Home / AKTUELNO / VULIN POTVRDIO – POSTAJEMO VOJNA SILA: Evo šta je Belorusija poklonila Srbiji…

VULIN POTVRDIO – POSTAJEMO VOJNA SILA: Evo šta je Belorusija poklonila Srbiji…

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je Belorusija poklonila Srbiji četiri „miga 29“ koji će biti remontovani i modernizovani po istom modelu kao i šest aviona dobijenih od Ruske Federacije.

„Kao prolog dogovora predsednika Vučića i predsednika Lukašenka, Belorusija nam je donirala avione i veoma smo zahvalni zbog toga“, rekao je Aleksandar Vulin u intervjuu za Politiku povodom Dana vojske.

Prema njegovim rečima, do idućeg Dana vojske imaćemo eskadrilu modernizovanih „migova 29“, stići će prvi helikopteri „H-145M“, verujem da ćemo biti jači i za „Mi-35“, kao i za brojno naoružanje iz naše proizvodnje.

Vulin dodaje i da se samohodne haubice „nora 552“ nalaze u završnoj fazi ispitivanja u Tehničkom opitnom centru i da očekuje veoma brzo njihov prijem u naoružanje naše vojske.

Govoreći o izvozu naoružanja, ministar kaže da je od prvog januara do danas zaključeno 718 miliona dolara ugovorenih poslova.

„To govori da je naša odbrambena industrija veoma uspešna i da su naši proizvodi veoma traženi na svim tržištima, bilo da je reč o arapskim zemlja, zemljama članicama EU pa i brojnim članicama NATO, ali i članicama ODKB“, rekao je Vulin.

„Sprečeni pokušaji ugrožavanja vazdušnog prostora“

Ministar odbrane je naveo da postoje pokušaji ugrožavanja našeg vazdušnog prostora i da su oni prepoznati i sprečeni.

„Ništa ne može da uđe u naš prostor a da mi to ne primetimo i u skladu sa procenjenim stepenom opasnosti reagujemo“, rekao je Vulin.

Na pitanje da li po proceni Ministarstva odbrane, postoji rizik od pogoršanja bezbednosne situacije na KiM i u Kopnenoj zoni bezbednosti, Vulin kaže da vojska čuva mir i sigurnost svakog našeg građanina, ali da uvek postoji rizik.

„Budno pratimo svaki pokušaj destabilizacije Kosova i Metohije a posebno pokušaj preuzimanja severa pokrajine silom“ naglasio je ministar.

Najavio je da će vojska Srbije ove godine imati znatan broj aktivnosti s NATO-om, najveći broj aktivnosti do sada s ODKB-om ali i veliki broj bilateralnih aktivnosti sa SAD i s Rusijom, „čak najveći ikada“.

„Mi smo vojno neutralna zemlja i tako ćemo se ponašati u vremenu pred nama“, zaključio je Vulin.

Check Also

OVO JE TEŽAK UDARAC ZA SRBIJU!? Da li ovo znači da je Rusija Srbiji rekla „NE“?

Rusija je spremna da razmotri zajedničke gasne projekte sa Bugarskom, ali pod uslovom da za …