ISTINA KOJA SE PLANSKI KRIJE OD SRBA: NE NAPADAJU NAS ZATO ŠTO SMO NA RASKRSNICI PUTEVA, VEĆ ZBOG NEČEG DRUGOG!

Više od jednog veka u srpskom narodu postoji mišljenje da su nas kroz istoriju napadali zato što smo na raskrsnici puteva. Danas nas osuđuju bez krivice, čak i kada pravi krivci istu priznaju, kao što je bio slučaj u nedavnoj izjavi Tuđmanovog ministra policije Boljkovca da su Srbi u Hrvatskoj napadnuti da bi se izazvao rat.

srbija- ratnici- vitezovi kosovo bitka

Ako smo nekada bili na raskrsnici puteva, pošto su putevi bili retki, da li smo to i danas kada puteva ima svuda? Ili razlog za neprestane napade na Srbe treba tražiti negde drugde?

Vode li baš svi putevi u Rim? Uvek kada je srpski narod stradao u novijoj istoriji, Rim, odnosno Vatikan, se nazirao negde u pozadini toga stradanja. Neki putevi svakako vode u Berlin ili Beč, Nemcima i njihovoj vekovnoj težnji da budu gospodari Evrope. Srbija je na tim putevima uvek bila kamen koji treba šutnuti. Jer su se o taj kamen razbijale njihove iluzije i lomila borna kola, od dvokolica do teških tenkova, prenosi Tv Best.

U eri globalnog sveta, kada je gotovo nemoguće sakriti i sprečiti širenje informacija i saznanja, istina ne može dugo ostati sakrivena. Iz tog razloga su se poslednje decenije prošlog i početkom ovog veka naročito intenzivirali napadi na Srbe.

Zašto im smetamo?

Smetamo im zbog toga što su Srbi jedini narod u srcu Evrope koji se nikako ne uklapa u njihovo viđenje i planiranje sveta i njegovog poretka. Smetamo im što smo jedini predstavnici bele rase koji su posle II Svetskog rata pucali na Amerikance. U Vijetnamu su to bili pripadnici žute rase, u Somaliji crne, u Avganistanu, Libiji, Iraku arapi i muslimani.

Smetamo im zbog našeg iskonskog osećanja pravde, koji nosimo u genima i zbog čega smo jedini narod na svetu koji, za razliku od njih koji ratuju uvek za zemaljsko carstvo, spreman na žrtve za carstvo nebesko.

Srpsko osećanje pravde oni su se uvek trudili da suzbiju nametanjem svoga prava. A po tom pravu Srbi nemaju prava na pravdu.

Zašto su nam falsifikovali istoriju?

Nama je falsifikovana istorija nanela više štete i poraza od svih ratova! Poražavajuća je činjenica da narod kao Srbi koji je od vajkada u vrtlogu svetske istorije, narod koji je morao kroz vekove da vodi tolike odbrambene ratove, tako malo uradio da svoju istoriju istraži kako treba, prikupi sve podatke i publikuje ih, napravi muzej kakav dolikuje jednom tako starom narodu bogate istorije. Umesto toga dozvolili smo falsifikatorima “zapadne škole” da nas lažu i prekrajaju kao da smo kamenčić pored puta kojeg šutira svaki putnik.

Srbima su planski uništavali istorijske zapise kako bi ih držali u neznanju i lakše vladali njima! Za vreme Prvog i Drugog svetskog rata iz Srbije je odneto oko 40 železničkih vagona arhivske građe. Nemački bombarderi su 6. aprila 1941. namerno bombardovali nacionalnu biblioteku u Beogradu, gde je uništen ceo fond od 350.000 knjiga, uključujući i srednjovekovne spise neprocenjive vrednosti! Uništi jednom narodu istoriju, uništio si ga kao narod. Srećom istina se ne može sakrivati zauvek, kad tad ispliva na površinu u punom sjaju.

Srpsku istoriju opisuju od šestoga veka, od vremena navodnog doseljavanja na Balkan, kao da nas pre toga nije ni bilo. A gde su nam onda živeli pradedovi? Ne padaju narodi sa neba! Sve je više argumenata u prilog teze o tome da je centar, izvor i kolevka evropske civilizacije Balkansko poluostrvo, u “primitivnoj Srbiji”. Balkansko poluostrvo je bio prvi naseljeni region iz koga su kasnije naseljavani ostali delovi Evrope. Srbi se ovde nisu doselili, već su tu živeli od svoga početka i odatle su se raseljavali. Od ledenog doba, obale Dunava su bile najbolje mesto za život jer je cela Evropa bila okovana ledom.

srbija- karta- seobe 2

Vinča je najveće i najznačajnije istraženo neolitsko naselje, odnosno grad u Evropi i prvo veliko naselje koje je bilo sedište prve urbane evropske civilizacije pre devet hiljada godina. Kuće nisu imale dvorišta, pa je i to jedan od dokaza da to naselje nije bilo selo, već grad. Arheološko nalazište grada Vinča prostire se na oko petnaest hektara, i ne samo na ovoj lokaciji. Taj narod je živeo na prostoru koji je mnogo veći od današnje Srbije, a to je utvrđeno na osnovu 700 pronađenih lokaliteta van područja Vinče, sa arheološkim materijalom koji je po stilu isti kao materijal nađen u Vinči.

Prostirao se širom današnje Bosne, Srbije, Rumunije, Bugarske, Crne Gore, Makedonije i Grčke. Nalazi iz Vinče potpuno su potirali tvrdnje germanske ili nordijske škole istorije da je evropska civilizacija nastala na severu kontinenta. Bogatstvo nalaza sa ovog lokaliteta (od keramičkih posuda, figuralne plastike, alata od životinjskih kostiju, glačanog i okresanog kamena, ostataka kuća) govori u prilog da je Vinčanska kultura na ovom mestu bila prosperitetna, što potvrđuje dugotrajnost naselja.

Geolozi su otkrili da je materijal od koga su Vinčanci pravili kuće i keramiku nije bila obična glina, nego mešavina lesa i veoma mekane gline kakva može da se nađe samo na lokalitetu između Slanaca i Velikog sela. To dokazuje da su imali razvijene tehnologije, pa ne čudi što su i prvi topili metale i pravili boje od minerala izvađenih u rudnicima na Avali. Vinčanska kultura otkrila je pre više od 7.000 godina tajnu pronalaženja ruda i topljenja metala i tako izvela najveću tehnološku revoluciju čovečanstva.

srbija 2

Prva pojava korišćenja metala u svetu registrovana je na području Srbije, na lokalitetima Pločnik i Belovode. Na nalazištu u Pločniku, pronađen je bakarni prsten, (kao i drugi razni komadi metala i kamene sekire) s početka petog milenijuma pre nove ere, koji je jedan od prvih metalnih predmeta proizvedenih na svetu. Pored Pločnika postoji još nekoliko lokaliteta u Srbiji.

Šta kaže nauka?

Dr Ben Roberts, sa univerziteta u Engleskoj, rekao je da se kolevka metalurgije pre 7.000 godina dogodila na tlu današnje Srbije.

U Vinči je stvorena prva azbuka i to pre oko 9.000 godina. Azbuka starih Etruraca identična sa vinčanskom, a ovo znači ne samo da Etrurci vode poreklo sa ovih prostora, a ne iz Male Azije, kako se uopšteno smatralo, već i da celokupna pismenost Evrope i Sredozemlja počiva na vinčanskom pismu.

srbija- karta- seobe

Osim toga, zapanjujuće je da srpska azbuka ima čak 20 istovetnih simbola kao i vinčansko pismo, te je tako i ona nastala iz ove, a ne grčke azbuke, kako se i danas uči po školama. Činjenica da pismo nije “došlo” na Balkan, nego da se odavde širilo po evromediteranskom prostoru, bitno menja sliku predantičke istorije.

Kompletna germansko-nordijska škola, koja je smatrala da su Sloveni divlja plemena koja su u Evropu stigla iz ruskih stepa tek pošto su se ostali narodi civilizovali, pada ovim otkrićima u vodu. A to mnogi nisu smeli da dozvole, jer im je od širenja ovakvih laži zavisila egzistencija. Danas je već uveliko u celom svetu prihvaćeno da znaci iz Vinče predstavljaju pismo i to ne neko staroevropsko ili podunavsko, već vinčansko pismo.

Nacionalni simbol Srba iz Dunavske Srbije je krst sa četiri ocila (ćirilična slova s), i nalazi se u Vinčanskom pismu.

Nedavno su ugledni nemački Univerzitet u Tibingenu i Geološki institut u Hajdelbergu potvrdili da je arheološki lokalitet Belica kraj Jagodine najstarije svetilište Evrope. U naselju iz ranog neolita nađena najveća riznica praistorijskih umetničkih dela na svetu, sa oko 100 čovekolikih figura od kamena, kosti i gline, starih oko 8.000 godina. Na figurama iz Belice predstavljene su sve faze nastanka i razvoja ljudskog ploda, od začeća do porođaja. Ovakve predstave nisu nikada do sada zabeležene u umetničkom stvaralaštvu čovečanstva. Nemački stručnjaci su lokalitet kraj Jagodine nazvali arheološkom senzacijom 21. veka!

Danas se deci u slovenskim školama predaje neuverljiva, tuđa verzija “seobe naroda” i “varvarskih napada” u vreme raspada zapadnorimske imperije kao istina o doseljavanju Slovena na Balkan, koji su odjednom izronili iz nekih dalekih močvara, došli na Balkan i bez i jedne zabeležene bitke satrli civilizovane narode koji su ovde žiuveli! Samo zdrava i poštena nauka bi mogla da pomogne da se izađe iz začaranog kruga mržnje koju je Vatikan doneo na Balkan falsifikovanjem istorije, krstaškim ratovima ratovima, pokatoličavanjem i sakrivanjem istine!

Šta znači “Autohtoni” na zastavi “Velike Albanije”?

Ne bi li nekako izašli na kraj sa neposlušnim Srbima, oni su nedavno smislili novu intrigu. Albanci, jedini narod Evrope koji nije imao svoju borbu za nacionalno oslobođenje, i koji zbog toga i nema nacionalne heroje, već je morao da uzme Srbina Skender-bega za istog; najednom su postali Iliri, narod koji je mirno živeo na Balkanu, dok nisu došli zli Srbi i proterali ga u jalove Albanske gudure. Bez ikakvog naučnog dokaza Albancima se ovim želi dati istorijsko pravo na balkanske teritorije, naravno na štetu Srbije.

 

siptari- albanci

Arnautska plemena, koja nikada u istoriji nisu ispoštovala niti jedan sklopljeni dogovor, promovišu se u starosedeoce Balkana sa pravom da se legitimno bore za svoje “vekovne teritorije”. I sami smo svedoci da oni to zdušno koriste, trpajući u “Veliku Albaniju” ne samo srpske, već i teritorije sadašnjih država: Grčke, Crne Gore i Makedonije. Mislite li da će Evropski parlament doneti rezoluciju o tome?

Genetika kao neoborivi dokaz

Anatolij Aleksejević Kljosov, profesor na Harvardu, jedan je od osnivača DNK-genealogije – nauke koja razmatra brzine mutacija u DNK i na osnovu toga određuje vreme drevnih migracija, vreme davnih istorijskih događaja i mnogo toga drugog što je u vezi sa evolucijom čoveka, naseljavanjem naše planete po oblastima, kao i arheologijom, jezikoslovljem i rodoslovnim linijama sadašnjih ljudi.

Dr Kljosov je genetskim istraživanjima na prostoru Evrope došao do neoborivih naučnih dokaza:

“Haplogrupa R1a kod Srba seže mnogo milenijuma u dubinu vremena. Vinčanska kultura je njihova – Srpska. Od glavnih rodova kod Albanaca “dinarske” grupe (I2a) ima 12%, a kod Srba 33%, kod Hrvata 37%. I haplogrupe R1a kod Albanaca ima manje – 9%, kod Srba 16%, kod Hrvata 24%. Tako da određena količinska razlika postoji. I čime se ona kompenzuje? Trima haplogrupama, kojih je kod Slovena malo: to su E1b (28% kod Albanaca, 18% kod Srba i 10% kod Hrvata), J2 (20% kod Albanaca, 8% kod Srba, 6% kod Hrvata), R1b (16% kod Albanaca, 8% kod Srba, 9% kod Hrvata). Drugim rečima, kod Albanaca ima više nosilaca haplogrupa koje nisu “iskonski slovenske”, i to ih ne čini starosedeocima.”

(Tv Best)

 • Srbija Srbima

  Srbija je nastala u Raskoj oko 900tih godina, priznata kao Drzava pod Nemanjicima 1100tih godina. Jako je vazno reci da su bili HRISCANI PRAVOSLAVCI kao SRBI, dok su Sloveni bili PAGANI ! U sekularizmu je religija nebitna, ali zbog TRADICIJE, KULTURE, ISTORIJE, SVETOSAVLJA, JEZIKA i PISMA , moramo da cuvamo kao nasi preci ! S’ verom u Boga !

