Home / IZA KULISA / MISTERIJA OLTARA SUNCA STAROG 3.000 GODINA: PLEMENA SU PRAVILA TAJANSTVENE KRUGOVE, ČAK I NA PUTU SVILE (VIDEO)

MISTERIJA OLTARA SUNCA STAROG 3.000 GODINA: PLEMENA SU PRAVILA TAJANSTVENE KRUGOVE, ČAK I NA PUTU SVILE (VIDEO)

Svetski arheolozi objavili su važno otkriće velikog “oltara sunca” u Kini, u oblasti Ksinjang Ujgur, a veruje se da isti potiče iz bronzanog doba

Ovaj oltar posvećen suncu je prvi put otkriven 1993. godine, ali iskopavanja i proučavanja nisu zpočeta sve do početka ovde godine. Iskopavanja su sada otkrila da struktura ovog oltara ima neverovatne sličnosti sa otkrićima na Zapadu u evroazijskoj zoni, piše Sina.com.

Ovakvi “hramovi sunca” građeni su od strane nordijskih plemenakoja su nekada nomadski živela u Evroaziji, ali ni jedan do sada nije otkriven ovako duboko na istoku.

Liu Čuanming, jedan od arheologa koji proučavaju ovo mesto, potvrdio je da između ovog novog otkrića i prethodnih sličnih otkrića u Kini ima dosta sličnosti.

– Ovo je dokaz da su kulture Centralnih ravnica dosegle i do Tijan Šan planina dajući potpuno novi okvir za istraživanje Puta svile – rekao je on.

Oltar je izgrađen od slojeva simetričnih krugova, napravljenih od blata i kamena. Spoljni prsten je veliki čak 100 metara u prečniku, i iako je star skoto 3.000 godina njegova osnovna struktura nije se mnogo izmenila.

Naučnici takođe veruju da su graditelji ovog neverovatnog oltara morali građu, uglavnom kamenje, da dopremaju iz velike udaljenosti što takođe ostavlja mesta za istraživanje kako je to u drevna vremena izvedeno, prenosi RT.

Pogledajte video:


(Mediji)

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …