Home / AKTUELNO / ZAKUVAVA SE U GRČKOJ: Episkopi prokleli Ciprasa i poželeli mu da zbog ovoga „gori u paklu“, a političarima zabranili da dolaze u crkve..! (VIDEO)

ZAKUVAVA SE U GRČKOJ: Episkopi prokleli Ciprasa i poželeli mu da zbog ovoga „gori u paklu“, a političarima zabranili da dolaze u crkve..! (VIDEO)

500
Piše: Anton SKRIPUNOV, agencija RIA Novosti
„GRČKA je zamenila pravoslavlje za novac“ – već nedelja se ova optužba čuje i unutar te zemlje i izvan njenih granice.

Hrišćanski svet uznemiren zbog donošenja u Grčkoj zakona koji dozvoljava i 15-godišnjacima da menjaju pol.

Grci se spremaju za još gore i okrivljuju premijera Aleksisa Ciprasa da Podilazi Berlinu i Briselu.

Mnogi su stali na stranu Crkve koja u zemlji uživa veliki autoritet. U grčkom ustavu je pravoslavlje označeno kao dominirajuća religija. Na severu zemlje i ostrvima deluje Carigradska patrijaršija, a drugde – Eladska pravoslavna crkva čije sveštenstvo dobija platu od države.

Zakon je izglasan sa tankom većinom. A debata je bila usijana.

Spiker parlamenta Nikos Vucis prekorio je crkvu što isuviše aktivno istupa protiv predloga zakona. Patrijarh Atinski i cele Grčke – Jeronim – poručio mu je da ne deli politiku i religiju, rečima:

„Postavlja se pitanje uloge Crkve ne samo u Evropi, nego i u svetu. Da znate: naša Crkva može da predloži više nego sve ambasade Grčke“.

Zaista, grčka Crkva objedinjuje milione Grka koji žive po svetu, a ima pristup i Beloj kući…

Cipras se Crkvi zamerio još 2015-te, kada je Grčka postala prva pravoslavna zemlja koja je legalizovala gej-brakove. Tada su grčki episkopi jednodušno prokleli premijera i poželeli mu da „gori u paklu“.

Cipras je na to objavio da ne veruje u Boga. A sada se već radi o njegovoj političkoj sudbini.

Mitropolit Teotidski Nikola u jednoj propovedi je izgovorio:

„Molim političare koji su glasali za zakon da ne dolaze više u crkve i da nas ne obmanjuju radi dobijanja glasova na izborima. Šta će nam takvi političari?“

Još radikalnije protiv Ciprasove politike istupaju svetogorski monasi.

Tvrde da grčka vlast upućuje izazov „božanskom zakonu“. Političare nazivaju „judama“ jer su skandaloznim zakonom „kupili finansijsku pomoć“.

Svetogorski monasi su prošle godine sa radošću primili Vladimira Putina, u kojem Grci vide zaštitnika tradicionalnih vrednosti, a Ciprasa nisu pustili na Setu Goru i u njemu vide „političkog mrtvaca“.

Grčko pravoslavno sveštenstvo odlučilo se za politički demarš: već nekoliko dana po celoj zemlji u znak negodovanja zvone crkvena zvona.

Pravoslavna većina Grčke već je Briselu i Berlinu poslala jasan signal: ako Evropska unija pravoslavce udari po jednom obrazu – drugi neće biti podmetnut.

Biće barikade…

(iz šireg teksta)

 

Check Also

SAD POČINJU ZAUZIMANJE SEVERNOG MORSKOG PUTA- MOGUĆ SUKOB SA RUSIJOM

Sjedinjene Države i njihovi saveznici žele da pojačaju svoje prisustvo na Arktiku kako bi kasnije …