Home / IZA KULISA / RUSI STVORILI KOBALTNU BOMBU KOJA UNIŠTAVA CELE KONTINENTE I IZAZIVA PLANETARNE POSLEDICE (VIDEO)

RUSI STVORILI KOBALTNU BOMBU KOJA UNIŠTAVA CELE KONTINENTE I IZAZIVA PLANETARNE POSLEDICE (VIDEO)

Rusko bespilotno podvodno superoružje Status-6 posle eksplozije iza sebe ostavlja samo pustoš.

Američki istraživač posledica upotrebe nuklearnog oružja Stiven Švarc je u untervjuu za list Biznis Insajder rekao da novo podvodno bespilotno nuklearno oružje Status-6 može da pretvori čitave kontinente u teritorije bez života.

Prema njegovim rečima, detonacija nuklearnog oružje u blizini ili na samoj površini zemlje dovodi do padanja radioaktivnih čestica. Tokom eksplozije vatreni oblak usisava u sebe zemlju ili vodu i kontaminira ih radioaktivnim česticama, a posle one dospevaju u atmosferu i raznose se na velikim rastojanjima.

Američko nuklearno oružje je predviđeno za uništavanje nuklearnog oružja na neprijateljskoj teritoriji. U njihovom slučaju oružje detonira u vazduhu i udarni talas koji se stvara prilikom detonacije je faktor poraza neprijatelja. U tom slučaju, ceo grad iznad koga je detonirano nuklearno oružje biće uništen, ali je radioaktivna kontaminacija minimalna.

Što se tiče novog ruskog nuklearnog oružja Status-6, ono sadrži kobalt-59, koji se pri reakciji tokom detonacije u vodi pretvara u radioaktivni kobalt-60.

Prašina i čestice vode koje sadrže kobalt-60 pomoću vetra mogu da se raznose na hiljade kilometara daleko od epicentra eksplozije.  Naprimer, ako Status-6 eksplodira negde pored Vašingtona, radioaktivne čestice će padati i u Meksiku i Kanadi.

Prema Švarcu, sve te teritorije u narednih 50 godina ne bi bile pogodne za život. U slučaju da ljudi, koji se kriju ispod zemlje, pokušaju da izađu na površinu, istog momenta bi ih ubila smrtonosna doza radijacije.

Kako piše Biznis Insajder, američko nuklearno oružje je napravljeno za precizne napade sa minimalnim posledicama, dok Status-6 izaziva planetarne posledice.

Američki list The Washington Free Beacon je pisao da je rusko superoružje Status-6 testirano 27. novembra 2016. godine sa podmornice “Sarov“.

“Daljina dejstva Statusa-6 je oko 10.000 kilometara, maksimalna brzina mu je do 56 čvorova i deluje na dubini do jednog kilometra. Ovom oružju se pripisuju dva smrtonosna faktora – izazivanje cunamija i radioaktivna kontaminacija“, piše list.

Check Also

4 MRAČNE MISTERIJE KOJE KRIJE ANTARKTIK (VIDEO)

Hladan, udaljen i negostoljubiv – ovaj kontinent čija je površina velika kao SAD i pola …