  • Goran

   kako znaš daj neki dokaz

   • sumadinac953

    A TI DAJ DOKAZ DA NIJE TAKO !!

    • Zlatko

     Dokaz da Srbija nije kap pa da padne sa neba vec civilizacija stvarana hiljadama godina na obalama Dunava je bio Lepenski vir i Vincanska kultura od pre 12.000-da onosno 8ooo-da godina. Treba li ti jos koji dokaz, imam ga. Najstariji okamenjeni list vinove loze nije vise onaj prlnadjen u francuskoj vec onaj pronadjen u Gornjoj hoci na Kosovu od pre pet hiljada godina. Hoces jos neki dokaz, dokaza ima ali nema hrabrosti da se bavimo zabranjenim -tabu temama.

   • To svako sa osnovnom zna

    Citaj, obrazuj se, to ti je dokaz.

    • dzoni

     Pa gorane objasni nam to,meni se kenja kad mi to neko kaze obrazuj se objasni lepo napisi neki sastav volimo mi da cujemo misljenja ljudi i delove istorije.Po meni je najbitniji deo kad je moj narod za veru dobio hriscanstvo msm da je to prekrernica istorije i da to nasoj istoriji daje neki poseban sjaj na koji treba da budemo veoma ponosni msm bar ja jesam slazem se sa momkom koji se potpisuje srbija srbima da treba postovati tradiciju imamo nas cilj sa tom verom i idemo njenim putem.A sto se tice paganizma i tog rodnoverja vidim tu dejan je pisao o tome to je deo istorije koji se postuje i istrazuje i od toga ne treba pobeci jer istorija ti kaze dosta o buducnosti i pratite u njoj.Poz ljudi slava rodu Srbija Srbima!

   • Zlatko

    Dokaz su ti manastiri koji nebo paraju, samo ovaj „srbin“ ne govori od koga su se Srbi oslobodili kad su u 9-om i 11-om veku obnovili Srbiji koja nije tada pala sneba vec je oslobodjena od ostatka Rimskog carstva. Rim je i propao zato sto je najduze i nateze ratovao sa Srbijom koja je dala 20-set imperatora Rimu
    .

  • Dejan

   Naši preci pre primanja Hrišćanstva nisu bili Pagani već Staroverci. verovali su u svoje drvene Bogove: Peruna, Svetovida, Svaroga, Dažboga, Ladu, Mokošu, Vesnu…. I imali su razvijenu kulturu, običaje, predanja… svi ti običaji potiču još iz Vinčanske kulture poput sahranjivanja pokoujnika, kult pokojnika, prinošenje hrane na grob, poštovanje sunce, koledarske igre… Većina tih običaja je toliko bila ukorenjena kod naših predaka da je naša crkva kada smo počeli da primamo Hrišćanstvo većinu tih običaja inkorporirala u srpsko Pravoslavlje: slavljenje Božića ranije Svarožića, slavljenje Slave (ranije Perun, sada Ilija ili ranije Svetovid sada Sveti Vid) i mnoge druge običaje. Pošto su ti naši drevni (paganski) običaji toliko prisutni i danas kroz naše Pravoslavlje, mi prema njima treba da se ponosimo sa poštovanjem, da ih izučavamo i negujemo tradiciju a ne da pljunemo po njima i da mislimo da istorija počinje od Ćirilia i Metodija.

   • Vlada

    Tako je Dejane. Svaka cast.

    • Milena Nikšić

     Dejane svaka čast, na poznavanju naše istorije, a ne one koje drugi stranci, većinom političari, koji veze nemaju sa istorijom, vi ste pokazali, pa neka i drugi nauče naročito ovi mladi, uče istoriju koju nam Amerikanci i Nemci napišu, jer naša Prosveta i SANU se ne bune, nemojmo dozvoliti da nam druge nacije uče našu decu istoriji Srba kako oni žele, čudime da se niko od naši „vajnih“ SANU članova ne buni, šta rade na Filozofskom fakultetu, prihvataju ono što vladar iz senke naredi, učite vašu decu kod kuće u školi neće naučiti ništa što je stvatno bilo, nego kako se Vladaru iz senke svidi.Pozdrav Dejane i svaka čast. <3

     • Ja+

      Amerikanci i Nemci nam pisu istorije zato sto kod nas niko nije pisao.A ti SANU su njihovi djaci,jer znate priznavali smo i mi sami ljude koji studiraju u Londonu,Parizu.Srpski kvalitet je izumro ima dosta potomaka dezertera i opstajih jajara koji raspolazu sa recnikom od 25 reci i sada vladaju.Manite se Deretica i ostalih koji nekad pisu i nebuloze samo da mi u to ne bi verovali jer nema logike.Tog Deretica sam odslusao do pola i vise nisam mogao.Ne kazem da nema istine ali mora se dosta baciti u vodu sto protivnici sasvim lepo koriste i ismevaju cak i istinu.Identitet smo izgubili porazom od Albanaca i dokle god oni dokazuju da jesu to sto nisu mi cemo propadati.Moramo ozbiljno krenuti u naucnu ofanzivu inace……

     • Zlatko

      A sta to kod Deretica nije tacno. To sto oni ismevaju njega to ne znaci da Deretic nije u pravu vec to znaci da je to njihov posao da osporavaju sve sto je Srpsko i naprotiv bas takav njihov nastup nam govori da je Deretic i ne samo on nego i Kresic i drugi da su u pravu. Ako ne verujete udjite u arhiv Vatikana pa procitajte , a vi cete reci pa nije dostupan, pa zasto nije dostupan . Jel zato sto Madjrska nema more ili zato sto Srbija nama more. E pa nema zato sto jos nema ni Srbije a kamo li mora. A to je zato sto jos svega toga i puno toga nama fali u nasim glavama. E kad se probudimo kao stara nacija onda ce biti i drzave i ne samo Jadrans
      kog mora.

     • milo

      SANU ne rade ništa, teško da to može biti skup mozgova, oni već neko vreme niti daju izjavr niti ih ko šta pita, a jedini razlog je taj što tamo sede ljudi koji su puni sebe, ali ne i znanja

     • rade

      grešiš uzimaju oni lepe novce

     • Zlatko

      Porobljena drzava pa porobljen i taj SANU i sta je tu nejasno.

     • djordje

      SANU JE PREPUNA STRANIH SPIJUNA.SA VREMENOM CE SE OTKRITI SANU JE NAJVECI NEPRIJATELJ SRBA I SRBIJE! SAV OLOS KOJI JE U SANU NEMA NI 30 PROCENATA CISTIH SRBA OSTALO JE SLJAM I I STRANI AGENTI! FUJ NA SANU!

     • vojislav

      dali neko zna da mi odgovori na pitanje kada ce pravi srbi da vladaju srbijom,u svim sverama vladaju nam crnogorci,hrvati,madari,turci…….

     • BD

      Zar Crnogorci nisu Srbi ?! 🙂

     • Beograd

      Naravno da crnogorci nisu srbi! Srbi iz Crne Gore vec jesu pripadnici spaskog naroda ali u samostalnoj drzavi Crnoj Gori su nacionalna manjina isto kao shto su i crnogorci u Srbiji nacionalna manjina!

     • mara

      Srbiu rnoj Gori su vecina a ne manjina

     • Beograd

      Maro, pogledaj zaadnje popise stanovnishtva a i one iz sedamdesetih godina u Crnoj Gori! Sve se tu realno vidi…

     • Crna Gora

      mara , nelupetaj gluposti , možda bi ti i tvoji istomišljenici tako htjeli ali nije tako , pogledaj popis zadnjeg stanovništva u CG ……

     • Bojan Vurdelja

      O moj boze crnogorac nije nacionalnost nije ni hrvat, bosnjak, albanac, slovenac, makedonac wtf is wrong with you people
      na balkanu su samo srbi,grci,bugari i rumuni i to je to

     • Zlatko

      Crnogorci su elitni srbii najveci Srbofili i Rusofili su Crnogorci zato su stalna meta. Trenutno su okupirani ali uskoro pada zapadni rezim Mila Djukanovica.

     • Zlatko

      Crnogoci bilo gde da su oni su Srbi ali jedan deo ne sme to javno da izrazi zbog odmazde okupacionog rezima a ne suverene Crne gore. Kad bude suverena ona ce se pripojiti majci svojoj Srbiji. Ja sam poreklom iz Crne gore i nravno Srbin. Primer kad je bio Tito Srbi su se izjasnjavali kao Jugosloveni a kad je dosao Slobodan i SLOBODA svi su se izjasnili kao Srbi.

     • Raum Mozgovic

      Tako je brate.

     • Bojan Vurdelja

      Odakle ti to molim te.

     • Zlatko

      Naravno da jesu. Mada ima deset posto koji
      ma je Tito izbrisao pamcenje ali pamet se da obnoviti pa tako kod nas mnogi Turci tjs muslimani poturcenjaci sada se vracaju u Srbe i to pravoslavce.Kako vetar duva tako se i ponasaju.

     • rase

      nije bitno ko vlada dok je to u nacionalnon interesu problem je što mi nemamo čoveka koji vidi srbiju za narednih 100 godina.nemamo svi koji dođu na vlast imaju samo jedan cilj…

     • Jagodina

      Vojislave, to je posledica komuno=dinarske okupacije Srbije od 1945 do danas!

     • Lune

      Uz ogradu, da
      sam pomesao prezimena Ivasov ili Ivanov, secam se izjave jednog od njih u vreme “kada nam ga je viknuo Eduard Sevarnadze”…mislim da je momenat bio oko Slavonije..” vi ste mali narod, bolje vam je da svi budete
      zajedno”..hm,hmm mozda je i to bilo “zeleno svetlo” da Hrvati kao jos manji narod “ostanu zajeno u Hrvatskoj bez Srba”.

     • Rajko Dulović

      Ko su crnogorci?

     • garin61

      NATO ŠLJAM!!!

     • Bojan Vurdelja

      pa evo srbi usli u nato ali na cudan nacin ali usli i zazalice

     • Zlatko

      Crnogorci su elitni srbi koji prvi uspevaju da oslobode delic Srbije koji se zove Crna gora i od tada posto nema Srbije oni tu drzavu nazvasd Crna gora. Ali kasnije oslobodjenjem Srbije Crna gora se pripaja Srbiji.

     • Bojan Vurdelja

      srbi

     • Zlatko

      Nije vazno da li je neko Madjar ili Srbin vec kakvi su kao ljudi, naprimer cuveni kosarkas Simonovic-Duci je jedan od retkih intelektualaca koji je i hrabar da kaze istinu, zatim Stefanek zlatni Olimpijski momak i njbolji sportista sveta za 2017 god. dize zlato i tri prsta na pjedestalu kao i Mihal Kertes nisu Srbi vec Madjari ili Stevo Zigon i njegova cerka Ivana svi oni su veci srbi patriote od nas Srba . Zato je najvaznija za nas SLOBODA a onda neka predsednik bude nabolji patriota da se oslobodimo od Turaka, Austrougara, Nemaca, Engleza, Vatikana i SAD . Mnogo njih silnih se nadvilo nad Srbijom. i cim jeMilosevic oslobodio Srbiju odmah su poslali NATO PAKT da uniste Srbiju. To nije strasno oni su neprijatelji ali je strasno sto smo i mi sami Srbi rusili Srbiju odnosno Milosevica. Od kad je DOS izgubio mi sa Dacicem i Vucicem polako ali sigurno postajemo jedna od retkih slobodnih drzava Evrope a i sveta. Naprimer Madjarska sa pobedom Orbana postaje slobodna, i on
      odmah oporezuje strane banke gradi ogradu, vodi nacionalnu politiku.

     • Zlatko

      SANU je u sluzbi okupatora kao i vecina politicara osim onih sto su osudjivani j Hagu.

     • aleksandar gligoric

      bravo

     • rade mitič

      mišljenja sam da ovi naši sami dozvoljavaju prekrajanje istorije…

     • Zlatko

      A reci mi koji su to nasi.

     • marko polo

      Blago ti ga za tu pamet nepismenu

   • Dejan Bojic

    bravo imenjace ako si im rekao …samo slabo ko ce da to cuje 🙁

   • Svarog

    „Svetovid sada Sv.Vid“-Svetovid danas Vidovdan.
    Sv.Vid (Vit-Vitius) je ubaceni rimokatolicki svetac da bi se izbrisala svaka pomisao na Svetovida.

    • zelja

     Dokaz za to je i katolicka crkva Sv. Vida u Rijeci …

    • stefan

     svaka cast

   • MiKa

    Pre primanja Hriscanstva su bili staroverci (mnogobosci), ali su pre toga bili monoteisti (jednobosci).

    Evo sta o tome kaze Stevan Tomovic:

    Najstarije srpsko pismo se zvalo bukvica posto su prva dva slova iz ovog pisma bila “buk” i “vedi”.

    Drugo ime za bukvicu je “bogvedica”. Sva slova tog pisma imala su znacenje, isto kao i hebrejska sto imaju. Ali ne samo to, vec se ta znacenja odnose uvek na JEDNOG Boga, monoteistickog biblijskog Boga.

