Home / IZA KULISA / ŠOKANTAN DOKUMENT AMERIČKE TAJNE SLUŽBE: CIA PREDVIDELA RASPAD SRFJ I KRVAVI RAT JOŠ 1973!

ŠOKANTAN DOKUMENT AMERIČKE TAJNE SLUŽBE: CIA PREDVIDELA RASPAD SRFJ I KRVAVI RAT JOŠ 1973!

balkan-rat

Američka obaveštajna služba CIA predvidela je još 1973. godine raspad SFRJ i krvavi rat na Balkanu, pokazuje tajni dokument te agencije, koji objavljuje Kurir.

U iscrpnoj analizi pod nazivom „Jugoslavija posle Tita“ razmatrani se dalji razvoj događaja nakon smrti tadašnjeg neprikosnovenog lidera SFRJ Josipa Broza. Da su Amerikanci unapred pripremaju za događaje koji će uslediti govori i to da je dokument pripremljen sedam godine pre nego što je Tito umro i skoro dve decenije pre oružanih sukoba i krvoprolića na prostoru bivše Jugoslavije.

U uvodnom delu tajnog izveštaja najpre je opisana aktuelna politička i ekonomska situacija u Jugoslaviji.

Analitičari CIA, koji su obrađivali podatke s terena, detaljno su objasnili Titovu ulogu u tadašnjem sistemu, ističući da je on i dalje njegova kičma i garant opstanka.

Takođe, ističe da je centralna državna vlast i dalje dovoljna snažna da suzbije nacionalizme u federalnim jedinicama.Kao primer navedeno je nacionalističko bujanje u Hrvatskoj, koje je Tito rešio.

U najvažnijem delu razmatra se budućnost države posle njegove smrti i mogući scenariji.

Navedeno je da će prvom posttitovskom periodu verovatno najvažniji federalni državni funkcioneri i birokratija održati isti kurs. Takođe, ističe se u uloga Jugoslaovenske narodne armije, kao važnog faktora očuvanja državnog jedinstva.

„Iako ne bez svojih problema, JNA izgleda lojalna Titu, njegovom sistemu i konceptu nacionalnog integriteta“, ističe se u izveštaju. Ipak, kako se dalje navodi“, „nema granacija da će se politički akteri u Beogradu (centralna vlast, op.a.) sve vreme držati zajedno i ići u istom smeru“.

„Postoji mogućnost da bi vlast u Begradu, iako ranije nikad nije bila izazvana, mogla biti ignorisana“, konstatuju analitičari CIA.

Potom se navodi mogući scenario raspada SFRJ u podvarijantama. Što je posebno šokantno iz ove vremenske perspektive, predviđaju se oružanii sukobi!

„Pretpostavljamo da će porasti nacionalnih koflikati i ekonomske teškoće pod slabom cantralnom vlašću u Beogradu“, piše u dkumentu. Amerikanci su, iako je reč i 1973. godini, predvideli mogućnost još većeg zaoštravanja odnosa unutar granica Jugoslavije.

„Pretpostavlja se da će pojedine ili sve republike težiti da se otcepe. Pojedine, (npr. Hrvatska) obratiće se za pomoć Zapadu se za pomoć.

Delovi centralne vlade u Beogradu i većin avisokih oficira JNA će pokušati da sačuva federalnu državu, i solom ako bude potrebno, uz podršku vlasti u nekim republikama (npr. Srbija). građanski rat preti a zapadno orijentisane republike tražiže pomoć od SAD i NATO“, zaključuje se u šokantnom dokumentu CIA.

Koliko nas je uopšte slutilo da je scenario iz krvavih devedesetih zapravo napisano davne 1973?

 (M. Marković, kurir)

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …