Home / AKTUELNO / Ukidanje kombija bio tek početak: Uskoro neće biti ni drugih privatnih varijanti, a ovo je razlog..

Ukidanje kombija bio tek početak: Uskoro neće biti ni drugih privatnih varijanti, a ovo je razlog..

policija

Velike polemike u javnosti izazvala je nedavna odluka države da zabrani građanima da se voze “uberom” umesto regularnim taksijem, da autobusku kartu kupuju preko “fliks busa”, a ponajviše odluka da im zabrane da u inostranstvo idu kombi vozilom sa do devet sedišta.

U Ministarstvu saobraćaja ističu da je bezbednost putnika najvažnija i da država nema koristi od kombi prevoznika.

– Država zbog kombi preoznika gubi više od 50 miliona evra godišnje. Samo u prethodnih 10 godina pola milijarde evra nam je uskraćeno zato što imamo nelegalnu vrstu prevoza. Mi na taj način potpuno urušavamo transportnu delatnost. Kombi prevoznici očekuju da mogu da vas voze, od stana do stana, kako kome odgovara.

To ne postoji nigde u svetu. Takva vrsta prevoza nije bezbedna, ne postoji nikakav red vožnje, nema pravila ni kad se ide, ni kakve dozvole ima – izjavila je ministarka Zorana Mihajlović.

Transport i siva ekonomija u saobraćaju odnose godišnje, po procenama transportnih udruženja, više od 100 miliona evra.

Protiv ovog zakona su preduzetnici koji ideju kreiraju na internetu i inovaciju vide kao dobar pristup za započinjanje biznisa.

– Kao razlog za donošenje ove odredbe navodise nebezbednost kombi vozila. Ipak, pitanje je da li je novi zakon briga za bezbednost ili zaštita velikih igrača kao u slučaju “ubera” protiv taksista – kaže Zoja Kukić iz “Startita”, organizacije koja se bavi razvojem tehnoloških preduzetničkih poduhvata orjentisanih na globalno tržište za “Novosti”.

– U Srbiji će postati nelegalan i “bla-bla-kar”, jedan od najpopularnijih svetskih servisa za deljenje vožnje između privatnih korisnika – dodaje Kukić.

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …