Home / AKTUELNO / VREMENSKA PROGNOZA: 1. jun nagoveštaj za ono što nas čeka već ovog meseca…

VREMENSKA PROGNOZA: 1. jun nagoveštaj za ono što nas čeka već ovog meseca…

Prvi jun sa maksimalnih 32 stepena Celzijusovih odličan je nagoveštaj za ono što nas čeka već ovog meseca, a da ne govorimo tek o julu i avgustu. Prema trenutnim najavama, tokom ovog meseca moguće je da ćemo imati čak 12 tropskih dana!

Naime, očekuje se da će jun biti izuzetno topao, sa srednjom maksimalnom temperaturom od 25 do 28 stepeni, sa vrlo malo padavina u odnosu na prosek za ovo doba godine.

Od direktanog prelaza iz zime u leto još se oporavljamo, a ekstremno visoke temperature za ovo doba godine ne jenjavaju.

Istim tempom nastaviće se i u junu, pa će srednja temperatura biti za oko 2 stepena iznad proseka, pokazuju merenja.

I uprkos tome što je do početka leta ostalo 20 dana, čini se da je ono uveliko počelo.

Podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) pokazuju da će srednja maksimalna temperatura kretati od 25 do 28 stepeni Celzijusovih, dok će oni koji odluče da mesec provedu na planinama imati priliku da uživaju u nešto prijatnijem vremenu. Tamo će se srednja maksimalna temperatura kretati od 17 do 21 stepena.

Do 12 tropskih dana

Ali ono što će smeti onima koji ne vole vrućine, jeste sledeća infomracija – meteorolozi kažu da ćemo već u junu imati veliki broj tropskih dana! Takav dan podrazumeva da je temperatura 30 i više stepeni Celzijusovih.

Naime, prvi jun je bio odlična uvertira za ono što nas očekuje u narednom periodu, a to je ćemo tokom ovog meseca imati između 20 i 25 letnjih dana, od čega će između sedam i 12 biti, u nižim predelima, biti tropski dani.

Očekuje nas vrlo malo padavina

Podaci RHMZ-s pokazuju i da će u junu količina padavina biti ispod višegodišnjeg proseka u celoj zemlji.

Srednja junska količina padavina će u nižim predelima biti od 50 do 80 milimetara, a na planinama od 90 do 110. Veće količine su moguće lokalno, i to usled razvoja oblačnosti. Očekuje se da ćemo imati od sedam do 10 dana sa padavinama.

Check Also

UDARNO! KRIZNI ŠTAB TRAŽI ZATVARANJE SRBIJE NA NEKOLIKO NEDELJA- SPREMA SE POLICIJSKI ČAS!

Zamenik direktora niškog Kliničkog centra Radmilo Janković ocenio je da je jedini način da se …