Home / AKTUELNO / ZAPADNOJ AFRICI UKINUT INTERNET, NIKO NE ZNA ZAŠTO. Međutim, iza toga se krije KATASTROFALNI SCENARIO.. (MAPA)

ZAPADNOJ AFRICI UKINUT INTERNET, NIKO NE ZNA ZAŠTO. Međutim, iza toga se krije KATASTROFALNI SCENARIO.. (MAPA)

Podvodni kabl dug 17.000 kilometara koji omogućava razmenu podataka između Evrope i zapadne obale Afrike (ACE) presečen je tridesetog marta ove godine, pa su stanovnici Sjera Leonea i Mauritanije delimično, odnosno potpuno izgubili pristup internetu.

Takođe su pogođeni Obala Slonovače, Senegal, Ekvatorijalna Gvineja, Gvineja, Gvineja Bisao, Liberija, Gambija i Benin, prenosi Dyn, kompanija za internet infastrukturu u vlasništvu kompanije “Oracle”. “African Coast to Europe” (ACE) kabl povezuje 22 države – od Afrike do Francuske.

Za sada nije poznato kako je kabl presečen, ali izgleda da je vlada Sjera Leonea potpuno ukinula internet stanovništvu u noći između 31. marta i prvog aprila u pokušaju da utiče na izbore koje su tamo održani, navodi “Biznis insajder”.

– Najznačajniji i najduži prekid zabeležen je u Mauritaniji, gde je totalni prekid interneta trajao skoro 48 sati, nakon čega je veza delimično obnovljena – navodi Dejvid Belson na blogu Oracle Dyn.

Britanski i američki vojno-obaveštajni zvaničnici često su upozoravali da je premalo učinjeno za obezbeđenje kablova i da ruska mornarica navodno konstantno sporovodi aktivnosti u njihovoj blizini, piše “Biznis insajder”. Godine 2013. u Egiptu su uhapšena tri ronioca koja su nameravala da preseku podvodne kablove.

Karta internet kablova u Evropi
Karta internet kablova u Evropi

– Prema najgorem mogućem scenariju napada na infrastrukturu podvodnih kablova od strane neprijateljske sile, potpuni gubitak veze mogao bi da ima katastrofalne posledice, ali čak i ograničena sabotaža ima potencijal da izazove ozbiljne

ekonomske teškoće i ugrozi vojnu komunikaciju – izjavio je penzionisani admiral američke mornarice Džejms Stavridis 2017. u izveštaju za trust mozgova Policy Exchange 2017. godine.

Karta internet kablova u SAD
Karta internet kablova u SAD

– Ruske podmorničke snage detaljno sprovode aktivnosti osmatranja i nišanjenja u blizini infrastrukture za internet vezu u dubinama severnog Atlantika – dodao je on.

List piše da nema nagoveštaja da je Rusija umešana u presecanje ACE kabla, ali će prekid interneta u Mauritaniji verovatno biti predmet istraživanja vojnih stratega kao primer uticaja isključenja jedne zemlje sa mreže presecanjem njenih internet kablova.

Check Also

NOVINAR ZATRESAO CELU DRŽAVU TEKSTOM: MRZIMO NOVAKA JER NIJE KUKAVICA KAO MI AUSTRALIJANCI!

Tekst kolumniste portala “Spektator”, Džejmsa Mekfirsona izazvao je ogromne potrese u Australiji! Zašto je tako, …