Home / AKTUELNO / „Žuta patka“ najavljuje novi vid delovanja u Srbiji: Rušenje u Savamali od kamička u cipeli prerasta u kamen spoticanja

„Žuta patka“ najavljuje novi vid delovanja u Srbiji: Rušenje u Savamali od kamička u cipeli prerasta u kamen spoticanja

Protest „Tragovima fantoma“ povodom godišnjice rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala u izbornoj noći 25. aprila 2016, počeo je večeras oko 18.15 u organizaciji Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“.

patka- zuta

Predstavnik Incijative Ne da(vi)mo Beograd Luka Knežević izjavio je da su građani Srbije jedina vlast, a da su sve ostalo uzurpatori.
On je rekao na Trgu Nikole Pašića da je u Srbiji predugo sve gore, ali da je počela silazna putanja i da je jasno da će sadašnja vlast otići.

Knežević je rekao i građani moraju da paze da se preletači ne vrate u stranke iz kojih su pobegli ili da dođu novi ljudi, a da sve ostane po starom.
„Moramo da menjamo to kako se bavimo politikom, pitanja o našem gradu u kome živimo, radimo i učimo su naša politička pitanja“, rekao je on.

Istakao je i da se protest odvija između Skupštine grada i Doma Narodne skupštine i da u jednoj sede „kriminalci i njihovi saučesnici“, a u drugoj „ideolozi zločina u Savamali i gorih zločina“.

„Mi građani smo na ulici, a one su ponovo naše …. tu smo jer smo izgubili državu“, rekao je on.
Prokomentarisao je i izjavu gradonačelnika Siniše Malog da nema ponovo nameru da se kandiduje za tu funkciju i da će se vratiti privatnim poslovima.

„On se ni sada nije kandidovao i on sve vreme radi privatne poslove, i iz fotelje može i mora da ode na jedino mesto, a to je sudnica“, kazao je Knežević.
Pozvao je učesnike protesta da se sutra u 18.00 pridruže studentima (u protestu Protiv diktature) u centru Beograda.

„Pridružite se svakome, niko ovde ne protestujte bez razloga“, rekao je Knežević.
Protest je protekao bez incidenata na Trgu Nikole Pašića, a na poziv Kneževića: „Dajte mi svetla“, demonstranti su upalili mahom baklje bele boje.

Okupljeni su potom počeli mirno da se razilaze a saobraćaj u ulici Kneza Miloša je normalizovan.
Tokom cele šetnje koja je počela iz Savamale bio je viđen je tek po neki uniformisani policajac, dok je bila primetna policija u civilu.

Kolona između 10.000 i 15.000 učesnika protesta „Tragovima fantoma“ prethodno je ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici zapalila baklje crvene plave i bele boje, odnosno u bojama državne zastave.

Sa razglasa su puštane izjave gradonačelnika Siniše Malog o tome da gradska vlast nije učestvovala u rušenju u Savamali i predsednika gradske skupštine Nikole Nikodijevića da rušenje nije prijavljeno policiji.

Puštane su i izjave premijera Aleksandra Vučića u kojima govori da su u tom rušenju učestvovali „kompletni idioti“, a zatim i da je u slučaj umešana gradska vlast.
Okupljeni građani gađali su zgradu toalet papirom, a ulaz u zgradu Vlade Srbije su zapečatili žutom trakom na kojoj je nacrtana patkica.

Prethodno se sociolog Jovo Bakić obratio učesnicima protesta i pozdravio članove Policijskog sindikata Srbije koji su se pridružili protestu, ali i policiju generalno.
Bakić je istakao da oni nisu krivi za nereagovanje policije i rušenje objekata pre godinu dana: „Kriv je čovek sa specifičnim nadimkom“ i taj nadimak „govori više od hiljadu reči“.

On je pozvao građane da poruče premijeru Aleksandru Vučiću da ne prihvataju lažne sultane: „Onaj ko objedinjuje funkciju predsednika države i vlade taj ne zaslužuje naše poverenje“.

„Vučiću jedan običan Šrederu neće ti to proći… zulum trpeti nećemo“, rekao je Bakić koji se okupljenima obratio sa kamiona.

Predstavnica Inicijative Ljuba Slavković rekla je da izgleda da samo tužilaštvo ne zna ko stoji iza fantomki i da građani koji podržavaju protest neće zaboraviti na pravdu.

„Ti koji su to uradili (rušenje u Hercegovačkoj) moraće da odgovaraju za svoja krivična dela“, rekla je Slavković.
Dodala je da Beograd na vodi nije samo ono što se dešava na obalama Save već manir vlasti.

„Beograd na vodi je otimačina i uzurpiranje javnih resursa i naših prava, to je otelotvorenje onoga što se nama dešava i ovo je borba za naša prava i život koji nama pripada“, rekla je Slavković.

Studentkinja Sara Nikolić je rekla da je kao i ostali slušala da treba da uči i „da beži“ iz Srbije.
„Šta nam to govori, da ovo nije država već eto tako neko mesto gde se rodiš da bi otišao negde druge“, rekla je Nikolić.

Predstavnici Inicijative podelili su na početku protesta novinarima materijal u kome se navodi da „zločin u Savamali“ najilustrativnije govori o prirodi Beograda na vodi „i razvojnoj politici koja privatni interes podmeće za javni i novac građana Srbije iskorišćava za izgradnju luksuznog naselja“.

Navodi se da istrajnošću građana i novinara rušenje u Savamali nije prošlo i da „od kamička u cipeli prerasta u kamen spoticanja“.
„Partikularne borbe protiv nepravdi sve više prerastaju u solidaran otpor sistemu koji služi jedino ekonomsko-političkim elitama“, navela je Inicijativa.

Podseća se i da su ovih dana na ulice združeno pozvani i studenti i prosvetari, naučnici, policajci i vojnici sindikati i penzioneri – „svi oni koji zbog pogrešnih politika i mera štednje ne mogu da žive pristojan i dostojanstven život“.

Inicijativa je najavila i da će uskoro ponuditi novi način političkog organizovanja kako bi sa građanima definisali gradske politike kojima se štiti javni interes.

 

Skup su podržali Vojni sindikat Srbije, Policijski sindikat Srbije, sindikat Nezavisnost, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodina, Nezavisno udruženje nezaposlenih Srbije.

Podržali su ga i organizacije i pokreti iz drugih gradova – protest „Protiv diktature“, podrži RTV iz Novog Sada Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša i Lokalni front iz Kraljeva.

Pored zgrade Geozavoda u Savamali postavljena je ogromna žuta patka na naduvavanje viša od pet metara, a građani nose zastave Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“.
Građani nose transparente „Maske su pale“, „Soroše, cicijo“, „U Malog su kratke noge“, „Siniša, pošto Beograd“, i više transparenata „Naš grad“, a jedan učesnik protesta nosi kartonski sendvič sa natpisom „Sendvič za botove“.

U blizini Mikser hausa je parkiran kamion sa banerom „Ne da(vi)mo Beograd“ na kome je postavljen razglas sa koga se pušta muzika.
Okupljeni će, kako je najavljeno, organizovati protestnu šetnju kroz Karađorđevu, ulicu Gavrila Principa, Balkansku i Nemanjinu do zgrade Vlade Srbije odakle će se Ulicom Kneza Miloša preko Bulevara kralja Aleksandra uputiti do gradske skupštine.

Inicijativa je na prethodnim protestima više puta zahtevala da zbog noćnog i nenajavljenog rušenja u Hercegovačkoj ulici budu smenjeni gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor policije Vladimir Rebić.

Tražila je i političku i krivičnu odgovornost svih onih koji su umešani u slučaj.

(Beta)

 

Check Also

IZ NEMAČKE STIGLA PORUKA: NOVE GRANICE NA BALKANU SU OPASAN PROJEKAT

Nemački državni sekretar za Evropu Mihael Rot izjavio da je “crtanje” novih granica “opasan put” …