Home / AKTUELNO / UDARNA VEST! PET ZEMALJA POVLAČI PRIZNANJE TZV. KOSOVA: Jedna zemlja se danas izjasnila, čekamo još četiri..

UDARNA VEST! PET ZEMALJA POVLAČI PRIZNANJE TZV. KOSOVA: Jedna zemlja se danas izjasnila, čekamo još četiri..

Očekuje se da će danas zvanično biti potvrđeno da Palau povlači priznanje tzv. Kosova.

Očekuje se da će u narednom periodu pored Palaua još 4 države povući priznanje Kosova, piše štampa. Prva od tih zemalja je Palau, čiji je predsednik u poseti Srbiji.

Tomi Esang Remenges će se danas u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, posle čega će se obratiti javnosti.

Očekuje se da će tada zvanično biti potvrđeno da Palau povlači priznanje Kosova.

Da podsetimo, šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao najavio je u petak da će još jedna zemlja u ponedeljak verovatno povući priznanje tzv. Kosova. Prištinski mediji su potom objavili da se radi o Republici Palau koja se nalazi u zapadnom Pacifiku blizu Nove Gvineje i Filipina.

Srbija je prethodno toj zemlji ukinula vize. Vize su ukinute i za Sent Kits i Nevis.

Dačić međutim, gostujući u Jutarnjem program Prve televizije u nedelju nije želeo da potvrdi da li je zaista reč o Palauu.

– Predsednik Palaua je stigao u Beograd i sutra će se sastati sa predsednikom Vučićem. Ja bih vas zamolio da zaključite sami. Pacoli je pisao predsedniku Palau čim je čuo i ja ne bih da naškodim našim interesima, dajte prvo da završimo posao – naveo je Dačić.

Ministar je takođe napomenuo i da je vrlo moguće da 14. zemlja po redu koja bi povukla priznanje može da bude Sent Kits i Nevis.

– I moja deca me pitaju često gde je koja zemlja, ali te zemlje imaju isto pravo glasa (u UN) kao i Kina. Ja redovno pokazujem mapu svima ko je priznao Kosovo, a ko nije. Kada pogledate teritorijalno, mi smo u ogromnoj prednosti – rekao je Dačić.

Ukoliko Palau danas i zvanično saopšti da povlači prizanje, broj zemalja koje priznaju Kosovo pašće na 98, što znači da Beogradu malo fali do cilja, da priznavanja spusti ispod polovine ukupnog broja članica Ujedinjenih nacija što je 96.

Da podsetimo, tačan broj zemalja koje su priznale Kosovo i dalje lebdi u vazduhu. Iako srpski zvaničnici tvrde da je bilo sada već više od deset povlačenja priznanja, prištinske vlasti to negiraju.

Prva država koja je povukla priznanje Kodova kao nezavisne države je Surinam, koji je tu odluku doneo 27. oktobra 2017. godine, tvrdi se u Beogradu.

Na listi su još, prema tvrdnjama srpskih zvaničnika, i Unija Komora, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Liberija, Lesoto, Grenada, Madagaskar, Komonvelt Dominika, Papua Nova Gvineja, Grenada.

Check Also

VELIKI UDAR: STRUČNJACI UPOZORAVAJU DA SLEDI DRASTIČAN PAD STANDARDA..!

Poslednjih nedelja, cene osnovnih životnih namirnica i goriva drastično su skočile. Za naredni period se …