    Slovo “buk” znaci jednostavno “Bog”, dok “vedi” znaci znanje, znati, videti. Tako da je naziv samog srpskog pisma znacio “Bozje znanje” ili “znanje o Bogu”.

    Odatle vodi poreklo i sadasnje ime srpskog pisma – azbuka, po prvim slovima “az” i “buk”.

    Isto vazi i za srpsku glagoljicu, jer je ona samo reformisano srpsko pismo. Slova srpske glagoljice imaju znacenje. Ako uzmemo da citamo slova glagoljice dobice se jedna smislena recenica, sto sigurno nije
    slucajno.

    A – az – «ja»
    B – buki – «Bog»
    V – vedi – «videti, znati»
    G – glagolj – «govoriti»
    D – dobro – «dobro»
    E – jest – «jeste, biti»
    Ž – živiot – «život, živo»
    Dz – zelo – «mnogo, sila»
    Z – zemlja – «zemlja»
    I – iže – «ko, koji»
    K – kako – «kako»
    L – ljudi – «ljudi»
    M – mislite – «misliti»
    N – naš – «naš»
    O – on – «on»
    P – pokoj – «odmor»
    R – reci – «reći»
    S – slovo – «slovo»
    T – tverdo – «tvrdo, snažno»
    U – uk – «učenje, nauk»

    Dakle, iz ovoga vidimo da svako slovo glagoljice ima znacenje, slicno kao i jevrejska slova. I ne samo to, vec se od znacenja ovih slova dobija recenica koja bi otprilike glasila ovako:

    Ja, Bog Svevideći, Tvorac (nebesa i zemlje), govorim samo Istinu. Ja sam živa Sila Koja postoji na Zemlji, i Ja znam svaku ljudsku misao. Ja, Otac vaš (nebeski), darujem vam mir. I svim sam ljudima jasno saopštio Zakon Svoj i zapovesti svoje.

    Tako, najstarija usmena predanja Srba i njihovo staro pismo govore u prilog tome da su preci Srba, verovatno, nekada bili monoteisti, poput
    Jevreja. To znaci da su se oni barem u pocetku sami pridrzavali monoteizma, ili pak moze dodatni dokaz da su Srbi od najdavnijih poslepotopnih vremena, jos od vremena Vince, ziveli zajedno sa Jevrejima i imali iste korene.

    (Stevan Tomovic: Jevrejsko poreklo Srba)

    • Milica1Umajke

     mi mozda jesmo ziveli sa njima ali isti koreni???????? covek je izdao knjigu jevrejsko poreklo srba!!!! pa jesi li ti normalan!!!!! nikada nikakve zajednicke korene sa jevrejima nismo imali…pardon,osim sto su se jevreji gurali svuda i sa svakim da bi obezbedili pozicije pa ih ima sa raznim imenima i prezimenima,svakakve nacionalnosti,ali SRBI NIKAD NISU BILI JEVREJI,ovog coveka treba u zatvor staviti zbog ovakvog lansiranja ciste jevrejske lazi.

     • MiKa

      Tacno je da je naslov knige je malo problematcan (neprecizan) jer svi ljudi sveta vode poreklo od Noja i njegovih sinova, ali je knjiga vise nego interesantna i poucna. Prvo procitaj knjigu pa je onda kritikuj.

      Potomci Avrama su izabrani od Boga i svi oni koji za sebe kazu da veruju u Boga – moraju prihvatiti cinjenicu da u planu spasenja Jevreji imaju kljucnu ulogu. Biti Jevrejin, u biblijskom smislu, znaci prihvatiti biblijskog Boga. Ako Srbi ne prihvataju biblijskog Boga – onda o kakvom to hriscanstvu i pravoslavlju mi govorimo? Kako nas nije sramota da sebe zovemo hriscanima a radimo sve suprotno od onoga sto je Hrist govorio?

      Tu se radi o kolektivnoj sizofreniji, kada ljudi vise ne znaju sta su. Govore o Hristu, Jovanu Krstitelji i 12 apostola, a mrze Jevreje, ne shvatajuci da su svi oni bili Jevreji. Najveci deo Jevreja ce odbaciti svoga Boga, ali je cinjenica da ce istina o Bogu ipak doci preko Jevreja. Jednostavno, svidjalo se to nama ili ne, svemoguci i sveznajuci Bog je tako rekao i tako mora biti.

      Najbolji srpski zakon ikada je bio Dusanov zakonik, a on je nista drugo do „Mojsijev zakon“. Srbima ce biti onoliko dobro koliko to sami zele, tj. tacno u onoj meri u kojoj budu radili po Bozjim zapovestima.

      Prvi i najvazniji korak u povratku Bogu je dekontaminacija od ideoloskog virusa zvanog socijalizam. Ako se Srbi ne izlece od socijalizma – crna pogibija nam ne gine.

     • alija sirotanovic

      Koja papazjanija u glavama.Socijalizam kao ideju je zastupo i sam Isus a Mika nam objasnjava daj to najveca grijeska, Dusanov zakon je skup civilnih pravila koje on uporedjuje sa Bozjim zakonima Starog zavjeta.Jevreji ne priznaju Novi zavjet necedu cak ni da ga komentarisu dok se Srbi nasli da se kunu u njega itd.Imali su Srbi svojih zakona i prije Hriscanstva a neki veli i da su imali i svoje pismo a sad hvalimo Cirila i Hriscanstvo da nas opismeni itd…e jes vala da SANU nije gomila matorije prdonja neb vako nizak nivo vodostaja pameti bidnio…

     • MiKa

      Ni u jednoj jedinoj recenici Novog zaveta se ne moze naci nista sto bi se moglo dovesti u vezu sa socijalizmom.

      Socijalizam je satanisticki koncept. Marks je bio satanista. Petokraka je satanisticki znak. Baklja (luc) je simbol luconose (lucifera, djavola).

      Po biblijskom konceptu zakonodavac je sam Bog. Dakle, nije posao ljudi da pisu zakone, vec samo da sprovode Bozje zakone.

      Socijalizam je satanisticki koncept koji svemoguceg i sveznajuceg Boga zamenjuje „sveznajucom i svemogucom“ drzavom. Drzava je nista drugo do klika na vlasti, sto znaci da je etatizam sistem u kome klika na vlasti postaje bog. Obozavanje drzave je obozavanje nasilja.

      SANU je pod kontrolom satanista. Dovoljno je pogledati onu malu piramidu sa svevidecim okom ispred njihove zgrade pa da pametnima bude sve jasno.

      Pogledaj malo oko sebe i na svakom koraku ces videti: piramide, baklje, petokrake, zmije, zmajeve, krilate lavove itd.
      Svega ima samo nema nevinog jagnjeta.

      Ne boj se ti za Jevreje. Oni su sada pod farisejskim kandzama, to ce opet skupo platiti, ali ce se na kraju ipak svome Bogu vratiti. Sve je to u bibliji receno prorokovano.

     • al sirotanaovic

      Men se sve cini das ti zreo za psigijatrije.Socijalizam je preraspodjela bogatstva na sirotinju od strane drzave a sto tzv slobodno trziste nije u stanju da obavi…

     • al sirotanaovic

      Akoj Bog dao zakone jel to znaci da cojek neima svoje volje sto ce dalje rec daj Bog kreiro satanizam???Il mozda cojek ima volju i sam je kreiro te tvoje gluposti…

     • alija sirotanovic

      Zakoni Starog zavjeta Miko su dati cojeku kao duovni putokaz ka spoznanju Boga.Oko toga postoje univerzalna pravila prisutna u svim religijama kao i posebna koju svaka religija forsira.Hriscani mlogo pjevaju jerboj to staro paganisticko vjerovanje da pjesma lijeci a sto mos nac u vjerovanju plemena Amazona koji konzumiraju ajahuascu.Muslimanska molitva traje par minuta jerboj pohanta na tisini itd.Sve religije govore o urednom i pravednom zivotu izdvajanju meditaciji itd kakob se sacuvala licna energija potrebita za spoznanje Boga itd…pa znas vec valjda ste ucli na vjeronauku…

     • SRBINal’sMOZGOM

      jeste,tako je,bog je objavio na drevnom FB svoje zakone,ili je Mojsiju poslao email sa zakonima. Osvestite se ljudi,21. je vek,gromove ne pravi sv. Ilija,vreme je da civilizacija preraste sve deda mrazove i ostale bajkovite licnosti. Nema napretka za coveka sve dok se ne okrene realnosti. Dosta je ratovanja zbog raznih Alaha,Isusa i ostalih,pogledajte crkve,dzamije,popove,hodze,cist lopovluk,sektastvo i zagluplivanje masa. O postenju ce da mi drze pridike pedofili i lopovi kojima je jedini cilj,sto vise zemaljskih zadovoljstava. Pogledaj koji se automoboli voze,u kakvim kucama zive svestenici koji propovedaju skromnost,koje je t bahacenje. Lepo je znai istoriju,ali je religija zivo sranje. Koja je sustinska razlika izmedju religija? Ma nema je . Isti je cilj kod sajentologa ,katolika,pravoslavaca,muslimana… Drzi narod u ubedjenju da je bas Bog koga si ti izmislio pravi i da samo toj crkvi treba davati pare. Za vernike se u pravoslavlju kaze ovce. S razlogom,drugari. Imas glavu,probaj da je koristis,ne boli.

     • rade

      čovek nije ni sudija ni djelat.izvini za petokraku u pravu si samo malo je korigovana model pentagrama.ko zna čemu pentagram služi suvišno je objašnjavati

     • alija sirotanovic

      Miko zvani Alavi u Ocenasu je cijela duhovna prica ranog Hriscanstva.U ime Oca i Sina i Duha Svatago…so ce rec Isus Hrist je srevo Boga ko i Mojsije al mu to nijesu priznali jerbo se navodno pozvo na to daj ota doba Sin Boziji stoj bilo poprilicno cesto u vremenima Stare Grcke a stoj bila jeres za Jevreje njegova doba pogotovo Rabine izgleda iz cisto prakticni razlozi.Isus nije donio novije Zakona Bozjih vec je potvrdio Mojsijeve i jos je malo ko vagno vise na socijalnu stranu uprav na oti socijalizam koji ti ko nesta krivis a stoj bila kritika na nacin zivota Rabina.Helem poslije ote price mao sta osta kad je car Konstantin u Nikeji 325 AD odredio Hriscanski Kanon.Car ga je udrobio nista ni sa cim dab zbunio narod i ota doba imamo daj Isus Sin Boziji i da nie doso da kritikuje ovozemaljski zivot vec da nas prihefta za onozemaljski Raj…u kom vlada Bog kao Imperator Isus mu sa desne strane a svi okolo se kupaju u milosti koju su zasluzili vjernom sluzbom Imperiji na ovome svijetu.Cista Impeerijalna religija novog doba dizajnirat od Cara Konstantina…O Zakonima Starog zavjeta valjda znas da ne ponavljamo…

     • rade

      od novih vernika nemoš ući u crkvu…a i sveštena lica fuj voze mercedese hamere đipove…a o jevrejima netreba raspravljati ko je izdag isusa,nije hitler bio glup čovek…

     • MiKa

      Da, i kave to veze ima sa Hristom? Gde se u bibliji pominje institucija tzv. crkve koja ima ekskluzivno pravo „tumacenja“ Bozje volje? Zar Bog ne kaze; „spas je u mnostvu savetnika“?. Kome se obraca Hrist kada kaze: „tesko vama fariseji i pismoznanci“?

      Citava biblija, tj, sve ono sto kaze Bog je uputstvo za slobodu coveka, a svaka institucija, bilo crkva bilo drzava, je nista drugo do negiranje Bozjih zakona. Svaki zakon koji nije u skladu sa Bozjim zakonom je djavolji zakon.

      Tzv. „institucije sistema“, bilo one „crkvene“ ili „drzavne“ su djavolji izum ciji je glavni cilj zamena sveznajucim i svemoguceg Boga – sveznajucim i svemogucim covekom. Te tzv. institucije sistema su glavno sredstvo za unistenje coveka.

      Svestenik je samo onaj koji propoveda u skladu sa Svetim pismom, a ako on kvari Bozju rec i zamenjuje je ljudskim budalastanima – on ne radi za Boga vec za djavola.

     • Zlatko

      Prvo i osnovno bog ne postoji, on je plod covekove nemoci i straha od prirodnih i neprirodnih pojava koje ne zna da objasni i plod zloupotrebe vladajucih kasta kojima je Bog samo sredsvo za lako upravljanje gomilom, rajom-stokom. Zato su izmislili toboze „Bozije zapovesti“ koje treba da okuju coveka pravilima radi apsolutne pokornosti i poslusnosti. Sta znci „ne ukradi“ od bogatih vlastodrzaca lopova nego ostani u siromastvu i radi za vlasnike sredstava za proizvodnju i pritom budi ne samo pokoran nego i smeran , smiren i sretan u Bogu. Koje licemerje, a kad se ti vlastodrsci i njihova carstva ili imperije sudare oko kolonija i svetskog bogastva- resursa onda „pozivaju“-nasilno regrutuju te iste pokorne robove da u ime patriotizma ginu za uvecanje njihove moci i bogastva. A drugo sto se tice SRPSKOG PITANJA ono ce biti reseno kad Srbija opet postane najproduktivnija zemlja sveta. Zato sto ISTINA nece biti privatno vlasnistvo onih sa najacom vojnom silom vec vlasnistvo najproduktivnije nacije. Dokaz je Nemacka koja uzima istinu za sebe sve vise i vise iako joj SAD i Rusija ne daju pravo na sopstvenu vojsku. Tako Srbija ce lako dokazati da je VINCANSKA KULTURA I LEPENSKI VIR OD PRE 12OOO-da godina kolevka ne samo Evropske nego i Evroazijske civilizacije . U Srbiji ima vise arheloskih pronalazaka iz tog dubokog vremenskog perioda nego ceo svet zajedno, nasa cirilica ima 20 -et znakova iz VINCANSKOG PISMA tako je nastalo i Grcko pismo a kasnije i Latinica. Zakljucak Srbi i njihovi hibridi Cesi, Slovaci, Poljaci, Prusi, Rusi, Slovenci, Hrvati,“Makedonci“, Bosnjaci, i poslednji ZP-hibrid su Crnogorci – iako poznati kao veliki Srbi i Rusi su ovde na Dunavu imali svoj pra-pocetak, oganj iz koga su se rasejali sve do Indije i Irana. Osvajaci kriju istoriju jer su mocni, ruse crkve i spomenike ali ne mogu spale jezik, pismo, pesmu, muziku i muzicke istrumente, slavu i sve ikone, obicaje, imena, ne mogu da nam unuste inat i narav nase epsko i mitsko predanje. Kao sto se energija ne moze unistiti vec prevesti iz jednog u drugo oblik tako se i Lepensko-Vincansko-Srpska kultura ne moze izbrisati naletom nekih hordi koje su suprotno samo doprinele brzem sirenju te kulture.

     • Rajko Dulović

      Masudi kaže SRBI a mi nećemo nego da smo SLOVENI ?!.
      /Abd al-Hasan Ali ibn al-Husayn Masudi (oko 890 – oko 957), arapski istoričar, geograf, filozof i pisac./

      Više hiljadama godina, osim u građenim svetilištima, molili smo se pod hrastom i svoje molbe ispisivali na daščicama
      i kačili ih na grane. A hrišćanska crkva kaže da su nas, nepismene varvare,
      opismenili tek Ćirilo i Metodije?! A tek da nam hrišćanstvo nije ukinulo KULT
      PREDAKA ?! Da nam je taj kult ostao danas bi smo znali i ko smo i odakle smo, i
      ne bi bilo toliko odrođene braće, i molili bi smo se svojim hiljadegodišim
      Bogovima i Boginjama a ne Jevrejima i Grcima i…./

     • sanja

      milice potpuno se slazem sa tobom,jevrejski lobista nema dileme!

     • MiKa

      To sto se ti slazes nije bitno, daleko je veci problem je u tome sto se po ovom pitanju slaze velika vecina Srba. Zato nam i ide kako nam ide. Ako bismo u jednoj recenici pokusali da ukazemo na glavni razlog srpskog propadanja, onda bi ta recenica glasila: Srbi su se odrekli Boga.

      Posmatrano na pravi nacin, lobirati za Jevreje, one malobrojne Jevreje koji ce se vratiti (obratiti) svome Bogu – znaci lobirati za Boga. Tu covek i nema neki veliki izbor: ili ce biti na strani Boga ili ce biti na strani Lucifera. Treca mogucnost ne postoji.

     • Zlatko

      Postoji ne samo treca nego jos mnogo mogucnosti a Boga ostavite na miru u svom nepostojanju nije on poklopac sa kojim ce te svakakve skuhane corbe poklapati i opravdati. Treba biti strpljiv i prenositi usmeno predanje na decu jer sve pisano se moze unistiti zato knjige ne treba drzati samo u bibliotekama pa padne bomba u Beograd na biblioteku i unisti 40.000 dokaza o jednoj civilizaciji i tako
      unisti kulturu jednog naroda. Knjige treba kriti kao i sve arheoloske dokaze, javno izlagati samo kopije.

   • Miloš

    Svaka čast !

   • Ja+

    Dzaba ti prica Dejane……….pola sveta se tome smeje.Ama bas nikakve korisi od toga…….

    • Boom!

     99% sveta se smeje zato sto i jeste smesno.
     Uzdizema mrava(Srbiju) u svetu zveri.
     Nas nacionalizam je opasan, ako ovako nastavimo i pravimo lazno ponos, ego ce nam preci preko glave. Ima opet da ratujemo i opet cemo biti jebani.

   • Srbija Srbima

    U pravu ste, moja greska gore, slovenska mitologija , na to sam zaboravio skroz. To je bilo do sirenja hriscanstva na ovim prostorima, kada je Isus dokazao da je Bog jedan Rimu, kao sto je Mojsije uradio sa Egiptom pa su tu polako pocele da se gase mnogobozanske religije i postaju monoteisticke. Smatram da sam gore za sve ostalo u pravu 😀

    Slava Bogu, Slava Rodu!

   • Vladan Stanojevic

    Bravo Dejane! Srbi su ovde i pre Nemanjića a kraljeva imamo i pre Stefana. Nije teško naučiti, samo ako se ljudi interesuju. Hvala ti što si narodu dao jednu dobru lekciju!

    • rade

     e da naša deca po školama to uče a ne tamo takozvani i samozvani profesori koji sastavljaju prijemne stave svakakve gluposti

   • nagarD

    Bravo brate Dejane

   • sanja

    nakon citanja ovog clanka, posto sam zavrsila i osnovnu i gimnaziju a nazalost fakultet nisam zbog nesretnih ratova,pitam se ko su ljudi koji su pripremali udzbenike za istoriju??????

    • rade

     oni koji su imali novce za diplome

   • mladen

    Ni svjesni nismo kojiko smo povezani rođačkim vezama s indijskim,ruskim narodima.S iračkim i siriskim plemenima.U ostalom skup svih gena čini genotip a na cijeloj kugli imaju tri različita genotipa.Pa se predpostavlja da naš srpski narod vodi biblijsko poreklo od jedne od Sarinih kćeri…..

   • Nikola

    Nisu bili pagani vec staroverci? Sto bi se reklo; nije sija nego vrat. Sve sto si naveo – cist je paganizam! Takodje, sve sto si naveo, sve te tradicije, obicaje itd. Bog preko svojih proroka osudjuje! Svidelo se to nekome ili ne. Takva praksa nije nista drugo nego klanjanje i sluzba – balima. Jos kazes, da time treba da se ponosimo sa postovanjem, i da to izucavamo i negujemo, iako Bog to osudjuje, zabranjuje – poziva na odvajanje od svega toga.

    • Marko

     Naravno da cu postovati to. Logicnije mi je da postujem to nego razapetog jevreja. Kad je hriscanstvo doslo kod Srba, oni sto nisu prihvatili to smece od religije bili su ubijani. Ne bih nikad postovao religiju koja nam je nabijena u dupe. Plus nasa stara religija nije stvarala matore pedofile koji prcaju decake. Se krsti sa 3 prsta ili? Se isus rodio 2 puta i umro 2 puta? Stari zavet ili novi? Novi kontam, manje je strasna.

   • Rajko Dulović

    Jeste,…..
    Masudi kaže SRBI a mi nećemo nego da smo SLOVENI ?!.

    /Abd al-Hasan Ali ibn al-Husayn Masudi (oko 890 – oko 957), arapski istoričar, geograf, filozof i pisac./

    Više hiljadama godina, osim u građenim svetilištima, molili smo se pod hrastom i svoje molbe ispisivali na daščicama
    i kačili ih na grane. A hrišćanska crkva kaže da su nas, nepismene varvare,opismenili tek Ćirilo i Metodije?! A tek da nam hrišćanstvo nije ukinulo KULT PREDAKA ?! Da nam je taj kult ostao danas bi smo znali i ko smo i odakle smo, i
    ne bi bilo toliko odrođene braće, i molili bi smo se svojim hiljadegodišim Bogovima i Boginjama a ne Jevrejima i Grcima i…./

   • Vinča nin

    Hehe, današnja dečica znaju istoriju u trajanju od 1000 godina. Jer nam je dozvoljeno da pišemo istoriju od Nemanjića a ne pre toga. Evo cele u par rečenica. Svi ljudi na svetu koji imaju ZELENE oči vode poreklo sa tauceta, tj iz vinče. Tih ljudi najmanje ima ~2%. Zastupljeni sve što smo osvojili uključujući i Južnu i severnu Španiju, Škotsku, Irsku, S. Italiju, Iran,Indiju, Mongoliju bangladeš.. PLAVOOKI ljudi 8% svi vode poreklo sa severa i oni su tzv. sloveni a ne mi. Potiču iz Ukrajne i možda su sleteli na zemlju pre nas. Razlika 5000 godina. I stalno je rat između plavookih i zelenookih. Mi bi ih osvojili odavno da Lužički srbi sa juga nemačke nisu stali na slovensku stranu. To nas je najviše ukopalo. Jeste da ima slovena na balkanu, ali kako i ne bi,tako dug period morao je bar neko da dođe. I onda oni nama nameću istoriju, to pa eto kao vi ste južni sloveni, ma sisajte mi kobas, šta bi mi trebali da napišemo onda Raška, Rasija Rusija sve je to Srbija? I ostale navedene zemlje šta kao vi ste severni Vinčani vi ste zapadni Vinčani. Živela R.aška i Vl.aška. A najviše me nerviraju ovi neznalci što se lože da su sloveni a nemaju blage o svojoj istoriji, sloveni ih naučili. Glupi su mnogo i nisu svesni kako loženjem na slovenstvo ustvari sjebavaju Naš narod.

   • Gordan Simic

    Rimska imperija je ostavila jak trag na Balkanu(naročito u kreaciji hrvatskog nacionalnog bića), i tek sa raspadom rimske imperijalnosti(1453.god.) dolazi do duhovne deobe, tokom koje se mi svrstavamo u oblik hrišćanstva, kakvim ga, uz revidirano spoznanje Istine, poznajemo i danas…!
    Tokom tog perioda, specifičan je odnos tadašnjeg Rima prema nasrtajima Turskog Carstva na oblasti Balkana, i to sa prećutnom saglasnošću tadašnje rimske imperijalnosti, koja se ubrzo potom i urušila. Tada je počela revizija stvarne Istorije, od strane „Rimske škole“, koja je potom postala poznata i kao “ Nordijska Istoriografija“, koja se održala do danas, i koju forsiraju danas i u našim školama.
    Malo je stvarnih dokaza o tome da li je srpsko biće naseljavalo ove oblasti, oblasti današnje Srbije, i šire, u vreme pre Isusa Hrista, mada će mnogi istaći „Dušanov Zakonik“, ali se pouzdano zna da je najrasprostranjenije srpsko obožavanje, pre zvaničnog Pravoslavnog Hrišćanstva, bilo obožavanje tkz. Boga „Vid-a“, kao boga tvorca ! Vinčanska kultura, kao i vreme „Srbice“, istorijat Lužičkih Srba, i dr., jesu one istorijske vrednosti koje tek dolaze u edukativni sektor nastave, premda se sukobljavaju sa forsiranim interesima tkz.“nordijske istoriografije“, koju je izvorno uspostavio „onaj, koji je razapeo Hrista, i koji još traje“ – Rim, a koji prerasta 1916. godine u tkz.“Angloameričku Imperijalnost“…
    Ako je tačno, a Istorija će dokazati – da smo mi Srbi, oni koji su tkz.“Indijanci Evrope(po starini)“ – onda bismo na takvu činjenicu trebali biti ponosni, bez obzira na trenutni „Kvantitet Duhovnog Spoznanja Istine(Namera Stvarnog Boga Tvorca)“ !!
    Živela Srbija !

  • Ljubo

   Prijatelju,to „Sloveni“ izbrisi I stavi na to mesto „Sorabi“…Srbi su stariji 5500 godina od Judeo-Hriscanstva.To sto ti zoves „Paganizam“ je nasa stara,iskonska religija,iz koje vucemo I kulturu I I storiju I jezik I Pismo I Slavu I Bozic I Vaskrs itd.itd.

  • lolo

   onda nazad u Rasku

  • vrag81

   Srbi su i pre primanja Hrišćanstva bili Srbi, imali su svoju kulturu, veru, jezik…
   Što se tiče Hrićnastva i Nemanjića… nije li Stefan Prvovenčani prvo primio krunu od Rimskog Pape? Toliko o Nemanjićima, za Krunu i pravoslavlje su bili spremni da odbace…

  • Glas

   Jer ti ovo pričaš zato što si učio iz zvaničnih (pogrešnih) udžbenika istorije koji se izučavaju u školama u Srbiji t.j. o germansko-nordijskoj istoriji?

