skota Morisona uputila je poziv bekpekerima, jer je australijski zdravstveni sistem pred kolapsom, a broj mrtvih samo raste pod naletom omikron soja koronavirusa.

Morison ima plan da bekpekerima ne naplati aplikaciju za vizu u zamenu za to da se tokom „krstarenja“ zemljom uključe na bilo koji način u borbu protiv kovida, ali i u ostalim sektorima koji su zbog omikron soja desetkovani.

Sve to je javno rekao tokom televizijskog prenosa, a to je zvučalo ovako: „Hajde dođite dole, jer ste i želeli da dođete u Australiju. Idite po celoj zemlji i istovremeno se pridružite našim timovima u poljoprivrednom sektoru, zdravstvenom sektoru, ali u mnogim drugim sektorima naše ekonomije koji se na taj rad oslanjaju.“

Ovaj očajnički potez, smatraju mnogi, stiže u izbornoj godini kada se Morisonova vlada suočava sa ogromnim kritikama zbog neuspeha stavljanja pandemije pod kontrolu, uprkos najrigoroznijim merama čija je žrtva bio i Novak Đoković.

Ali paradoks je u tome, navodi Rojters, što je Morison taj poziv poslao u istom danu kada je američki centar za kontrolu bolesti, čuveni CDC, objavio u svom američkim medijima da se 22 zemlje za Amerikance stavljaju na listu veoma rizičnih, kada je reč o putovanjima u njih. Pogađate, na toj listi je i Australija.

Zdravstveni zvaničnici prijavili su 67 novih smrtnih slučajeva i skoro 80.000 novozaraženih danas. Juče je broj smrtnih slučajeva bio 77, a šef glavne kancelarije za zdravstvo Pol Keli kaže da bi Australija trebalo da

se pripremi da će broj smrtnih slučajeva i dalje rasti.

Bolnice u državi Viktorija već su prešle na „braon nivo“, što bi trebalo da znači da su u onom stepenu uzbune koja se podiže prilikom nacionalnih katastrofa i događaja s masovnim žrtvama. U susednom Novom Južnom Velsu u toku je štrajk medicinskih sestara zbog manjka osoblja u bolnicama.

Još jedna kritika na račun Morisona ide na konto toga da nema dovoljno kućnih antigenskih testova, odnosno brzih testova na kovid, dok s druge strane skaču cene onih kojih ima na tržištu. To je posebno izazvalo ogroman bes.

Check Also

Kinezi otkrili kako je Rusija izvršila fatalan udarac na dolar…

Protivmere Moskve, uvedene kao odgovor na antiruske sankcije, zadale su ozbiljan udarac poziciji dolara u …