Home / IZA KULISA / MILINKO SA POVLENA KAŽE DA SU PALE S NEBA I DA IMAJU ČUDOTVORNU MOĆ: „OVE KAMENE KUGLE SU U SRBIJU POSLALI VANZEMALJCI, LJUDE LEČE A SVE MAŠINE KOJE PROĐU OVUDA KVARE!“

MILINKO SA POVLENA KAŽE DA SU PALE S NEBA I DA IMAJU ČUDOTVORNU MOĆ: „OVE KAMENE KUGLE SU U SRBIJU POSLALI VANZEMALJCI, LJUDE LEČE A SVE MAŠINE KOJE PROĐU OVUDA KVARE!“

– Ne znam za ostale, ali ova moja kugla je sto posto odnekud doletela. Na njoj su ispisana neka slova, a kad se malo zagrebe ispod je granit koga u našem kraju nema – kaže Milinko Milivojević iz sela Mravinac

kugle- srbija- kamen

 Foto: Gane Đorđević

– Ljude leči, a mašine kvari! Baš me briga šta kaže nauka, kamen su poslali vanzemaljci, to je očigledno – ozbiljan je Milinko Milivojević iz sela Mravinac podno planine Povlen dok priča o neobičnoj kamenoj kugli koju je pre 30 godina pronašao na svom imanju, potpuno ubeđen da je u njegov potok pala direktno s neba!?

Vatreno braneći ove tvrdnje, povlenski gorštak za svoju teoriju ima i “nepobitne dokaze”.

– Video sam svojim očima kad su kljasti ustajali samo kad je dodirnu. Evo probaj, samo je dodirni. Slobodno, ne ujeda! Je l osećaš da zrači toplotu? Osećaš! Jel ti zuji u ušima? Zuji! Leči to je jasno kao dan – dokazuje Milinko praktično svoje tvrdnje da je kugla lekovita.

Tek kada je pre dve godine jedan operater mobilne telefonije, u blizini mesta gde je “doleteo” čudotvorni kamen, postavio repetitor Milinkoviću je postalo jasno da sem lekovitih, misteriozna kugla, ima i štetan uticaj, ali iskljkučivo na tehniku.

– Obradovali se seljaci kako će moći i oni da koriste mobilni. Ali, šipak, ništa od telefona, ne da kugla. Dve godine čujemo samo neko šuštanje. Sigurno je neki signal. Možda je iz svemira? Da znam njihov jezik pre bih pričao s Marsovcima nego s doktorom iz Valjeva – besan je Milinković što u njegovom selu nije moguće telefonirati s mobilnog aparata.

Od kako je istraživač iz Mravinaca obelodanio misteriju, na Povlenu je pronađeno na desetine sličnih kamenih lopti. Međutim, za razliku od Milinkovićeve teorije naučnici pretpostavljaju da su sve one nastale vulkanskom aktivnošću pre 150 miliona godina, kada je na području Povlena bilo more.

– Što onda nisam pronašao skelet kita ili ajkule. More? Na Povlenu? Ovde, na planinčugi? Ma ajde molim te – sumnjičavo vrti glavom nepoverljivi Milinko.

– Ne znam za ostale, ali ova moja kugla je sto posto odnekud doletela. Na njoj su ispisana neka slova, a kad se malo zagrebe ispod je granit koga u našem kraju nema. Kad ga udariš pijukom varnice lete na sve strane Mogu oni da pričaju šta god hoće, po sredi je neko čudo – uveren je Milinko.

Srpski Stounhendž ne prestaje da golica maštu otkako je pre 30 godina Milinko, ispod jedne bukve, pronašao kamenu loptu.

Zbog kugle na Povlen su dolazili arheolozi, akademik Dragoslav Srejović i Radivoje Pešić. Ali, kako kaže Milinko, ubrzo su otišli bez objašnjenja o njenom nastanku. Kako su kugle stigle na Povlen, nedaleko od Valjeva, niko ne zna. Ne može se sa sigurnošću utvrditi ni kada su ljudi primetili da one emituju izuzetno jaku energiju, ali je sigurno da mnogi veruju u njihovu čudotvornu moć.

Do kamenih kugli na Povlenu nije lako stići. Okolna sela imaju malo stanovnika, pa su šumski putevi prilično zarasli.

Foto: Gane ĐorđevićFoto: Gane Đorđević

Međutim, u poslednje vreme, od kada se proširila priča o lekovitim kamenim loptama, staze su sve više utabane. Kugle se razlikuju po veličini, a najveća ima oko metar u prečniku. Oni koji su isprobali njihovu moć tvrde da je potrebno samo obe ruke staviti na kuglu i tada zamisli želju i ona će biti sigurno ispunjena. Još je bolje ako se to ponovi tri puta, jer, kako kažu – tri puta Bog pomaže.

Slične kugle pronađene su na Durmitoru, Magliću, ali i na Alpima gde su ogromnih dimenzija. O kamenim kuglama pisao je u knjizi “Misterije sveta’” Artur Klark. Na stotine, džinovskih kamenih tvorevina nađeno je na Kostariki, najmanja poput teniske lopte, a najveća teške preko 16 tona.

Za razliku od drugih kugli po svetu, ova povlenska, u Milinkovom potoku, ima urezane crteže koji izgledaju kao kombinacija staroslovenskog, egipatskog i sumerskog pisma, a naučnici smatraju da potiču iz praistorije. Suvoparno naučna objašnjenje ne raspaljuje maštu ni lokalnog planinskog življa na Povlenu, ni avanturista – istraživača, pa zato u narodu, mistične predstave o povlenskom kamenju nastavljaju da žive.

(Telegraf.rs/ Gane Đorđević)

Check Also

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE: NUKLEARNI OTPAD SAKRIVEN U KURŠUMLIJI (VIDEO)

Nuklearni ili radioaktivni otpad sakriven u Kuršumliji! Ko je kriv za ovu ekološku katastrofu? Prava …