  • dragoslav

   Nemoj da diskutuješ o nečemu,o čemu nemaš pojma,vidi se da si bot,jer nisi pročitao ni prethodni tekst na koji idiotski pišeš komentar.Ili bot ili idiot,treće nema!

  • Gagi Gadi

   Napisao si gomilu gluposti. Srbi nisu Iliri niti Tracani. Srbi pripadaju Slovenskoj grupi naroda – podgrupa Juzni Sloveni. Osnovi identitetski oblik raspoznavanja je jezik. Srbi govore jezikom jako slicnim Slovackom, Ceskom, Poljskom i Ukrajinskom jeziku. To znaci da Srbi zaista jesu deo slovenskih naroda koji se sastoje iz vecih podgrupa a to su Juzni, Zapadni i Istocni Sloveni. Da su Srbi zaista starosedioci kako ti kazes, kako bi onda govorili toliko slicnim jezikom kao ostale Slovenske grupacije. Da je nama Srbima zaista falsifikovana istorija onda bi to znacilo da je i istorija Ceha, Slovaka i Poljaka takodje falsifikovana. Sto je u najmanju ruku budalastina polupismenih fanova teorija zavere. Jedino sto moze biti tacno ali tesko dokazivo je da su zaista Vincani bili Sloveni. To je mozda moguce samo ako su Vincani bili prva Slovenska grupa koja je naselila Balkansko poluostrvo jer je poznato da su bile 2 Velike seobe naroda koje su se jelte desile iz dva puta. Tako postoji 1. Velika seoba i ona 2. Velika seoba u kojoj su dosli Srbi. Moguce je ali tesko dokazivo da su Vincani bili Sloveni koji su dosli vec u toku 1 Velike seobe naroda. Ali i u tom slucaju to znaci da Vincani tj Srbi nisu starosedioci tj nemaju nikakve veze ni korijene sa Ilirima koji su do tada naseljavali Balkan. Iliri takodje nisu bili hriscani vec paganska plemena koja su praktikovala satanisticke rituale. Prinosili su zive zrtve cesto decu svojim bogovima. Obozavali su i negovali kult Zmije koju su nosili kao ukras i nakit od metala oko ruke ili na garderobi. Tkdj treba biti realan i kada smo mi u pitanju. Juzni Sloveni jesu bili pagani ali druge vrste. Obozavali su i negovali kultove vise bogova koje su identifikovali sa godisnjim dobima. Juzni Sloveni te samim tim i Srbi su primili Hriscansku veru (jos uvek ne Pravoslavnu) od Vizantije kao jedinog hriscanskog carstva koje je postojalo nakon pada Rima. Za one koji se pitaju zasto ne pravoslavnu zbog toga sto Pravoslavlje jos nije postojalo jer tek u sutonu Vizantijskog carstva dolazi do podele u Hriscanskoj Crkvi na Pravoslavnu i Katolicku gde Srbi biraju biti verni Pravoslavnoj crkvi i Carigradskom patrijarhu dok neki drugi Juznoslovenski narodi (Hrvati i Sloveni) biraju Katolicku Crkvu i Rimskog Papu. Tako da kao zakljucak Srbi jesu Juzni Sloveni jer jezikom, kulturom i obicajima potpuno su slicni sa ostalim Slovenima (Cesi, Slovaci, Poljaci). Srbi jesu bili pagani ali blaza varijanta paganizma. Primili su Hriscanstvo od Vizantije. Kasnije su prihvatili Pravoslavlje nakon raskola u Hriscanskoj Crkvi.

  • garin61

   srbija da ali srbi su stariji od države srbije, pogledaj samo po toponimima, po celom svetu.!!!

  • Nedjo Gavrilovic

   po kojoj ti istoriji tvrdis da je oko 900godine u raskoj nastala srbija a dali ti meni mozes da napises prvog Raskog vodju

 • siptari smrt

  Albanci su nastali 1914e godine povlacenjem turaka sa ovih prostora i spadaju u turke. Sto se kaze, tursko pleme. Osmanlije

  • rade

   arbanasi

 • hahaha

  Osecaj za pravdu …

 • MiKa

  Sve je to tačno, ali je ipak promašen najveći problem. Kao što reče veliki pesnik: „Ne bojim se đavoljega kota neka ga je ko na gori lista, već se bojim do zla domaćega“.

  Socijalistička ideologija je najveće zlo koje može da snađe jedan narod. Socijalizam razara sve: logiku, nauku, moral, tradiciju, veru, kulturu, privredu. Socijalizam razara sve ono što je dobro i vredno u jednom narodu. Socijalizam je sistem negativne selekcije. U socijalizmu do vrha dolaze samo oni najgori koji ne prezaju ni od čega da bi se vlasti dokopali. Socijalizam kreira armiju izdajnika, a izdaja je nešto od čega se narod ne može odbraniti.

  O izdaji Ciceron kaže sledeće:

  „Narod može da preživi svoje budale, čak i one
  ambiciozne, ali ne i izdaju iznutra. Neprijatelj pred kapijama grada je manje
  opasan jer svoj barjak nosi otvoreno. Izdajnik se kreće slobodno unutar gradskih
  kapija, njegov lukavi šapat se može čuti po svim sokacima, čak i u hodnicima
  same vlade. Izdajnik ne liči na izdajnika; on liči na svoje žrtve, govori njihovim jezikom i zna njihove argumente; on se obraća niskostima koje leže u
  srcima svih ljudi. On truje dušu naroda i podriva temelje grada, on inficira
  političko telo tako da ono vise ne može da mu se suprotstavi. Od ubice se treba manje
  bojati. Izdajnik je kuga.“

  • Mali Marinko

   @MiKa, jedino se za vrijeme socijalizma na ovim prostorima živjelo dobro, tako da te činjenice poklapaju. Nacionalizam razara, a socijalizam spašava.

   • DrvoSjeca

    Ja nisam a Boga mi ni moji. Zivjeli smo bolje u vojnoj Krajini za vreme Kraljevine nego u vreme Tita. Tito nam je sve uzeo i podjelio ustasama koji su od jednom postali partizani uz dva svjedoka i dobili spomenice. Za vreme komunizma ili tvog socijalizma zivjeli su dobro neradnici. Firme su isle u stecaj 10 godina. Naro na selu je na svojoj kicmi sve to izdrzavao. Neradnici su uzivali dok su vredni ljudi umirali u bjedi.

    • Ref Um Lex

     ‘ajd’ malo da se držimo teme!
     npr. boli k.r.c tog tvog i sadašnjeg i nekadašnjeg kapitalistu (ili ga nazovi kako ‘oćeš) za npr. ovu temu! boli i tebe, jeli tako? ti bi, očito da ćeraš neke koje bi da prozivaš npr. komunistom, pa kad i’ naredaš desetak da budeš dobar, vrijedan domaćin! to je tvoja škola i tvoj obraz, s.r.m ti se i na to i na …!!!

    • rade

     bravo

   • MiKa

    Tzv. nacisti su ubijali i pljackali u ime neke „rase i nacije“, a komunisti u ime neke navodne „pravde i jednakosti“.

    Ubicama i pljackasima je zaista bilo lepo, ali ubijenim, proteranim i opljackanim nije bilo lepo.

    Umesto hriscanskog jevandjelja koje propoveda spas kroz milosrdje i nenasilje, komunisticko jevandjelje propoveda spas kroz pljackanje i ubijanje.

    Kada bi socijalisti imali barem minimum ljudskosti onda bi barem cutali. Umesto cutanja oni najvecu tragediju srpskog naroda i srpske drzave nazivaju „dobrim vremenima“.

    Upravo sam na to mislio kada sam pisao gornji komentar. Veliko je zlo uslo u srpski narod i dok se tog zla ne oslobodimo ne moze nam biti bolje. Prica o nekoj navodnoj „pravdoljubivosti“ je prazna prica.

    Nas najveci neprijatelj je u nama samima, pa tek onda u drugima.

    Gde je resenje? Evo resenja:

    „O, kad bi me narod moj slušao,
    kad bi Izrael putevima mojim hodio,
    brzo bih pokorio dušmane njegove,
    ruku bih svoju okrenuo na protivnike njegove.“
    (Psalam 81)

   • Ref Um Lex

    mika bi da skrene (diskusiju) sa teme! nešto bi to trebalo da znači … a možda je i mika skrenuo, … svakako je ispao iz šina, bar što se teme tiče!!!

   • ALEKSANDAR

    TI SI BUDALETINA

    • Spasoje Ristic

     Aleksandre ,ovaj turčin ref ulem, ništa ne shvata ! Čak nema elementarni osjećaj da čuje , nekog ko nešto veoma važno izgovara !Ali to je problem mnogih ljudi ,umjesto da slušaju oni pričaju gluposti ! Tako da se moram složiti sa tobom ..

   • rade

    jeste se lepo živelo ali ko nezavaravajte se radnička klasa je uvek grcala,

  • Eminac

   „…Socijalistička ideologija je najveće zlo koje može da snađe jedan narod. Socijalizam razara sve: logiku, nauku, moral, tradiciju, veru, kulturu, privredu. Socijalizam razara sve ono što je dobro i vredno u jednom narodu. Socijalizam je sistem negativne selekcije. U socijalizmu do vrha dolaze samo oni najgori koji ne prezaju ni od čega da bi se vlasti dokopali. Socijalizam kreira armiju izdajnika, a izdaja je nešto od čega se narod ne može odbraniti….“ Sudeći po ovim Tvojim navodima, ostaje mi da verujem da upravo ovog časa živimo u socijalizmu. 🙁

   • MiKa

    Tako je, mi u socijalizmu zivimo vec 70 godina. Istina, sminka je s vremena na vreme menjana ali je lice nepromenjeno.

    • Mali Marinko

     @MiKa; slab si ti hrišćanin, iako se pozivaš na isto, jer da jesi, onda bi znao šta piše u Djelima Apostolskim, paragraf četrdeset…, :“I svi u vjeri što živješe sve zajedničko imaše“, ili ona Hristosova: „Ako imaš dvije haljine, ti jednu od njih podijeli sa onim koji je nema“, dakle nije rečeno da onaj koji nema je neradnik ili lijenčina, već „podijeli s njim“. Hrišćanstvo = komunizam, sviđalo se to nekome ili ne.

     • Ref Um Lex

      fina komparacija! ove trubače u dupe kapitalizma treba shvatiti ovde tek kao bijedne džeparoše koji sebe doživljavaju ili furaju kao perspektivnim, mada im je onespokojavajuće i ponižavajuće da počinju sa ovih pozicija!!!

     • MiKa

      Komunizam je sve suprotno od Hriscanstva. Komunizam je hriscanstvo okrenuto naglavacke.

      Hrist govori o tome da svako, dobrovoljno, a sve zarad harmonije u drustvu, mora pomagati one koji ne mogu da se brinu sami o sebi.

      Socijalizam je nesto sasvim drugo, socijalizam umesto dobrovoljnosti propoveda golu silu. Kriminalci na vlasti, ili kako to lepo kaze Andric „fukara“, pozivajuci se na neku „opstu volju“, sebi daje pravo da otima, pljacka, ubija. I ti tu monstruoznu ideologiju poredis sa hriscanstvom? Zapanjujuce je do koje je mere socijalizam poremetio ljudske umove.

      Bozji sistem je jedini moguci sistem drustvenog organizovanja.

      Socijalisticki sistem je funkcionalno nemoguc sistem koji vodi ka desocijalizacije drustva, a kasnije do rata.

      Hriscantsvo je sistem nenasilja.
      Socijalizam je sistem golog nasilja.
      Hriscanstvo je sistem slobode.
      Socijalizam je sistem ropstva.

     • Mali Marinko

      Neće baš biti da je „Hrišćanstvo sistem nenasilja“, jer i sam Hrisos poručuje u Novome Zavjetu: „Ne donosim vam mir nego mač!“ Uostalom, krstaški ratovi, progon vještica, Jevreja, itd. sve to dolazi od hrišćanstva. Ponavljam u Djelima apostolskim (dio Novoga Zavjeta) jasno stoji: „Oni što u vjeri živješe sve zajedničko imaše“, dakle – komunizam. Ne stoji dakle „dobrovljno“ itd., već je uvjet života u vjeri „sve imati zajedničko“. Ustalom zar nije privatno vlasništvo nad zamljom nasilje? Netko negdje zauzme i ogradi zemlju, i ne da drugome prići – nasilje. Kapitalist da radniku nadnicu, sebi uzme profit – nasilje.

     • MiKa

      Ljudi vide ono sto zele da vide. Zato Hrist kaze coveku da iskopa svoje oko koje ga sablaznjava. Komunisti u svemu vide samo nasilje. Oni ne mogu da shvate ni tako proste stvari kao sto je taj citat o „donosenju maca“.

      Tu se ne radi o presecanju ljudskih glava, vec o definitivnom raskidu sa relativizmom laznih mirotvoraca koji mire medjusobno suprotstavljene stvari kao sto su: istina i laz, znanje i neznanje, nasilje i nenasilje itd. Dakle, upravo ovo o cemu sada diskutujemo.

      Da bi se biblija razumela potrebno ju je citati cistim srcem i otvorenim umom. Jednostavno, ko nece da shvati biblijsku poruku – nece je shvatiti pa makar i zivi iz groba ustajali.

      Ja tebi ne sporim pravo da zagovaras sistem nasilja, vec samo pokusavam da ljudima koji ovo citaju pokazem da to nema nikakve veze sa hriscanskim ucenjem. Isto tako, pokusavam da ljudima pokazem da je neminovna posledica socijalistickog ucenja – kontinuirano nasilje, tortura, siromastvo, rat i potpuno beznadnje.

      Moja je ljudska duznost da ljudima ukazem na prirodu njihove zablude i kuda ona vodi, a da li ce oni to prihvatiti ili ne – ja na to ne mogu da uticem. Jednostavno, ako ljudi izmedju zivota i smrti radije biraju smrt – onda je valjda svima jasno da je apokalipsa neminovna. Do sloma nece doci jer je to neka neizbezna „sudbina“ ili „Bozja volja“, vec samo kao neminovna posledica naopakih ljudskih zelja.

     • Mali Marinko

      @MiKa; ja te pitam tada, tko vrši nasilje? Tko je bombardovao ilegalno Irak? A tko Libiju? A tko Srbiju? Socijalisti ili kapitalisti?

     • MiKa

      Ti pricas o ratu, a ja govorim o sistemu nasilja u kontinuitetu.

      Sistem nenasilja je kada ljudi sami odlucuju o svojim zivotima i kada sami upravljaju rezultatima svoga rada. U sistemu nenasilja vlast od gradjana uzme samo 10%, tim novcem finansira sudstvo, vojsku i policiju (eventualno neku osnovnu infrastrukturu i minimalno socijalno osiguranje) i to bi bilo sve.

      Na prikupljanju tog JEDNOG poreza bi radilo nekoliko hiljada ljudi i to bi bilo sve. Danas u Srbiji, na prikupljanju nekoliko hiljada direktnih i indirektnih poreza, radi preko pola miliona ljudi. Plate koje primaju ti ljudi nisu plate, vec pljacka. To je nasilje.

      Sistem nasilja je kada mafija na vlasti uzme sebi za pravo da putem inflacije, bezbrojnih besmislenih zakona, vestackog kursa valute i preko hiljadu poreza – ljude sprecava da rade onako kako misle da je za njih najbolje, kao i da im oduzme preko 90% od onoga sto su stvorili.

      Sve sto vidis oko sebe je nista drugo do golo nasilje. Milion drzavnih parazita koji se izdrzavaju od pljacke. Prinudno skolstvo, prinudno zdravstvo, prinudno penziono osiguranje, prinudna nauka, prinudna kultura, prinudni sport, prinudna prosveta, prinudna zabava itd. Sve sto vidis oko sebe je nista drugo do pljacka i nasilje.

      Kapitalizma (slobodnog trzista) nema vec vise od jednog stoleca. Citav svet je usao u socijalizam, samo sto klikama na vlasti odgovara da ljudi misle da se tu navodno radi o razlicitim sistemima. Kapitalizam je sistem slobode a ne nasilja. Amerika i EU danas vise lice na koncentracione kampove nego na drzave. Problem socijalizma-kapitalizma nije problem drzava, vec svesti naroda.

      Spoljni neprijetelj je jedno, unutrasnji neprijatelj je nesto drugo, a naopaka socijalisticka ideologija je neprijatelj u nama samima. Socijalizmom zatrovani ljudi sami podrzavaju naopaku ideologiju i time direktno rade na stetu i svih drugih, i sebe samih. Socijalisticka ideologija je bolest ljudskih umova kada se ljudima do te mere poremeti logika da vise nisu u stanju da razlikuju svoju sopstvenu stetu od koristi.

      Socijalizmom raspameceni ljudi sami sebe pljackaju, sami sebe ubijaju, sami sebe porobljavaju..

     • rade

      sve u svemu mi neznamo gde smo jedni bi socijalizam drugi komunizam treći kapitalizam a mi jadni…

     • rade

      e izvini pa prvo se sveštena lica tog nepridržavaju.traži od popa 50evra dal će da ti da

   • aco

    a stamislis moj avatar zasto su samo rusi isrbi dobili socijalizam-a ne oni koji su ga osmislili-kako je lenjin iz austrije preko svajcarske i zaracene evrope stigao do zimskog dvorca ….pa aurora koja je morala svuda biti samo ne tamo gde je bila…itd.jedino sto nasim svestenicima i pravim vernicima ne mogu uzeti je iznosenje svetog plamena iz hristove grobnice-sto nijedan njihov svestenik ne moze da uradi toliko ih zulja da ga ni ne komentarisu…treba upitati vatikan kako su muslimani usli na eropski kontinent.i zasto su kaznili i istrebili templare …

  • Ljubo

   Majstore,da mogu dao bih ti tisucu pluseva

  • Ref Um Lex

   šta tebi bi jadan? da li to ‘oćeš samo da ti neko odgovara, da uđeš u diskusiju, makar bila i idiotska svađa?
   ‘ajde, presaberi se, nađi neđe koju tableticu, pa već ako insistiraš, pročitaj tekst pa ako imaš šta da pitaš, … ima ‘o’đe ljudi, objesniće ti šta neznaš! ne moraju biti socijalisti, i među drugima ima ljudi, pa možda i neki demokrata ili kapitalista odvoji malo vremena i za tebe, može jednu pljačku propustiti, ne sikira se da će svijet propasti!!!

  • Bingooo

   kakog ti čvorka imaš u glavi . . . hehehee

 • Sindjelich 2

  …kako se n asa/srbska vlada ponasa, postat ce mo, ako ne arabi, kurdi za sigurno.

 • aco

  imam porodicno stablo moje porodice koja je stvarno dosla sa teritorije karpata ili tako nesto i naselilo se na teritoriji golog brda dugo vremena deo srbije sada deo albanije jer kralj petar im dade i ako su se sumenkovici protivili tome njegovom cinu… a hriscanstvo smo prihvatili 800 god.i u osnovi smo oastali oni starog ucenja u hriscanstvu
  koje snajvise smeta novim verama i sektama…

  • Svarog

   Mozda samo tvoja porodica.
   Moje hvala bogu nije,moji se nalaze u spisima Rimske vojske kao obaveznici na 7 godina.Treci vek…

 • Jakša

  Prva Srpska država je Zeta a prvi Srpski kralj je Jovan Vladimir pa tek onda nastaje druga srpska država Raška .

 • DraganDj

  Slobodarski mentalitet. To im smeta.A odakle Srbima takav mentalitet , sa tim se ne radja ,to se stice u porodici. Srbi koji se rode i dugo zive u inostranstvu polako izgube ,,nas “mentalitet. i poprime mentalitet stanovnika drzave u kojoj zive. Za mentalitet su zasluzni socijalni odnosi unutar neke zemlje. Krivac za ovaj nas prepotentni mentalitet je Milios Obrenovic. Onog trenutka kad je svakoj ali bas svakoj srpskoj porodici dodelio dovoljan komad zemlje on je svakog Srbina ucinio ,,ravnopravnim “sa bilo kojim evropskim plemicem pa cak i kraljem. Od tog trenutka je svaki se Srbin na svom parcetu planete oseca kao car. A i kako bi se osecao covek cija egzistencija ne zavisi od nenog drugog nego kao kao istinski slobodan i nezavisan a sto je u savremenom svetu privilegija malobrojne elite..Zakljucak bi bio da svetskim mocnicima smeta srpski seljacki mentalitet . Pod seljacima nikako ne smatram samo ljude koji zive na selima vec i ogromnu vecinu onih po gradovima koji su sposobni da sami sebi obezbede dovoljne kolicine hrane i energije zahvaljujuci vlasnistvu koje imaju nad parcetom ove planete.

 • Dimitar Pop Ivanov

  DA !!! SLUCAJNOO DA NE SE GOVORI ZA ISTINATA NA MAKEDONCITE!!! I MAKEDONIJA!???… NE E TAAA ISTORIJA ZA SRBIJA NEGO ZA MAKEDONIJA I SLAVNITE MAKEDONCI!… SVETI I PRESVETII..I PRVOSOZDADENI!… POLUOSTROVOT OD SEKOGAS SE VKAL MAKEDONSKII I SI OSTANUVA ZA NAVEK KAKO TAKOV!.. SE DO DOAGANJETO NA ARMAKEDON-VTOROTO PRISESTVIE!… KE BIDEME MAKEDONIJA I MAKEDONCII I OSTANUVAME ZA NAVEK KAKO TAKVI!!!..AKO SRBITE SAKAAAT BAREM MALKU DA SE ISKUPAT -OCISTAT PRED IMETO BOZJO!,,,TOGAS KE MORAAAT DA GO OTFRLAT NAJGNASNIOT ZBOR-DUMA PCOVKATA!!!-DA ZABORAVAT DA GO PCUJAT BOGA GOSPODA!! OTI..STRASI KE BIDAT NIMNITE MAKI VO VTOROTO SUDENJE BOZJE PRISESTVIE!!!…VO SITE VEKOVI!…AMIN!:)

  • Ref Um Lex

   oladi makedonac, znaš ti vrlo dobro ko je i makedoniji dao ime kao i svima ostalima u nedragom komšiluku … kao npr. i bošnjacima! a znaš i zašto tako izdašno sije i prosipa imena po tuđoj njivi, moj slavenu, srbine!!!

 • Zile

  Procitaj te knjigu
  ,,ILUSTROVANA ISTORIJA SRPSKOG NARODA OD NAJSTARIJIH VREMENA DO KRAJA XIX VEKA.
  Izdao Kosta Mandrovic u Becu 1903.
  Ps ako je nabavite obavezno je procitaj te…

  • Goran

   Kada su nastali Srbi , ili da pojasnim pitanje : Kada se prvi srbim pojavljuje i gde ? Koje godine , interesuje me to jako

   • MiKa

    Svi vode poreklo od Noja i njegovih sinova koji su se zvali: Sem, Ham i Jafet. Tako nastaju sledece grupe naroda:

    1) semitska (Jevreji, Sirijci, Arapi)
    2) hamitska (africki narodi, deo indijanaca, azijata itd)
    3) jafetidska (indo-evropska grupa naroda)

    Srbi pripadaju jafeditskoj grupi naroda. Sada se postavlja pitanje od kog Jafetovog sina su potekli Srbi? Jefet je imao 7 sinova: Gomer, Magog, Madaj, Javan, Meseh, Tuval i Tiras.

    Srbi su potekli Tirasa. Potomci Tirasa su se nazivali Tiraseni, koje su Grci nazivali Trasciani – tj. Tracani, koji su bili starosedeoci na Balkanu. Tracani su bili isti narod kao Iliri jer su govorili istim jezikom, imali slicne obicaje i ziveli su na istoj zemlji, a delili su se na veci broj plemena.

    Srbi su u stara vremena nazivani upravo Ilirima i Tracanima. Ko su Iliri? Nakon izlaska iz Egipta najveci deo Jevreja ide sa Mojsijem u Judeju, tamo se dele na 12 plemena itd, a drugi deo Jevreja, na celu sa Danom odlazi za Grcku. U Grcku odlazi i Gad, ali ne direktno, vec prvo odlazi u Izrael pa tek onda za Grcku, i to u 8. veku pre Hrista, za vreme okupacije Izraela od strane Asirije. Gad i Dan su rodjena braca, sinovi Jakova, sina Isaka, sina Avrama. Avram je potomak Sema, sina
    Noja.

    Najmladji Gadov sin se zvao Arilije, tj. “Ilirije”. Otuda i naziv Iliri. Tako je deo Srba prozvan “Iliri” jer se deo tog Gadovog plemena doselio medju Srbe, bez obzira sto su Srbi vecinski potekli od Tirasa, sina Jafeta, sina Noja.

    Naziv “Srbi” potice iz Indije jer je jedan deo Srba pobegao iz paganske Indije. Biblijski Sem u indijskoj verziji je Sarm. Otuda nazivi Sarmija i Sarmatija.

    Srbi – Sarbi – Sarmi – Sarmati

    Osim imena “Srbi”, Srbi su se nazivali i Rašani (Rasi, Raseni). Interesantno je da i Rusi svoju zemlju nazivaju Rasija. I taj drugi naziv Srba vodi poreklo od Sema jer je Sem u Italiji nazivan Kran Rasen, tj. kralj Rasen.

    Kosovo i Metohija je za Srbe postala “sveta zemlja” jer se Kosovo nekada nazivalo Dardanija, po biblijskom Dar(d)i, sinu Zare, bratu Faresa, direktnog Isusivog pretka i unuku Jude po kome su Jevreji kao Bozji narod nazivani Judejci.

    (sve iz knjige Stevana Tomovica – Jevrejsko poreklo Srba)

 • Nemanja Simunic

  zbog istitnskog osecaja za pravdu? ko to u srbiji ima?

 • Mirsad

  Kao prvo Srbi su sami sebi falsifikovali istoriju…sve se zna…sto Srbi ne kazu istinu o Prvom Srpskom ustanku…sto Srbi ne kazu istinu o Kosovskom boju…gde god su Srbi napravili sranje rupa u istoriji…nema se podataka…Ja jesam SRBIN ali treba biti realan i samokritican…a to sto su Nemci spalili par knjiga nema nikakav znacaj jer ta arhivska gradja nije ni bitna ….za neznalice evo samo jedan podatak DOKAZ da su Srbi narod cuva se u Hilandaru….jebo 350 000 knjiga Beogradskih….da Nas Nemci mrze mrze nas…Sto Srbi ne kazu pravi razlog izbijanja 2 svetskog rata…sto ne kazu istinu o podeli cetnickog pokreta u 2 svetskom ratu…
  Opet ponavljam Srbin sam i pravoslavac ali istina jako boli…sve se zna ali se cuti …rupa u istoriji nema se podataka…a sve se zna…i Srbi su gresni mnogo ali se cuti…zato se ne slazem sa ovim clankom uopste mislim da je cista glupost…i kad se pripuca pravi Srbi se razbeze van Srbije pa onda pametuju…koliko njih se razbeza van zbog ratova…SRAMOTA nesmem ni cifru da napisem …bravo Srbi i tu smo prvi…

  • Ja+

   O.K. a kakve su to istine o Prvom ustanku i Kosovskom boju ,razlog izbijanja WW2 itd.O.K. postoji i ona „rado Srbin ide u vojnike“Dajte istinu pa nek je i crna..

  • Srbin

   Srbi sami sebi falsifikovali istoriju…ti si lud čovek,ako si Srbin ti bi trebao imati imalo mozga,razmisli malo,to trenutno nije do Srba,svet trenutno kontroliše rimokatolička crkva i pojedni ljudi (poput rokfelera).Nemaju Srbi trenutno nikakvi uticaj,političari su pod njihovom komandom i nesmeju da pisnu kao ni naša crkva,koju isto kontroliše rimokatolička crkva (Npr. Kada bi pitao nekog sveštenika o tome on ne bi smeo ništa da ti kaže,jer on živi od posla u crkvi,on isto može da izgubi posao).

 • Lenka Miljkovic

  Zeznuli se Nemci,
  nisu uspeli da uniste biblioteke manastira 😀 ! Sa verom u Boga!

 • vojislav

  procitajte jovana deretica i bice vam jasnije

 • Bogosav

  Ako ste SRBI onda slovite SRBICOM, sada zvanom ĆIRILICOM. Drugo mnogo ste nabacali iverčiće od istine, a čovek nam reče_Johan Galtung-POLITIKA-
  16. februar 2010. godine, da zapad ne ratuje za Kosovo već PROTIV SRBA i
  BEOGRADA ZBOG „POGREŠNE VERE(PRAVOSLAVNE) i POGREŠNOG JEZIKA
  (SRBSKOG_ jezika BOGOVA). Vidite šta da činimo na sajtu “ slikeizakonpostanja.
  blogspot. com“ Hvala.

 • aleksandar gligoric

  ovde je Dejan potpuno u pravu.. samo bih dodao da je trebalo skoro 1000god da nas raznim metodama uvedu u hriscanstvo,i to tako sto su nase slave menjali za potpuno iste dogadjaje i obicaje,drugih imena. tako je na primer bog perun zamenjem svetim ilijom itd.. i ako su im punkcije potpuno iste.. DEJANE svaka cast na poznavanju nase prave istorije i verovanja..

 • ZmajSoft Tim

  StaroSrpski kalendar ( godine tim nacinom pisanja datuma su pisane sve do Dionisa malog koji je opet bio Srbin iz Dubrovnika, odnosno do 5-tog veka.) BROJI danas 7522-gu godinu… To je odprilike 5000 godina PRE HRISTA… tako da lupetanje, u smislu Srbi su oduvek hriscani, nema smisla… Imali smo i boga Peruna npr… uostalom SRBI su jedini narod na SVETU koji nose ime po svojoj Boginji Serboni… boginji plodnosti… Jeste.. to je PAGANSKO BOZANSTVO gledano danasnjim ocima… medjutim, koliko smo je se odrekli, govori cinjenica da u SRPSKOM GRBU oduvek stoje njena obelezja, 4 polumeseca, koja je nepismeni Karadjordje, ne znajuci sta su, prekrstio u nekakva ocila.. NE.. to su polumeseci smesteni u krstu… i to je ORIGINALNI serbonin znak…

  • ZmajSoft Tim

   Manastir Musutiste je samo jedno od mesta na kojem mozete videti godinu izgradnje manastira ( V vek) pisanu stariom nacinom belezenja godina…
   Godina, kao i ko je izgradio hram stoji isklesano iznad ulaznih vrata…

 • Stevan

  pa kad ulazimo u raspravu sa raznim botovima; paganima, muslimanima i slicnim, onda tema izgubi svrhu. ja bih samo da vas podsetim; hrvati, bosnjaci-poturice, montenegrini, makedonci, siptari iz Metohije i jos,,, su bili Srbi; MALOVERNI, slaboverni, ateisti, materijalisti-mnogobosci-demonkrate itd. ovaj ostatak pravih Srba su oni, ciji su preci bili jaki u nasoj PRAVOSLAVNOJ hriscanskoj veri.
  inace rec poturica je postala od; poturi tur turcinu da ti ga turi, pa ces postati bosnjak, makar rodjen i u Sumadiji ! doduse, jedan je pametnije podmetnuo, ali cionistima, pa je postao cak predsednik !

  • Stevan

   a kad je u pitanju naslov, onda je odgovor na ; zasto nas napadaju = zato sto ubice hoce da ubiju svedoke njihovog ubistva, misleci jadni valjda da onda nece biti osudjeni ! e tako smo mi Pravoslavni, pravoverni, Rusi i Grci stalno na Hristovom raspecu , jer dok postojimo, svedocimo da su jevreji ,,ubili“ Hrista Boga!

 • ALCA

  koliko vidim i dalje nam kradu istoriju.
  figurice koje su pronadjene na obalama reke Blice na JAGODINSKOJ OPSTINI nisu bile izlozene u Jagodinskom muzeju kao sto je prvobitno najavljeno nego su prenete u nemackoj.
  ZA 30tak GODINA TVRDICE DA SU PRONADJENI U NEMACKOJ.

  • S.K.

   Zašto je dato Njemačkoj da nosi Srbsko blago? Naši prostori, naša istorija.

 • stefan

  imali smo mi drzavu i pre nemanjica,samo sto su oni prvi poceli da pismeno zabelezavaju istoriju

  • eki

   srbija srbima slasem se potpuno ,

   ali sto ste napadali na bih ????

   • Marko

    a sto ste vi poceli da napadate srbe u bih? ja sam iz bosne, objasni mi kako sam napao bih, ja sam bio napadnut 1992.

 • Aleksandar

  Bravo, ni Srbite ni Makedoncite ni Albancite nemaat leb da jadat, ne se zamaraat so denešnite problemi, tuku se zagriženi koj bil, kaj bil i kako bil pred 9000 godini. Samo napred…

 • SRBIN IZ CRNE GORE

  JOŠ JEDAN RAZLOG ZAŠTO SMETAMO ZAPADU. FAŠISTIČKA IZJAVA KARLA BILTA: Pravoslavlje je pretnja za zapadnu civilizaciju

  Objavljeno: 02/05/2014

  Zapad ipak ne može a da ne odoli svom vekovnom porivu: dešavanja u Ukrajini naterala su Karla Bilta, ministra spoljnih poslova Švedske, da kaže da je pravoslavlje glavna pretnja Zapadu, jer se oko njega sabira Rusija.

  Karl Bilt, ministar spoljnih poslova Švedske (i nekadašnji visoki predstavnik UN i EU u B i H), izjavio je pre tri dana da je Rusija 90-tih bila bolja država nego danas, jer je stremila demokratiji i zapadnim vrednostima, a danas stremi pravoslavlju.

  „U današnjoj Rusiji situacija je mnogo gora. Putin demonstrira privrženost ne međunarodnim vrednostima, već pravoslavnim. Njegova podrška Asadu u Siriji može se objasniti time što je Asad štitio pravoslavne u Siriji. Pored toga, pravoslavlje je opasnije od islamskog fundamentalizma i zbog toga predstavlja najveću opasnost za zapadnu civilizaciju. ZATO SU KORISTILI SVAKU PRILIKU DA NAS BOMBARDUJU. KAO SAVEZNIKE PRED KRAJ DRUGOG SVETSKOG RATA VIŠE SU NAS POBILI I PORUŠILI KUĆA NEGO FAŠISTI ZA VRIJEME RATA. TO JE NJIHOVA LJUBAV I MILOSRĐE, KOJE ŠALJU PREKO „MILOSRDNOG ANĐELA“ NAMA PRAVOSLAVCIMA,

 • Nakit Victoria David Tiffany

  Nacionalizam je otrov i suprotstavlja se Bogu.

 • Pingback: Šta se krije iza Kopaonik biznis foruma? « Nikola Ćupas()

 • Blaze Angelovski

  Vernici koji su čitali BIBLIJU znaju a i Vi svi ќete brzo saznati da ste makedonci!!! Kao i mi malo koji smo ostali da sačuvamo to sveto ime biblijsko, koje pripada srbima, bugarima, hrvatima ,,,ali ne grcima!!! I za koje treba svi da se borimo!!! To je naše nasleѓe, kultura i tradicija,, zbog koje su ratovi voѓeni i činio se genocid nad makedoncima, koji još traje a nažalost potpomognut i od naših braќa po krvi!

 • Istina

  Namera autora je dobra ali analiza i zakljuchak su katastrofalno ochajni! Onaj ko se danas izjashnjava da je SRBIN TAJ I JESTE PRIPADNIK STAROG SRPSKOG NARODA!!! Pozivanje na genetska istrazivanja u smislu nacionalne pripadnosti su utopjska jer genetikom se samo dokazuje rasna pripadnost! Gledam kako se mnogi ubishe godinama da dokazu da su veci i chistiji SRBI I OD ONIH SRBA KOJI SU ODUVEK SAMO SRBI BILI I OSTALI CHAK I KROZ VEKOVE SRADANJA I GENOCIDA NAD SRPSKIM NARODOM! Neverovatno je da se dokazuje nekakvim dinarskim plemenima da su srbi kada upravo ta plemena ne oseca duhovnu pripadnost srpstvu… Chemu sluze sve teorije pomocu kojiu se izmishljaju takozvani: chisti srbi, pravi srbi, srpske sparte, srpske atine??? DA LI SE TIM TEORIJAMA LECHI NEKIM PLEMENIMA KRIZA IDENTITETA?! Tachno je da su mnogi isrojski podaci falsifikovani ili prilagodjeni interesima nekih drugih naroda i mocnijih drzavnih sila, ali samo se argumentima moze doci do prave istine!!! Inche dinarska teorija vishe odgovara hrvatima, shiptarima, crogorcima i koliko se u zadnje vreme primecuje chak i dinarcima u bosni… Verovatno na te njihove teorije utiche bliskost njihovih jezik i mentalitet koji im je 100% isti! Dakle najbolje sachekati isprevnu istorjsku teoriju od SRBA IZ SRBIJE KOJI SU TO ODUVEK BILI I OSTALI!!!

 • ana

  Srbi se satiru vekovima…..a zlo je u samom narodu….nizak nivo kulture nepostovanje jedni drugih….da smo mi. Srbi povezani danas iznutra kao albanci nijedna vlast pa ni ona nad nama meni mogla napraviti ovoliko rasulo..Srpska crkva…je ista kao vlast…Srpski narod se mora ispomagati i tako opstati..Inace cemo nestati kao Romi

 • Srbin

  Neznam dokle ćemo jadikovati nad sudbinom. Da smo tako „lepi, jaki, pametni“ ne bi bili ovde gde smo sada. Kao paganski narod, sa drugima opsedali smo Konstantinopolj, kao feudalna država imali smo kraljevstvo i carsto (Dušanovo). U doba pojave prvog kapitalizma podizali smo ustanke protiv Turaka. I šta posle? Naši „pametni“ kraljevi hteli su da budu „evropejci“ pa su izgubili srpske teritorije koje im je nudio Berlinski kongres. Neliči li vam to da se radi i danas sa „Blerovom vladom“? E moji Srbi prizovite se pameti, mesto što se osvrćete na ono „šta bi bilo da je bilo“.

 • Kristalna kugla

  Istorija je učiteljica života,pitanje je koliko smo mi savjesni i svjesni učenici,moje subjektivno mišljenje,ukoliko nastavimo sa Bolonjom i dovršimo ovo što su „neki“ započeli mislim da će Srbi biti manjina u Srbiji,primat će preuzeti „evropejci“ ili „primati“.staro pravilo-kada hoćeš uništiti jedan narod istinski i trajno-uništiš mu obrazovanje.

