Home / AKTUELNO / Turisti odlaze, meštani spavaju u šatorima i piju sedative: Ohrid se i dalje trese, za 20 dana – 1.000 zemljotresa

Turisti odlaze, meštani spavaju u šatorima i piju sedative: Ohrid se i dalje trese, za 20 dana – 1.000 zemljotresa

500
Zemljotres jačine 3,8 stepeni Rihterove skale ponovo je registrovan danas u 11,12 časova u ohridskom epicentralnom području, saopštila je seizmološka opservatorija Prirodno-matematičkog fakulteta u Skoplju.

Još dva slabija zemljotresa jačine 2,5 stepeni po Rihteru registrovana su noćas u Ohridu.

Od 18. juna do danas zemlja u ohridskom regionu se tresla više od 1.000 puta izazivajući strah, uznemirenost, a na momente i paniku među žiteljima Ohrida i brojnim stranim turistima, koji u sve većem broju pre vremena napuštaju hotele i vraćaju se svojim kućama. Iz Ohrida najviše odlaze porodice sa malom decom, a primetno je i odstustvo mladih, srednjoškolaca i studenata.

Ljudi, koji turistima iznajmljuju stanove žale se da je zbog čestih zemljotresa opalo interesovanje, a oni koji su ranije rezervisali sobe, sada ih otkazuju.

Serija zemljotresa uplašila je i same žitelje Ohrida, koji poslednjih nekoliko dana spavaju pod šatorima u Izvidničkom kampu i vojnom auto-kampu Sveti Naum.

Zbog čestih zemljotresa u Ohridu je zatvoreno jedno obdanište, a odložena je i manifestacija „Belo leto“ gde je 7. jula trebala da bude prikazana drama Koštana u izvođenju pozorišta Slavija iz Beograda.

Strah je zavladao među Ohriđanima, a u apotekama kažu da je znatno porasla potražnja i prodaja sedativa i drugih preparata za smirivanje. Pune ruke posla imaju i psihijatri, a u Hitnoj pomoći potvrđuju da potresi izazivaju strah, uznemirenost i panične napade kod većine ljudi koji su im se javljali.

(Telegraf.rs)

Check Also

DANAS DVA VELIKA PROTESTA U BEOGRADU

Nakon jučerašnje blokade puteva širom Srbije, danas će u Beogradu biti održana dva protesta – …