Home / AKTUELNO / Tajne veze novog predsednika Južne Koreje sa Severnom Korejom: Ovaj čovek može da spreči ili da izazove Treći svetski rat (VIDEO)

Tajne veze novog predsednika Južne Koreje sa Severnom Korejom: Ovaj čovek može da spreči ili da izazove Treći svetski rat (VIDEO)

nosac-brodova-koreja

Na izborima za predsednika Južne Koreje pobedio je Mun Džae-in, liberalni advokat čija su specijalnost ljudska prava. Onje takođe i zagovornik je umerene politike prema Severnoj Koreji, javio je Rojters, pozivajući se na izlazne ankete sa birališta.

Mun je, prema predviđanjima, osvojio 41,4 odsto glasova čime je odneo ubedljivu pobedu nad svojim konzervativnim rivalom, bivšim tužiocem Hong Džon-pjuom koji ima 23,3 odsto glasova, prema izlaznim anketama koje su sprovele tri glavne televizijske mreže.

Poziva na umereni pristup Severnoj Koreji i želi da reformiše moćne konglomerate u porodičnom vlasništvu i da podstakne fiskalne troškove kako bi se otvorila nova radna mesta.

Mun, koji je “za dlaku” izgubio od Park na izborima pre pet godina, kritikovao je dve bivše konzervativne vlade što nisu zaustavile razvoj oružanog programa Severne Koreje, a zalaže se za politiku dijaloga uz istovremeno održavanje pritiska i sankcija kako bi se ohrabrile promene u toj susednoj zemlji.

Konzervativci su tokom kampanje “uporno pokušavali” da predstave favorita, čiji je otac prebegao u zemlju iz Severne Koreje, kao simpatizera režima u Pjongjangu, Dojče vele navodi da se čini da taj “pokušaj ocrnjivanja” birači, posebno mladi, lako prepoznaju.

– Činjenica je da Mun namerava da potpuno promeni pristup severnom susedu i to ne samo u odnosu na prethodnu vlast, već i u odnosu na dugogodišnju međunarodnu izolaciju koja se dolaskom Donalda Trampa u Belu kuću samo pojačala – navodi nemački medij.

Mun je bio šef predsedničkog kabineta tokom mandata bivšeg predsednika Roh Moo Hjuna s kojim je ranije imao advokatsku kancelariju.

– Ta leva vlast je između 2003. i 2008. nastavila takozvanu ”sunčanu politiku” na poluostrvu: pokretani su velikodušni projekti pomoći severnom susedu, širena je zajednička privredna zona Kaesong, vođeni su pregovori bez preduslova… – dodaje Dojče vele.

Kako navodi, Mun planira da se, ako postane predsednik, sretne sa severnokorejskim liderom Kimom Džong Unom, ponovo otvori zonu Kaesong kao i jedno odmaralište u severnokorejskim planinama.

To bi, dodaje, u Pjongjangu verovatno bilo dobro prihvaćeno jer bi državi donosilo milione dolara godišnje.

– Prema njegovom mišljenju, Seul treba da vodi samostalnu politiku prema Severnoj Koreji i da zauzme vodeću poziciju u očuvanju mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu. To bi moglo da izazove napetosti sa Vašingtonom – ocenjuje Deni, koji je poznavalac ovog regiona.

Pobednik će položiti zakletvu kao novi predsednik odmah nakon proglašenja rezultata izbora, umesto dosadašnjeg dvomesečnog prelaznog perioda.

Prevremeni predsednički izbori u Južnoj Koreji raspisani su nakon korupcionaške afere zbog koje je smenjena dosadašnja predsednica Park Geun-hje. Opoziv bivše predsednice Park i njeno svrgavanje izmenili su izborni kalendar Južne Koreje, pa će novi predsednik imati pun petogodišnji mandat.

Park se trenutno nalazi u zatvoru u blizini Seula čekajući početak suđenja na osnovu optužbi da je iznuđivala novac od kompanija, uzimala mito od nekih preduzeća i činila druge prestupe, sve u saradnji s dugogodišnjom savetnicom.

Pogledajte video:


(Telegraf.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …