Home / AKTUELNO / Vruće vam je u JUNU? Sačekajte da vidite JUL i AVGUST!

Vruće vam je u JUNU? Sačekajte da vidite JUL i AVGUST!

Tropski talas koji je poslednjih dana zahvatio ne samo Srbiju već i čitavu Evropu poranio je nekoliko nedelja. Vrućine uobičajene za kraj juna i početak jula, sa temperaturama oko 37. podeoka, već su stigle, a na meteorološke karte je ucrtan narandžasti alarm.

sunce- vrucina

Vrućine zadaju nevolje skoro svima, a posebno se apeluje na hronične bolesnike da budu oprezni.

U Beogradu je u četvrtak zabeležen najtopliji dan od početka godine sa 33 stepena, a vreli udar se nastavlja i narednih dana, sa kraćim osveženjima. Kako kažu, i jul i avgust će najverovatnije biti iznad proseka, a leto će se nastaviti i tokom toplog i suvog septembra.

Po rečima Gorana Mihailovića, načelnika prognoze vremena Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najavljene temperature za naredne dane iznad su višegodišnjeg proseka. Kako kaže, esktremne vremenske prilike posledica su globalnog zagrevanja i klimatskih promena, a stručnjaci RHMZ još su u proleće predvideli da je pred nama dugo i suvo leto.

– Narod pamti, a pogotovo seljaci, velike vrućine krajem juna i početkom jula, pred žetvu, kada su temperature obično iznad 32 stepena celzijusa – kaže prognostičar Branko Bijelić iz RHMZ.

Od petka do srede, 28. juna, biće veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 33 do 37 celzijusa, a samo će u ponedeljak 26. juna biti svežije, od 28 stepeni na severu do 34 celzijusa na istoku i jugoistoku Srbije, kažu u RHMZ. Za petak, posle podne na severu Srbije, a uveče i noću i u ostalim krajevima, očekuje se osveženje, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Moguće su i vremenske nepogode.

Vreli talas nastaviće se i tokom vikenda, sa večernjim razvojem oblačnosti, pljuskovima, grmljavinom, uglavnom u južnim krajevima. Nakon „pauze“ osveženja u ponedeljak, i naredne sedmice, nastavljaju se vrućine istim tempom. Kiše tokom noći u sredu donose promenljivo i malo svežije vreme od četvrtka.

Čitavu Evropu pogodile su visoke temperature. Tako je u Britaniji zabeležen najtopliji dan u junu u poslednjih 40 godina, dok je u Sibiru bilo čak 37 stepeni u gradu Krasnojarsku.

U Portugaliji termometri i dalje beleže oko 35 stepeni po Celzijusu – nivo koji od Evrope pravi rernu, uključujući Italiju, gde se prognozira najtopliji period u poslednjih 15 godina, Austriju, Holandiju i čak švajcarske Alpe.

U Milanu je izmereno 39, a u Alpima, na visini od 1.000 metara i do 30 stepeni! Nije drugačije ni izvan Evrope. Na jugozapadu SAD su velike vrućine, temperature u pojedinim gradovima, jedan od njih je Feniks, dostigle su 48 stepeni, dok je u Las Vegasu bilo 47.

Zbog vrućina je kompanija „Amerikan erlajns“ otkazala oko 40 letova sa aerodroma u Feniksu. Portparol te kompanije objasnio je da manji regionalni avioni ne mogu da lete kada su temperature 48 stepeni.

Veći avioni, koje proizvode „Boing“ ili „Erbas“ imaju veći dozvoljeni nivo temperature, ali kompanije moraju da prate stanje aviona tokom leta.

Mnoge zemlje pokušavaju da pomognu svojim stanovnicima. Tako je u Britaniji državna poštanska služba objavila da će njeni službenici pozivati starije i invalide da bi proverili kako su. A u Los Anđelesu su otvoreni centri za rashlađivanje gde stanovnici koji nemaju klima-uređaje mogu da se rashlade do 22 sata.

Zanimljivo da je u Rusiji zabeležena i druga ekstremna temperatura – svega jedan stepen i sneg u Murmansku na severu zemlje. Navodi se da se mnogi građani smrzavaju, jer je tokom leta u stanovima isključeno centralno grejanje.

(Novosti.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …