Home / IZA KULISA / OVO ĆE VAS ŠOKIRATI! NEĆETE VEROVATI KO JE NAGOVORIO MILOŠEVIĆA DA U SRBIJU DOĐE VOKER SA OEBS-om!

OVO ĆE VAS ŠOKIRATI! NEĆETE VEROVATI KO JE NAGOVORIO MILOŠEVIĆA DA U SRBIJU DOĐE VOKER SA OEBS-om!

Sastanak nekadašnjeg predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića i tadašnjeg predsednika Ruske Federacije Borisa Jeljcina koji se dogodio u Moskvi pred samu eskalaciju sukoba na Kosovu, prema rečima našeg izvora, bio je ključan za dolazak misije OEBS-a.

slobodan-milosevic

– Nije Slobodan Milošević imao mnogo izbora, bukvalno je bio nateran da pristane da OEBS i Voker dođu u našu zemlju. Nerado je on to prihvatio, ali Jeljcin je bio nepokolebljiv, tvrdio je da je OEBS neopohodan Srbiji, da će biti mnogo predstavnika zemalja koje su prijateljski nastrojrne prema nama.

Milošević je delom poverovao u sve to, ali bio je vrlo skeptičan. Na kraju je Jeljcin oštro poručio Miloševiću: „Moraš da prihvatiš OEBS” – priča naš izvor.

Da su se stvari doslovno tako odigrale, za „Alo!“ potvrđuje i Živadin Jovanović, bivši ministar spoljnjih poslova Srbije i svedok svih tadašnjih dešavanja.

– To je sve tačno, znam za taj satanak u Moskvi. Tada je Jeljcin uveravao Miloševića da mora da prihvati tu misiju, iako je Milošević govorio da na Kosovu već postoji međunarodno-diplomatsko prisustvo preko predstavnika stranih ambasada iz Beograda.

Milošević zaista nije lako prihvatio novi zahtev da se tamo instalira misija OEBSa-a. Jeljcin je uveravao Miloševića da će biti i predstavnika iz Rusije i ostalih prjateljskih zemalja, da to ne treba da bude problem za Jugoslaviju i to je prihvaćeno – počinje priču Jovanović.

On dalje navodi da se vrlo brzo pokazalo da cilj te misije nije da verifikuje stanje na Kosovu, što je stajalo u pismenom ugovoru, već da izazove oružani sukob.

– OEBS je na pritisak Amerike odlučio da na čelu misije bude Vilijam Voker i misija se nije držala svog mandata, nije imala ulogu verifikatora, nego je pod vođstvom Vokera i uz pomoć njegovih prvih saradnika Britanaca u stvari pripremala oružanu agresiju NATO.

Bilo je dosta muka da se misija i Voker privole da poštuju dogovor i mandat koji je bio i u pismenoj formi, ali oni su stalno izlazili iz tog mandata i pretvorili su se u mehanizam za proizvodnju drame, dramatičnih vesti s Kosova i Metohije.

Njihov cilj je bio da dižu tenziju, a žmurili su na to da se srpske i jugoslovenske vlasti ponašaju sasvim normalno, u skladu sa zakonima. Voker i ostali koji su bili uz njega samo su dramatizovali situaciju, proizvodili svakojake slučajeve poput Račka radi dizanja tenzije, sve je bilo usmereno da se javnost pripremi i poveruje da tamo nema drugog rešenja osim oružanog napada NATO. Misija i Voker su bili privezak NATO koji je bio u direktnoj službi Alijanse – svedoči Jovanović.

Ranta: Pritiskali su me zbog Račka!

Finski patolog Helena Ranta izjavila je za „insajder.net“ da stoji iza izveštaja o Račku koji je objavljen u martu 1999. Ona je navela da su na izveštaj pokušavali da utiču tadašnji šef verifikacione komisije Vilijam Voker, ali i drugi diplomatski krugovi, kao i predstavnici Srbije. – Voker je želeo da se moji nalazi i nalazi mog tima više slažu s njegovim izveštajem, da imenujem krivca za Račak. To nisam mogla da uradim jer sam ja naučnik, ne političar, diplomata ili nešto drugo – rekla je Ranta.

– Imao je neke olovke u ruci, koje je polomio i bacio na sto ispred mene. Detinjast postupak. Nije me gađao olovkama. Naravno, on to negira, ali više osoba je bilo prisutno na tom sastanku – kazala je Ranta.

Dačić: Pravnim sredstvima protiv Vokera

– Srbija je pogrešila što je procese protiv onih koji su direktni krivci za bombardovanje naše zemlje vodila pred domaćim sudovima i zato treba da proučimo sve pravne mogućnosti da se protiv Vilijama Vokera preduzmu sve mere – izjavio je juče prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Dačić je podsetio da su nove vlasti posle 5. oktobra 2000. poništile sve ranije donete presude u vezi sa onima koji su odgovorni za bombardovanje, a da se od tada na tom planu ništa nije dešavalo.

– Ovde postoji velika odgovornost zato što su laži u vezi sa Račkom bile direktan povod za bombardovanje Srbije, koje je bilo nelegalno. To je bila agresija, jer Savet bezbednosti UN nije doneo nikakvu odluku o tome – rekao je Dačić.

(Alo)

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …