Home / AKTUELNO / ZAPAD DRHTI! U VODU ULAZI PRAVA RUSKA MORSKA NEMAN- Raketnim plotunom pokriva 160 ciljeva!

ZAPAD DRHTI! U VODU ULAZI PRAVA RUSKA MORSKA NEMAN- Raketnim plotunom pokriva 160 ciljeva!

Na severodvinskom brodogradilištu „Sevmaš“ sutradan 17 novembra u vodu će biti spuštena prva raketna podmornica klase 955A „Borej-A“.

rusija-podmornica-nuklearna-kazan

Radi se o podmornicama četvrte generacije, koje su naoružane 3-stepenim interkontinentalnim balističkim raketama „Bulava“.

Svaka podmornica ove klase može da u svom borbenom spremniku nosi 16 ovih raketa, koje su sposobne da projektovani maksimalni domet od 11,000 km, dosegnu za manje od 15 minuta

Ovo je za novinsku kuću RIA Novosti rekao predstavnik pres-službe Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Igor Digalo i dodao „17.novembra ove godine u krugu kompanije AO „PO Sevmaš“ održaće se ceremonija spuštanja u vodu udarne raketne podmornice strategijske namene 955A „Borej-A“ pod imenom „Knjaz Vladimir“.

Pošto se spusti u vodu, ova podmornica će proći zahtevan program izuzetno kompleksnih ispitivanja, koji će nadgledati specijalni tim razvojnih inženjera i mehaničara iz kompanije „Sevmaš“ i odabrane posade pod komandom kapetana Vladimira Družina, a koja će upravljati ovim zaista „zastrašujućim“ plovilom.

Istorijat razvoja

Prvu podmornicu oznake „Borej-A“, isprojektovali su inženjeri iz kompanije CKB MT „Rubin“.  Rad na njenoj izgradnji je započeo još 2012.godine u čuvenom brodogradilištu „Sevmaš“. Pored „Knjaza Vladimira“ u ovom gradilištu se grade još četiri podmornice klase 955A „Borej-A“, i to „Knjaz Oleg“, „General Suvorov“, „Imperator Aleksandar III“ i „Knjaz Požarski“. Sve ove podmornice će do 2020.godine ući u operativnu upotrebu.

Inače 955A „Borej-A“ predstavlja modifikaciju bazične varijante atomske podmornice 955 „Borej“* od koje se razlikuje u pogledu značajnog smanjenja nivao podvodnih vibracija prilikom plovidbe, sofisticiranijim sistemom veze, unapređenim kompleksom otkrivanja i praćenja neprijateljskih ciljeva, kao i sistema naoružanja.

Neverovatna snaga raketnog naoružanja

Radi se o podmornicama četvrte generacije, koje su naoružane 3-stepenim interkontinentalnim balističkim raketama „Bulava“. Svaka podmornica ove klase može da u svom borbenom spremniku nosi 16 ovih raketa, koje su sposobne da projektovani maksimalni domet od 11,000 km, dosegnu za manje od 15 minuta. Ono što posebno zastrašuje, jeste destruktivna moć podmorničkog udarnog arsenala koji može u prah i pepeo da pretvori praktično čitav jedan kontinent.

Naime, svaka od ovih raketa nosi 10 nezavisno usmerenih bojevih glava snage i do 150kt. Dakle, u hipotetičkom nuklearnom sukobu, samo jedna atomska podmornica „Borej-A“ plotunski može da pokrije 160 različitih meta, koje bi pojedinačno bile pogođene nuklearnom bojevom glavom 8-10 puta jačom od onih koje su bačene na japanske gradove Hirošimu ili Nagasaki. Tom prilikom, oba ova grada su sravljena sa zemljom, poginulo je oko 250,000 ljudi, a Japan je ubrzo potpisao Akt o kapitulaciji.

Pored raketa za nuklearnu odmazdu, ove podmornice u svom arsenalu imaju klasična i raketna torpeda, kao i krstareće rakete „Kalibr“ i „Oniks“. Oni se mogu upotrebljavati u borbi protiv neprijateljskih plovila, ali i prilikom udara po kopnenim ciljevima (raketa „Kalibr“).

Morski vuk je nevidljiv i nečujan

Pored respektabilnog raketno-torpednog naoružanja, ove podmornice krasi i još jedna izuzetno važna karakteristika. A to je da su one praktično nečujneprilikom svog borbenog patroliranja svetskim morima. Ovo je rešeno izbacivanjem bučnog propelera, i ugradnjom vodenog Hydro-jet pogona, koji pomoću mlaznica obezbeđuje stabilno kretanje podmornice ispod površine mora. Postojanu snagu ovog pogona obezbeđuje nuklearni reaktor OK-650, snage 200 megavata. Dodatno smanjenje buke je ostvareno i konstrukcionim inovacijama prilikom izrade korpusa podmornice, gde je primenjena tehnologija tzv. dvokaskadne amortizacije gde je svaki odsek podmornice dodatno izolovan od njenog korpusa. Ceo korpus podmornice je prekriven specijalnom elastičnom podlogom, nalik plastičnoj gumenoj masi, koja onemogućava njeno otkrivanje pomoću hidro-akustičnih uređaja.

Zaključak

Do 2020.godine ruska Ratna mornarica će u svom sastavu imati ukupno osamudarnih raketnih podmornica strategijske namene klase 955 „Borej“ i 955A „Borej-A“. Po četiri podmornice u Severnoj i Tihookeanskoj floti. Ove podmornice će biti opremljene sa ukupno 108 interkontinentalnih balističkih raketa „Bulava“. U slučaju odsudne odbrane, strategijske nuklearne snage ruske armije će samo iz ovih podmornica biti u stanju da u veoma kratkom vremenskom intervalu totalno unište, tačnije zbrišu sa lica zemlje, više od hiljadu neprijateljskih ciljeva kao što su strategijska čvorišta, centri upravljanja i planiranja, centri veze, izuzetno važni vojni i privredni objekti, infrastruktura i tako dalje.

* u operativnoj upotrebi se nalaze tri podmornice klase 955 „Borej“: „Jurij Dolgoruki“, „Aleksandar Nevski“ i „Vladimir Monomah“

rs.rbth.com

 

Check Also

Kinezi otkrili kako je Rusija izvršila fatalan udarac na dolar…

Protivmere Moskve, uvedene kao odgovor na antiruske sankcije, zadale su ozbiljan udarac poziciji dolara u …