Home / IZA KULISA / PETAR AŠKRABA, KNJIŽEVNIK I PUBLICISTA: POSEDUJEM NEOBORIVE DOKAZE O POSTOJANJU PRASTARE SRPSKE DRŽAVE- ZAGORSKE SRBIJE, KOJA SE PROSTIRALA OD ALPA DO SOLUNA! (VIDEO)

PETAR AŠKRABA, KNJIŽEVNIK I PUBLICISTA: POSEDUJEM NEOBORIVE DOKAZE O POSTOJANJU PRASTARE SRPSKE DRŽAVE- ZAGORSKE SRBIJE, KOJA SE PROSTIRALA OD ALPA DO SOLUNA! (VIDEO)

Petar Aškraba Zagorski, književnik, publicista i „istraživač antičke istorije“ srpskog naroda, tvrdi da poseduje neoborive dokaze o postojanju „prastare srpske države“ na Balkanu koja se, prema njegovim rečima, prostirala od Alpa do Soluna i koja je nosila naziv Zagorska Srbija!?

srbija- karta- seobe 2

U teoriji ovog istoričara-amatera iz Foče, koja se umnogome oslanja na istraživanja još jednog srpskog istoričara Jovana Deretića, između ostalog se tvrdi da srpski narod na ovim prostorima živi već 12.000 godina, da je misteriozna Zagorska Srbija nastala pre 2.500 godina, da je prestonica ove mamutske države koja je zauzimala celi Balkan bila smeštena u današnjem Kalinoviku, kao i da je antički osvajač Aleksandar Makedonski bez ikakve dileme bio Srbin!

Iako su Aškrabine teze o „prastaroj i nepoznatoj istoriji“ Srba dočekane sa podsmehom u kompletnoj stručnoj javnosti iz koje poručuju da za ovakve tvrdnje ne postoji nijedan materijalni dokaz, ovaj fočanski književnik ne odustaje od zamisli da, kako kaže, „pravu istinu o poreklu Srba obznani celom svetu“.

– Ovde se ne radi o teoriji, već o činjenicama! O postojanju Zagorske Srbije svedoče antički istoričari kao što su Herodot i Tacit, ali i rimske vojskovođe i vladari poput Julija Cezara. Prestonica Zagorske Srbije, koja je nastala pre otprilike 2.500 godine, nalazila se u Kučevu, odnosno današnjem Kalinoviku i ova država je u takvom obliku postojala sve do srpskog kralja Budimira, koji ju je u periodu od 671. do 711. godine nove ere podelio na banate i župe. Tada su nastale Raška, Zeta, Bosna, Usora, Soli, Zahumlje i ostale poznate srpske zemlje Aškraba Zagorski.

On tvrdi da su ove istorijske činjenice o postojanju drevne srpske države namerno gurnute pod tepih nakon Berlinskog kongresa 1878. godine, kada su, prema njegovim rečima, pod pritiskom Austrougarske i Vatikana tadašnji srpski vlastodršci, ali i zvanična istoriografija počeli da sakrivaju istinu od običnog naroda.

Antisrpska istoriografija je pobedila na Berlinskom kongresu i od tada je srpskim istoričarima zabranjeno da uopšte pominju antičku istoriju Srba i njihovu prvu državu, Zagorsku Srbiju, čija je prestonica bio današnji Kalinovik. Malo ljudi danas uopšte zna za podatak da je Aleksandar Makedonski bio Srbin i da mu je pravo ime bilo Lesandar Veliki Karanović Srbljanin! Istražujući već pola veka poreklo srpskih prezimena na ovim prostorima, uspeo sam da saznam brojne stvari iz naše davne prošlosti koje će, ubeđen sam, brzo biti poznate kompletnoj domaćoj i svetskoj javnosti – poručuje Aškraba.

Uprkos Aškrabinom entuzijazmu i ubeđenju da će „istina“ o Srbima kao „najstarijem evropskom narodu“ uskoro izaći na videlo, profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović kaže da priče o navodnom postojanju antičke srpske države na ovim prostorima, nema nikakvo utemeljenje u nauci i poznatim istorijskim izvorima.

– Istorije ima onoliko koliko ima materijalnih dokaza i pouzdanih izvora, a sve ostalo predstavlja nagađanje i fikciju koja zaista ne zaslužuje ozbiljan komentar. Krajnje je neozbiljno iznositi tvrdnje o postojanju nekakve „prastare“ srpske države o kojoj ne postoji nijedan dokaz! Aškrabine teorije o Srbima koji navodno već 12.000 godina žive na Balkanu, kao i državi koju su formirali pre 2.500 godina u naučnom smislu su potpune besmislice ako uzmemo u obzir da su Sloveni, pa prema tome i Srbi, istorijski dokazano na ove prostore počeli da doseljavaju tek krajem šestog i početkom sedmog veka nove ere – kaže Mastilović.

Nije bilo Velike seobe!?

Pravnik i publicista Jovan Deretić, koji se smatra osnivačem teorije o „alternativnoj istoriji srpskog naroda“, u svojim delima tvrdi da Velike seobe Slovena na Balkan uopšte nije bilo, već da su Srbi na Balkanu „autohton narod koji su antički pisci nazivali Ilirima, Tračanima ili Dačanima“.

Deretićeve tvrdnje o istoriji srpskog naroda takođe su i one da je staro srpsko pismo, koje on naziva „srbicom„, najstarije evropsko pismo iz kojeg su se razvila sva kasnija evropska pisma, da su Srbi pobedili na Kosovu 1389. godine, kao i da je Dušanovo carstvo obuhvatalo znatno veću teritoriju od one koju priznaje zvanična istoriografija.

Pogledajte video:

(Web-tribune.com, Vestinet)

Check Also

620.000 VOJNIKA ANTANTE RAZARALO JE SRBIJU A ONDA JE NA NJIH KRENULO 62.000 SRPSKIH VOJNIKA- OVO SE DOGODILO

“Jeremija pali topa, zatresla se sva Evropa…”, pre tačno 100 godina, 15. septembra moj pradeda …