Home / AKTUELNO / TRAJKOVIĆ: Novom izjavom Vučić uzdrmao poziciju srpskog naroda i ŠIRI DEPRESIJU

TRAJKOVIĆ: Novom izjavom Vučić uzdrmao poziciju srpskog naroda i ŠIRI DEPRESIJU

Član Predsedništva Srpskog nacionalnog foruma i nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Momčilo Trajković izjavio je u Danu uživo da je izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, o tome da se zalaže za razgraničenje sa Albancima na Kosovu i Metohiji (KiM), još jedna izjava koja u kontinuitetu “širi depresiju među Srbima na KiM”.

“Počev od izjave da na KiM nemamo ništa, da bi svaki metar bio plus, izjave da je Kosovo izgubljeno davno pa do toga da razgraničenje ništa drugo ne znači nego jedno veliko razočaranje koje će iz temelja pomeriti ostatak srpskog naroda na KiM, pogotovo ispod Ibra”, kaže Trajković.

Podseća da na severu Kosovo ima 30 do 40 hiljada Srba, a da je “sve ostalo – 120 i više hiljada – je ispod Ibra”.

“To znači da će 80 hiljada ostati u tzv. Velikoj Albaniji jer će razgraničenje značiti da Srbija tamo više neće imati vlast. Ako se ide na razgraničenje čak i sa Preševom, na Kosovu bi ostalo 80.000 Srba koji bi bili remetilački faktor i da sleduje njihov egzodus, jer bi Albanci pitali šta će nam sad Srbi”, smatra Trajković.

Prema njegovim rečima, poruka Vučića je “iz temelja uzdrmala poziciju srpskog naroda na KiM”.

“Totalno je poremetila one koji se nadaju da se vrate, razočarala one koji su dali žrtve. Imam nekoliko prijatelja koji počinju da prave kuću, posle ove izjave razmišljaju da li da počnu da prave kuću”, kaže Trajković.

Trajković se nedavno obratio predsedniku Srbije otvorenim pismom, šest meseci posle njihovog sastanka u Beogradu, u kojem navodi da Vučić nije ispunio, kako kaže, “ama baš ništa” od onoga što je obećao na sastanku s delegacijom Foruma u januaru.

“Suština pisma je jedno razočarenje nakon velikih obećanja koja smo imali na sastanku 30. januara. Tada smo se sreli, nakon ubistva Olivera Ivanovića, tražeći rešenja za mnoga pitanja, između ostalog i šta država može da uradi povodom ubistva”, rekao je Trajković.

Dodaje da su na sastanku otvorena mnoga pitanja koja se tiču strategije rešavanja kosovsko-metohijskog pitanja.

“Predsednik je u najvećoj meri prihvatio ono o čemu smo razgovarali, mi smo imali i konkretne predloge. Predsednik je pre svega bio oduševljen predlogom o Fondu za KiM, zatim predlogom za osnivanje državnog saveta za KiM kako bi partijska politika prerasla u nacionalnu i državnu politiku, a bio je prezadovoljan i strateškim kriznim tačkama na koje smo upozorili da se na terenu ‘albanizuje’ teritorija”, kaže Trajković.

Prema rečima Trajkovića, Vučić je obećao na sastanku da će se “obračunati sa ljudima na terenu koji prave greške ili imaju kriminalne radnje”, kao i da će “odgovarati oni koji su odgovorni za albanizaciju srpskih teritorija”.

“Međutim, ti ljudi su posle toga napredovali umesto da snose odgovornost”, tvrdi Trajković.

Govoreći o istragi ubistva Ivanovića, Trajković je rekao da zasad nema informacija ili se, kako kaže, rezultati istrage čuvaju da “u datom momentu posluže za politički pritisak na neke faktore”. Ocenjuje i da je moglo doći do bolje saradnje vlasti u Beogradu i Prištini kad je reč o istragi.

(N1)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …