Home / AKTUELNO / TRAMP U SVOJ TIM DOVEO ŽENU sa kojom misli da „razbije“ Putina!

TRAMP U SVOJ TIM DOVEO ŽENU sa kojom misli da „razbije“ Putina!

Fiona Hil u ponedeljak počinje da radi u Beloj kući. Biće viši ekspert za Rusiju i Evropu u Trampovom Savetu za nacionalnu sigurnost. Ali, ono što je posebno zanimljivo jeste da je Hilova jedna od autorki knjige zvučnog naslova “Gospodin Putin: operativac u Kremlju,” koja na 500 stranica donosi psihološki profil ruskog lidera.

tramp

Knjiga seže sve do Putinovih ranih godina u KGB-u pa do njegovog uspona. Tramp će tako, s gospođom Hil u Beloj kući, imati u svom timu na neki način sopstveni dosije Vladimira Putina, piše Vašington Post.

Teško je znati ko zaista vodi spoljnu politiku Sjedinjenih Država ovih dana, ili u kojoj meri gospođa Hil može da utiče na stavove Trampove administracije povodom Rusije. Njena knjiga nudi jednu realnu političku perspektivu Putinovih namera i mogućnosti, te zaista niska očekivanja za zbližavanje kako je to Tramp zamišljao tokom predsedničke kampanje.

Putin, prema onome što Hilova piše, vidi Sjedinjene Države kao zlonamernu, nesposobnu silu koja ne zavređuje poštovanje ali i kao prepreku u njegovom neumornom nastojanju da vrati i proširi moć ruske države. I svoju ličnu moć, takođe.

Veličina Rusije je njegov cilj, ali snaga Vladimira Putina je njegovo sredstvo.

Šest Putinovih identiteta

Knjiga je prvi put objavljena 2013., a izmenjena verzija 2015. U njoj se analiziraju Putinove preklapajuće osobine, analizira se kako oblikuje svoju dominaciju u zemlji i rivalstvo u inostranstvu. Hil i koautor Kliford G.

Gedi s Brukings Instituta pišu o 6 Putinovih identiteta, koji zajedno čine njegov pogled na svet. Posebno važnim smatraju identitet koji Putina podrazumeva kao manipulatora.

“On je majstor manipulacije informacija, suzbijanja informacija i stvaranja pseudo informacije”, piše u knjizi. Smatraju ga i ucenjivačem protivnika, saveznika i stranih lidera.

“On može verovati u potpunosti samo sebi”, pišu autori.

Putin je sebe proglasio “slugom države” u manifestu od 5 hiljada reči koji je izdao malo pre nego što je postao predsednik.

“Putin je obećao da će obnoviti rusku državu, zaštiti ruski suverenitet, očuvati stabilnost i jedinstvo i osigurati nacionalnu sigurnost”, nabrajaju autori. On nije, međutim, objasnio kako će to učiniti.

Ličnost autsajdera

Druga Putinova ličnost u knjizi je nazvana Putin-istorijski čovek, u kojem piše kako Putin koristi priču o svojim porodičnim korenima da bi se pokazao pravim Rusom. Njegova porodica je u Rusiji od početka 17. veka, bili su u pokrajini Rjazan, jugoistočno od Moskve.

Putin svoju priču uklapa u rusku nacionalnu priču. Tako kroz rusku posebnost naglašava i onu sopstvenu.

Što se tiče Putinove autsajder ličnosti, autori u knjizi napominju kako dosta političkih lidera, sebe prikazuju kao autsajdere. Putinova priča je u tom smislu poučna. Relativno je skromnih korena. Retko je bio u centru pažnje tokom svoje rane profesionalne karijere.

Služio je kao KGB-ovac u Drezdenu, a tokom 90-ih u Sankt Peterburgu, tada je razvio kulturna znanja i stekao političke reference kao vodeći opštinski zvaničnik.

Njegov humor je neprikladan, šale o testisima su mu specijalnost, a voli da pravi šou ismevajući ili grdeći svoje podređene ili oligarhe.

“Javnost voli da vidi kako opominje ljude koji im se ne sviđaju jezikom kakvim oni nemaju prilike inače da čuju.Autsajder je pragmatičan. On nema interesa u politici ili ideologijama. U sistemu opterećenim ideologijom, samo autsajder može videti njegove nedostatke.”

Ekonomija mu je bojno polje

Putin je prikazan i u identitetu slobodnog trgovca zbog svog umeća dogovaranja.

“Kapitalizam, prema Putinovom shvatanju, nije proizvodnja, upravljanje i marketing. To je cenkanje i pregovaranje. Ne radi se tu o kupcima i radnicima. To je pronalaženje i korišćenje rupa u zakonu.” Za Putina je ekonomija bojno polje, navode autori.

Kao zamenik gradonačelnika Sankt Peterburga, a kasnije i u Kremlju, koristio se metodama prisile oslanjajući se na poznavanje ličnih slabosti i finansijskih nedela svojih protivnika.

Bilo da se radi o lokalnim političarima, stranim poslovnim partnerima ili recimo, bivšem ukrajinskom predsedniku Viktoru Janukoviču, fokus je na pronalaženju i korišćenju slabosti. I na kraju Putin- službenik. Zbog svojih 15 godina u KGB-u Putin je vešt u proučavanju slabosti svojih meta i kombinovanju kako ih koristiti.

“Ovo je kako je on uspeo da stane na kraj ruskim oligarsima, koristeći njihovo bogatstvo protiv njih”, kažu autori.

 Novi šef, nova inspiracija za knjigu

Nije baš potpuno jasno, međutim, ima li Putin pravi utisak o SAD-u. Zna nekoliko Amerikanaca, tipa Džordža Buša Mlađeg i Obamu koji mu se ne sviđaju. Henri Kisindžer mu je najdraži među njima, ali možda i nemačko poreklo ima neke veze s tim. Putin SAD vidi kroz napade na širenje NATO-a, sramotnu intervenciju na Kosovu i slične poteze.

“Putin je proveo mnogo vremena u svom profesionalnom životu manipulišući istinom, manipulišući činjenicama, igranjem fikcijom”, piše u knjizi.

“On, takođe, možemo zaključiti, nije uvek u stanju da razlikuje jedne od drugih.”

Fiona Hil, autorka ove opširne knjige koja analizira Putinovu ličnost u ponedeljak će upoznati novog šefa, Trampa. Možda ne tako različitog od ovog lidera o kojem je napisala knjigu. Ko zna, možda sledeća knjiga bude baš o novom šefu, zaključuje VP.

Pogledajte video:


(Kurir)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …