Home / IZA KULISA / BRITANSKI „GARDIJAN“ OTKRIO VELIKU PREDSTAVU: SPECIJALNI SUD ZA ZLOČINE OVK JE VELIKA PREVARA! EVO KO STOJI IZA SVEGA..

BRITANSKI „GARDIJAN“ OTKRIO VELIKU PREDSTAVU: SPECIJALNI SUD ZA ZLOČINE OVK JE VELIKA PREVARA! EVO KO STOJI IZA SVEGA..

Specijalni tužilac za ratne zločine na Kosovu Dejvid Švendiman izjavio za britanski „Gardijan“ da je primoran da ode s te funkcije u kritičnoj fazi.

Takođe, upozorio je i da još nije obezbeđen njegov “verodostojan” naslednik na toj funkciji, a sve zbog, kako je rekao, inertnosti Stejt departmenta.

Švendiman kaže da je više od godinu dana tražio od Stejt departmenta da se izjasni o budućnosti suda na čijem je čelu, ali je iz Vašingtona umesto odgovora stiglo obaveštenje da mora da napusti poziciju specijalnog tužioca do aprila, što znači da uopšte nije ostavljeno nikakvo vreme da se nađe njegov zamenik, preneo je „Gardijan“.

Švendiman kaže da nema pojma ni da li je uopšte počeo da se traži njegov zamenik. “Nikakve garanacije mi nisu date. U osnovi, oko dve nedelje je tišina”, kazao je on „Gardijanu“ iz Haga, u telefonskom intervjuu.

Britanski list podeća da je specijalni sud za zločine počinjene na Kosovu ustanovljen po prištinskim zakonima, ali da je smešten u Hagu, kako bi se procesi zaštitili od uticaja na svedoke i odvijali u pravičnoj atmosferi.

„Gardijan“ potom navodi da je situacija sa Švedimanom još jednom pokazala da će dalekosežne posledice imati “smanjenje budžeta” Stejt departmenta, kao i sve učestaliji izveštaji o neodlučnosti i blokadi u Stejt departmentu i upražnjenim pozicijama, pa čak i onim najvišim.

Vakuum koji je sad nastao odlaskom Švendimana dolazi u “nezgodnom trenutku”u regionu. Prošlo je deset godina od proglašenja nezavisnosti, koju Srbija i Rusija ne priznaju, dok je u specifičnoj poziciji srpska enklava, koja očekuje „pravdu“, ističe „Gardijan“.

Zatim se podseća da je Sud napravio važan pomak u slučajevima u kojima su lideri nekadašnje OVK optuženi za zločine nad srpskim civilima tokom sukoba 1999. Navodi se i da je nekoliko sadašnjih visokih zvaničnika Kosova na listi osumnjičenih.

„Gardijan“ navodi da je Švendiman, kada je Sud uspostavljen 2016, odmah izabran kao američki advokat sa zavidnoim karijerom u oblasti ratnih zločina. On je britanskom listu rekao da je prihvatio tu poziciju jer mu je obećano da će mu biti garantovana finansijska i politička nezavisnost, kao i pun mandat od četiri godine. Međutim, kada se promenila administracija, izborom novog predasednika SAD, promenila se i zainteresovanost Stejt departmenta za njegov rad, odnosno za rad Suda.

“Kada se administracija promenila, apsolutno sam ubeđen da su profesionalci u Stejt departmentu razumeli, ali su bili i iskreni pa su mi rekli da ostali u Stejt department nisu bili zainteresovani”, kazao je Švendiman.

“Onda smo počeli da ih prtiskamo veoma snažno da dobijemo odgovor šta će biti sa sudom. Želeo sam da budem siguran da, ako mi se mandat ne produži, bude dovoljno vremena da se izabere moj naslednik kako bi bilo minimalnog uticaja na rad suda”, rekao je on.

Međutim, pisanog odgovora nije dobio sve dok nije bio pozvan u američku ambasadu u Hagu 13. februara kada mu je preko telefona, iz Stejt departmenta, saopšteno da će morati da napusti poziciju specijalnog tužioca krajem marta.

Sada ostaje pitanje šta će biti sa Sudom, budući da je izbor specijalnog tužioca komplikovano pitanje jer je prvobitno prihvaćeno da glavnu reč vodi američki tužilac kako bi se ispoštovala volja i SAD i Prištine da Amerika ostane aktivno uključena u dešavanja na Kosovu. Sada će lideri EU morati da vide šta će da rade.

Za sada je izvesno da će zamenik specijalnog tužioca, britanski advokat Kvai Hong Ip, morati da bude vršilac dužnosti specijalnog tužioca.

Check Also

JEZIVO OTKRIĆE Prof. DIMITRIJEVIĆA: PROROČANSTVO SVETIH OTACA SE ISPUNJAVA- EUFRAT JE PRESUŠIO: EVO ŠTA TO ZNAČI! (VIDEO)

Gost u emisiji „Politikon“ na tv Helmkast autora i voditelja Danila Tvrdišića bio je pravoslavni …