Home / IZA KULISA / MISTERIJA SLOBINOG TAJNOG GRADA: Planirali LUKSUZ, veštačku REKU, bazene… OSTALI GOLI ZIDOVI (VIDEO+FOTO)

MISTERIJA SLOBINOG TAJNOG GRADA: Planirali LUKSUZ, veštačku REKU, bazene… OSTALI GOLI ZIDOVI (VIDEO+FOTO)

500
“Slobin tajni grad” nikada neće biti završen – izvestila je beogradska štampa. Mlađe generacije verovatno i ne znaju gde je trebalo da nikne “Slobino utvrđenje”.

“Bila je to godinama strogo čuvana državna tajna. Znalo se samo da se na planini Crni vrh nedaleko od Bora nešto veliko gradi, što se moglo i zaključiti po mnoštvu teških vozila natovarenih građevinskim materijalom, buldožerima, kranovima, armaturom..”

Ovako su zvučale reportaže o luskuznog kompleksu na planini Crn vrh, kao čiji je inicijator označavan Slobodan Milošević, bivši predsednik SRJ. Zato su ga mnogi i nazivali “Slobin tajni grad”.

500

“Ogromno gradilište obezbeđivali su u to vreme naoružani čuvari zaduženi da spreče prilaz i ulaz znatiželjnicima. Svi zaposleni, oko 800 radnika, bili su pojedinačno upozoreni da drže zatvorena usta i ne govore ni gde ni šta rade”, pisalo je Vreme.

I posle priča o podzemnih prolazima, tunelima i ko zna kakvim tajnama, čini se da je izgedna jedna istina: ovo je trebalo da bude jedinstven planinski turistički kompleks! Ali – nikad nije završen!

pak, važno je napomenuti da postoje i tvrdnje da iza ove ideje nije stajao Slobo, već njegova žena, Mirjana Marković.

Radovi su počeli 1996, glavni izvođač je bio beogradski “Energoprojekt”!

500

Procene koliko se uložilo u ovaj grad kreću se od 50 do 65 miliona dolara, a današnja štampa tvrdi da iako je ostalo još 10 meseci gradnje, koja je zaustavljena 1999. godine, NATO napadom – ovaj grad nikada neće biti završen.

Razlog koji navode Novosti je taj što Gasprom, kao većinski vlasnik NIS, koji drži 60 odsto vlasništva nad ovim kompleksom, nema nameru da završi ovaj kompleks, jer mu hotelijerstvo nije glavni fokus poslovanja.

Opština Bor je samo manjinski vlasnik.

500

A šta je sve trebalo da sadrži Slobin tajni grad?

Ostale su puste napuštene zgrade, sve natkrivene – ali tu se i stalo! Kompleks je trebalo da se zove “Jelen-Hajat”, pa je tu pored hotela “Hajat”, i predsedničkog i amabasadorskih apartmana, trebalo da “niknu” i tržni centar, bazeni, tereni za sport, heliodromi, čak i veštačka reka!

Inače, jedna soba u hotelu “Hajat” bila je i završena, kako bi pokazala sav raskoš koje su sobe u ovom hotelu trebalo da imaju, a svedoci tvrde da se takvog luksuza ne bi postideli ni najelitniji hoteli u Beogradu.

A danas je izvesno da će ovaj kompleks ostati samo senka onog što je mogao biti. I što je jedan čovek bio.

Ostali su goli zidovi, i bačeni milioni…

Pogledajte video:
(Espreso.rs)

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …