Home / IZA KULISA / O OVOM SE DUGO ĆUTALO: Zbog njega je 1999. na Kosovu mogao da izbije Treći svetski rat

O OVOM SE DUGO ĆUTALO: Zbog njega je 1999. na Kosovu mogao da izbije Treći svetski rat

rat-amerika-sad-usa-vojska

VAŠINGTON – SAD su vodile rat 78 dana protiv Srbije primoravši Beograd da odustane od kontrole nad pokrajinom Kosovo i prepusti je uglavnom snagama NATO, ocenio je Ted Galen Karpenter, stručnjak uglednog vašingtonskog Kato instituta, u autorskom tekstu za američki „Nešenel intrest“.

To je učinjeno pod rezolucijom koja je predstavljala „smokvin list“ a koju je odobrio i Savet bezbednosti UN i na koju je nevoljno pristala i Rusija, uprkos vezama Moskve i Beograda.

Taj korak, kako ocenjuje, odražavao je slabost ruske vojske, ekonomije i diplomatije, nakon dezintegracije Sovjetskog Saveza.

Čak i uz iznenađujuće pasivan odgovor Moskve, arogancija Vašingtona je skoro proizvela tragediju, navodi Karpenter podsećajući na incident kada je u poslednjim danima borbe, Moskva poslala mirovni kontigent na Kosovo, bez prethodnog odobrenja zapadnih sila.

Vrhovni komandant NATO general Vesli Klark naredio je britanskom komandantu Majk Džeksonu da preuzme aerodrom van Prištine i spreči sletanje ruskih trupa i silom, „ako je neophodno“, međutim Džekson nije poslušao Klarka tvrdeći da ne želi da započne Treći svetski rat u ime američkog generala, podseća američki analitičar.

Američki potez bio je bez presedana, jer je Alijansa predvođena SAD napala zemlju koja nije napala nijednu članicu NATO, zanemarivši ljutite proteste Rusije i prisilno odvojila je pokrajinu suverene zemlje, stavljajući je pod međunarodnu kontrolu, ocenjuje Karpenter.

(Kurir.rs/Tanjug/National interest)

Check Also

SPREMA SE GENOCID! BIOLOG DR TOMAŠEVIĆ OTKRIVA DA ĆE NAS UBRZO SVE POTROVATI (VIDEO)

Gost medijske kuće „Centar”, u emisiji „Intervju”, koju uređuje i vodi Dejan Petar Zlatanović, bila …