 • milan

  Jedina istina koja se krije je:SRBIJU NIKO NIKAD NIJE NAPADAO, a da su Srbi iz SRBIJE to izazvali.Sve nesreće koje su zadesili Srbe su izazvali Srbi van Srbije. I još nešto,Srbi su bili NAROD do 1221.g a posle toga su NACIJA,a 1219 su dobili SVOJU SRPSKU CRKVU kada je Sv.Sava sa svojim ocem šibom ( na silu ) naterao Srbe da prime hrišćanstvo(obračun sa bogumilima )

 • car dusan

  sve su to zablude istina je da pravoslavna istinska vera nesme da pređe drinu sve ostalo je pride zbog cega nas kinje posle 2 svetskog rata papa nije dosao u jasenovac jer je kurton i cela katolicka vera je đavolija rabotadokaz za to je dokumentarac sacuvaj nas boze kuge i hrvata vatikan je nas veliki neprijatelj ali nicija nije gorela pa nece ni vatikanska jer BOG JE SRBIN NEBESA SU NAŠA

 • IstinaI

  Svaka chast za brisanje svih komentara kaji se ne slazu sa autorom ovog chlanka i uredjivachkom politikom!!! Samo ste dali veliki doprinos da se josh jachu snagu i volju da se istinoljubivi ljudi bore za slobodu mishljenja i pravu ISTINU! Srbi nemaju nikakve veze sa svim komuno=dinarskim ideologijama!

 • andja

  imali smo nismo znali šta smo imali gde smo bili kako smo pametni i to sve prokockali ccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccc

 • Gandalf

  Napadaju nas zato sto smo sebicni … Zato sto uvek kontriramo , Kazu ti lepo raditi 2 vezbe za biceps , Srbin uradi 5 i propadne , ode u minus, Oni koji su po svome radili i uspeli postali su svetski poznati, a njih je 0,5 % . Ako pricamo pricu „Orao i Zec“ Stranac bi ovako napisao “ Orao leti i nosi zeca u kandzama „…. Za Srbina prica bi glasila ovako… „ZEC LETI I NA LEDJIMA NOSI ORLA…. !!!!!! ( u slucaju da je zec srbin) . Poenta je da je car Dusan imao drzavu preko celog balkanskog poluostrva, svaka mu cast, Vincarska kultura i njima skidam kapu… Ok .. Bravooo ziveli ste u kamenju bez escajga… „SVE PREORAH NIGDE NI KASIKE NI VILJUSKE “ ….A SVABAAAAA … Svaba napravio BMW-a , Mercedes Bez… Secam se ja kada je ispred fabrike traktora u rakovici bilo preko 1000 traktora uparkiranih za izvoz… Danas na tom platou se valja Dop. Samo se vi secajte i Vince i Dusana i Tita i Draze ali nikad necete napraviti BMW-a …A sto se tice religije..Mozete verovati i u Baba seru i u Peruna i u Hrista ali ako neverujes u sebe i za bolje sutra, nikada neces napraviti BMW-a.. Ne smeta mi ni Vinca , Ni Nemanjici niti taj Dnk-a niti Baba sera niti , Perun ,Hrist, smeta mi sto vozim juga a ne Bmw-a.

 • guess

  Cist primjer kako Srbi sebe dozivljavaju,kao oni nesto uzviseno,posebno,ugrozeni, neka se zna ste vi jedini koji iskrivljujete istinu,lazete i krojite historiju kako Vam odgovara, na lazima i pokoljima. U genima Vam je jedino da budete olosi.

 • Strahinja Cvetkovic

  Mi nismo pali s neba od jedanput,tvrdi se da je Srbija(Raska po gradu Rasu)najstariji narod na svetu.Srpski kalendar broji 7 hiljada godina,a kod svih se broji samo 2015,mi smo dobili ime po reči serv sto znaci rob,nas su tretirali kao robove pre nego sto smo se naselili na balkansko poluostrvo.Po tome smo se jedno vreme zvali Servia.Mi smo drugaciji i ne zelimo da prizanamo latinicu i katolizam,mi jedini pisemo cirilicom i jedini slavimo krsnu slavu,trebali bi da budemo ponosni ko smo.Oni godinama ruse nasu istoriju.
  BITNIJE OD COVEKA JESTE BITI SRBIN.

 • Marko Bogunovic – Nemanjic

  >>>KONFERENZ – von – JALTA – 04. 02. 1945 – am –
  KRIM<<<,

  BEWEIST – DAS – WAR – USSR = RUSSLAND – nicht – die –
  Ukraine !!!. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . FREUNDEN – KÖNNEN – WIR – ETWAS –
  SCHENKEN, ABER – WENN – Ukraine – in – USA – SEINE – NEUE – PARTNER –
  SUCHT, DANN – HAT – PUTIN – ZU – RECHT – DAS – KRIM – WIEDER – RUSSLAND
  – ZUGEFÜHRT !!!
  . . . Kosovo ist Serbien & Krim ist Russland!!!

 • serbon

  bravo Dejane samo nastavi tako ,sve sto si reko je tacno,zato i pokusavaju da nas uniste sa svih strana jer su kompleksi.nikako da priznaju da smo im mi dali pismo i metalurgiju a samim tim i civilizaciju

 • Predrag Jovanović

  Oko X veka su Srbi prihvatili Hrišćanstvo, krstili se i upisali se u knjigu Živih. Ali to ne znači da i pre nisu živeli na tim prostorima kao pagani. Naša Krštena istorija počinje oko IX veka… I pre toga smo živeli na ovim prostorima

 • Rajko Dulović

  Masudi kaže SRBI a mi nećemo nego da smo SLOVENI ?!.
  /Abd al-Hasan Ali ibn al-Husayn Masudi (oko 890 – oko 957), arapski istoričar, geograf, filozof i pisac./

  Više hiljadama godina, osim u građenim svetilištima, molili smo se pod hrastom i svoje molbe ispisivali na daščicama
  i kačili ih na grane. A hrišćanska crkva kaže da su nas, nepismene varvare,
  opismenili tek Ćirilo i Metodije?! A tek da nam hrišćanstvo nije ukinulo KULT
  PREDAKA ?! Da nam je taj kult ostao danas bi smo znali i ko smo i odakle smo, i
  ne bi bilo toliko odrođene braće, i molili bi smo se svojim hiljadegodišim
  Bogovima i Boginjama a ne Jevrejima i Grcima i…./

 • Pera

  To su gluposti…Boli njih uvo I za našu pravdu I za naše običaje I za uklapanje…Poenta je jednostavna…Mis smo pucali u Franju Ferdinanda I samim tim smo otpočeli ono što su onih hteli da se desi…Evropa je htela rat, dobila ga je, ali niko nije hteo takav kraj, da se raspadnu velike imperije…Najviše nas mrze Centralnoevropejci koji su živeli u Austrougarskoj I Poljskoj I koji su kasnije prešli u Ameriku I zgrnuli bogatstvo, pa je sada to revanšizam jer nas nisu zgazili u Velikom ratu…To je istina…Evropa ne prašta to što su sve njene sile izgubile posle Velikog rata moć I uticaj…

 • Vinča-nin

  Hehe, današnja dečica znaju istoriju u trajanju od 1000 godina. Jer nam je dozvoljeno da pišemo istoriju od Nemanjića a ne pre toga. Evo cele u par rečenica. Svi ljudi na svetu koji imaju ZELENE oči vode poreklo sa tauceta, tj iz vinče. Tih ljudi najmanje ima ~2%. Zastupljeni sve što smo osvojili uključujući i Južnu i severnu Španiju, Škotsku, Irsku, S. Italiju, Iran,Indiju, Mongoliju bangladeš.. PLAVOOKI ljudi 8% svi vode poreklo sa severa i oni su tzv. sloveni a ne mi. Potiču iz Ukrajne i možda su sleteli na zemlju pre nas. Razlika 5000 godina. I stalno je rat između plavookih i zelenookih. Mi bi ih osvojili odavno da Lužički srbi sa juga nemačke nisu stali na slovensku stranu. To nas je najviše ukopalo. Jeste da ima slovena na balkanu, ali kako i ne bi,tako dug period morao je bar neko da dođe. I onda oni nama nameću istoriju, to pa eto kao vi ste južni sloveni, ma sisajte mi kobas, šta bi mi trebali da napišemo onda Raška, Rasija Rusija sve je to Srbija? I ostale navedene zemlje šta kao vi ste severni Vinčani vi ste zapadni Vinčani. Živela R.aška i Vl.aška.

 • Vinča-nin

  A najviše me nerviraju ovi mentoli što se lože da su sloveni a nemaju blage o svojoj istoriji, sloveni ih naučili. Glupi su mnogo i nisu svesni kako loženjem na slovenstvo ustvari sjebavaju Naš narod.

 • Vinča-nin

  Hehe, današnja dečica znaju istoriju u trajanju od 1000 godina. Jer nam je dozvoljeno da pišemo istoriju od Nemanjića a ne pre toga. Evo cele u par rečenica. Svi ljudi na svetu koji imaju ZELENE oči vode poreklo sa tauceta, tj iz vinče. Tih ljudi najmanje ima ~2%. Zastupljeni sve što smo osvojili uključujući i Južnu i severnu Španiju, Škotsku, Irsku, S. Italiju, Iran,Indiju, Mongoliju bangladeš.. PLAVOOKI ljudi 8% svi vode poreklo sa severa i oni su tzv. sloveni a ne mi. Potiču iz Ukrajne i možda su sleteli na zemlju pre nas. Razlika 5000 godina. I stalno je rat između plavookih i zelenookih. Mi bi ih osvojili odavno da Lužički srbi sa juga nemačke nisu stali na slovensku stranu. To nas je najviše ukopalo. Jeste da ima slovena na balkanu, ali kako i ne bi,tako dug period morao je bar neko da dođe. I onda oni nama nameću istoriju, to pa eto kao vi ste južni sloveni, ma sisajte mi kobas, šta bi mi trebali da napišemo onda Raška, Rasija Rusija sve je to Srbija? I ostale navedene zemlje šta kao vi ste severni Vinčani vi ste zapadni Vinčani. Živela R.aška i Vl.aška.A najviše me nerviraju ovi mentoli što se lože da su sloveni a nemaju blage o svojoj istoriji, sloveni ih naučili. Glupi su mnogo i nisu svesni kako loženjem na slovenstvo ustvari sjebavaju Naš narod.

 • Anonimus

  Ja ću da čuvam svoju porodicu I svoje najmilije, a da spašavam državu koja je sama sebe sjebala I narod koji je 5.Oktobra otvorio vrata NATO-u, a sada se poziva na nekakvo izmišljeno pravoslavlje od pre 1700 godina I nekakve kraljeve svinjare NEKA HVALA…
  I shvatite još jednom, najviše smo izgubili 90-tih, jer smo I najviše osvojili od 1912 do 1918…Logično je da Crna Gora I Slovenija se neće cimati, jer su mali I jer im je jedini cilj bio samo da budu nezavisni, dok su se Srbi dva veka cimali da imaju veliku zemlju…Plus Crna Gora je bila samostalna država I slobodna mnogo pre Srba, još od boja na Krusima…Kako seješ tako žanješ…Kolko smo ,,oslobodili“ tolko smo I izgubili….

 • Pavle

  Pre Kosovskog boja I rata sa Turcima I Velikog rata, ko nam je bio glavni neprijatelj. Seća li se neko Vizantije I Bugarske, obe pravoslavne I obe ustremljene na Srbe. Da toga se niko I ne seća, jer se Nemanjićka država idealizuje, a guraju se pod tepih problem koje je imala. Prvi neprijatelji Srba pre Vatikana I Stambola bili su pravoslavci Bugari I Vizantijci. Sa Bugarima smo duže ratovali u istoriji I od Hrvata I od Bosanaca zajedno.

 • Šmrk

  S verom da droga dolazi od Boga, za kralja I džoint. LOL

 • Djole

  Sve stručnjaci, I vi koji čitate I gledate I ovi što pišu članke I drže predavanja po televiziji I internetu. Istoriju ko hoće da zna neka upiše fakultet. Eh kad se samo setim vremena, kada je istorija bila nebitna I kada niko, ni Srbi ni drugi na Balkanu I u svetu nisu pokušavali da opravdaju gluposti koje su radili u istoriji. Zna se kao što je Hitler zloupotrebio Eugena Savojskog, tako je Sloba zloupotrebio kneza Lazara, Tudjman Jelačića, a Hašim Ilire. Nek vam je na cast, u normlanim zemljama istorija se uči informativno, na Balkanu se ona preživljava, a to je sekundaran viktimizacija.

 • Djole

  Srbi su istoriju otkrili 1987-me sa raspadom SFRJ, a do tad se nisu zanimali za nju, jer su živeli lepo. Sad se svi opsedaju istorijom, kako bi što bolje znali kad je ko prevario Srbe, kad nas je ko ubijao, I ko nam je sve istorijski neprijatelj. A da smo naivni, naivni smo.