Home / AKTUELNO / VELIKI OBRT! U TOKU JE POBUNA PET ZEMALJA EU PROTIV EMBARGA NA GAS I NAFTU IZ RUSKE FEDERACIJE..

VELIKI OBRT! U TOKU JE POBUNA PET ZEMALJA EU PROTIV EMBARGA NA GAS I NAFTU IZ RUSKE FEDERACIJE..

Pet evropskih država je ogorčeno mogućnošću uvođenja embarga na ruske energente. O tome piše britansko izdanje Dejli Ekspresa.

Prema rečima autora materijala, „pobunu“ u Evropskoj uniji predvodi mađarski premijer Viktor Orban, koji smatra da bi takva zabrana ubila zemlju.

„Viktor Orban je prekršio evropski poredak i predvodio ustanak protiv sankcija EU, dok blok očekuje oštrije kazne protiv Rusije“, naglašava novinar.

Osim toga, u materijalu se navodi da embargo na naftu i gas iz Rusije zabrinjava Italiju, Austriju, Holandiju, koje strahuju od ekonomskog haosa.

Takođe, Nemačka je u poslednje vreme postala ozbiljnija u prekidu odnosa sa Moskvom, pošto 40 odsto gasa koji kupuje Berlin dolazi iz Ruske Federacije.

Nemački televizijski kanal Die Velt saopštio je da bi zabrana uvoza ruskih energenata mogla ostaviti evropske zemlje prazne police i bez poluga pritiska na Moskvu.

Mediji napominju da članice EU imaju različite stavove prema uvođenju ove zabrane. Ako ga podržavaju Poljska, Italija i baltičke zemlje, onda su Nemačka, Austrija, Mađarska i Slovačka kategorički protiv. Francuska još nije izrazila svoj stav o embargu na ruske energente.

Ranije, 5. aprila, Evropska komisija (EK) objavila je peti paket sankcija Rusiji . Kako je objasnio zamenik šefa EK Valdis Dombrovskis, novi paket ograničenja biće usmeren protiv oblasti trgovine, transporta i energetike.

Tako će, prema novim sankcijama, EU zabraniti izvoz poluprovodnika, mašina i transportne opreme u Rusku Federaciju u iznosu od 10 milijardi evra.

Novi paket uključuje zabranu učešća ruskih kompanija u javnim nabavkama u Evropskoj uniji i o svakoj finansijskoj podršci agencijama ruske vlade. Pored toga, EU će zabraniti uvoz uglja iz Rusije u iznosu od 4 milijarde evra godišnje.

Ministar ekonomije, zamenik kancelara Robert Habek, 2. aprila je predvideo smrt nemačkog prosperiteta u slučaju embarga na snabdevanje energentima iz Rusije.

Prema njegovim rečima, zemlji nedostaje infrastruktura za uvoz gasa i nafte na druge načine.

Pritisak sankcija na Rusiju je pojačan nakon početka vojne operacije zaštite Donbasa , koja je najavljena 24. februara.

Nekoliko dana ranije, situacija u regionu je značajno eskalirala zbog granatiranja ukrajinske vojske.

Vlasti Donjecke i Luganske republike najavile su evakuaciju stanovnika u Rusku Federaciju, a obratile su se i Moskvi za pomoć .

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 21. februara ukaz o priznavanju nezavisnosti DNR i LNR .

(Webtribune.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …