Home / AKTUELNO / VULIN POTVRDIO – POSTAJEMO VOJNA SILA: Evo šta je Belorusija poklonila Srbiji…

VULIN POTVRDIO – POSTAJEMO VOJNA SILA: Evo šta je Belorusija poklonila Srbiji…

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je Belorusija poklonila Srbiji četiri „miga 29“ koji će biti remontovani i modernizovani po istom modelu kao i šest aviona dobijenih od Ruske Federacije.

„Kao prolog dogovora predsednika Vučića i predsednika Lukašenka, Belorusija nam je donirala avione i veoma smo zahvalni zbog toga“, rekao je Aleksandar Vulin u intervjuu za Politiku povodom Dana vojske.

Prema njegovim rečima, do idućeg Dana vojske imaćemo eskadrilu modernizovanih „migova 29“, stići će prvi helikopteri „H-145M“, verujem da ćemo biti jači i za „Mi-35“, kao i za brojno naoružanje iz naše proizvodnje.

Vulin dodaje i da se samohodne haubice „nora 552“ nalaze u završnoj fazi ispitivanja u Tehničkom opitnom centru i da očekuje veoma brzo njihov prijem u naoružanje naše vojske.

Govoreći o izvozu naoružanja, ministar kaže da je od prvog januara do danas zaključeno 718 miliona dolara ugovorenih poslova.

„To govori da je naša odbrambena industrija veoma uspešna i da su naši proizvodi veoma traženi na svim tržištima, bilo da je reč o arapskim zemlja, zemljama članicama EU pa i brojnim članicama NATO, ali i članicama ODKB“, rekao je Vulin.

„Sprečeni pokušaji ugrožavanja vazdušnog prostora“

Ministar odbrane je naveo da postoje pokušaji ugrožavanja našeg vazdušnog prostora i da su oni prepoznati i sprečeni.

„Ništa ne može da uđe u naš prostor a da mi to ne primetimo i u skladu sa procenjenim stepenom opasnosti reagujemo“, rekao je Vulin.

Na pitanje da li po proceni Ministarstva odbrane, postoji rizik od pogoršanja bezbednosne situacije na KiM i u Kopnenoj zoni bezbednosti, Vulin kaže da vojska čuva mir i sigurnost svakog našeg građanina, ali da uvek postoji rizik.

„Budno pratimo svaki pokušaj destabilizacije Kosova i Metohije a posebno pokušaj preuzimanja severa pokrajine silom“ naglasio je ministar.

Najavio je da će vojska Srbije ove godine imati znatan broj aktivnosti s NATO-om, najveći broj aktivnosti do sada s ODKB-om ali i veliki broj bilateralnih aktivnosti sa SAD i s Rusijom, „čak najveći ikada“.

„Mi smo vojno neutralna zemlja i tako ćemo se ponašati u vremenu pred nama“, zaključio je Vulin.

Check Also

SPREMA SE NOVA PANDEMIJA?! MODERNA VEĆ TESTIRA VAKCINE PROTIV MAJMUNSKIH BOGINJA..

Dok se virus tzv. majmunskih boginja spontano „širi“ u Sjedinjenim Američkim Državama i u Evropi, …