Home / IZA KULISA / TEŽAK ŠOK U CIA- I DALJE NE ZNAJU ŠTA SE DOGODILO: KINEZI POHAPSILI I POBILI 30 AMERIČKIH AGENATA, UNIŠTILI KOMPLETNU ŠPIJUNSKU MREŽU SAD

TEŽAK ŠOK U CIA- I DALJE NE ZNAJU ŠTA SE DOGODILO: KINEZI POHAPSILI I POBILI 30 AMERIČKIH AGENATA, UNIŠTILI KOMPLETNU ŠPIJUNSKU MREŽU SAD

Piše: Vladimir ARDAEV, RIA Novosti

Tokom dve protekle godine kineske tajne službe faktički su uništile svu američku špijunsku mrežu na svojoj teritoriji.

Desetine nelegalnih agenata i njihovih `informatora` zaglavile su u zatvorima ili je nad njima izvršena smrtna kazna.

U Vašingtonu ovo smatraju najvećim fijaskom CIA za proteklih nekoliko decenija, a američki specijalisti za obaveštajni rad još ne mogu da prokljuve – kako se i zbog čega u Kini nasukala njihova špijunaža. I, zaziru da bi Peking informacije do kojih je došao mogao staviti na raspolaganje Moskvi.

Još krajem minule decenije, CIA je raspolagala podrobnim informacijama o radu kineske vlade. Dobijala ih je direktno iz vrha kineske vlasti u čije redove su Amerikanci bili uspeli da ubace svoje agente.

Neki od `informatora` bili su funkcioneri koji su se razočarali u svoju državu, a bilo je i onih koji su bili naprosto – potkupljeni.

Međutim, u sedištu CIA su uočili da su – počev od 2011-te – `izvori informacija` počeli da se gase. Jedan za drugim.

Zato su američke specijalne službe formirale posebnu grupu sastavljenu od najboljih i visoko pozicioniranih saradnika FBI i CIA. Ta grupa je radila u tajnom štabu u Severnoj Virdžiniji, a izanalizirala je sve špijunske operacije u Kini i `pretresla` sve saradnike ambasade SAD  u Pekingu. Ne obazirući se na njihov diplomatski rang.

Po nekim saznanjima, ta operacija je dobila šifrovano ime  Honey Badger („Medojed“).

Grupa je razmatrala dve osnove verzije. Prva: unutar američke špijunaže postoji „krtica“ koja Pekingu izručuje pripadnike agenturne mreže u Kini. Druga: kineski hakeri uspeli da probiju sistem šifrovane veze unutar mreže.

U to vreme je kineska kontrašpijunaža uspela da pronikne u sistem osmatranja koji je američka Agencija za nacionalnu bezbednost (elektronska špijunaža) uspela da organizuje sa teritorije Tajvana.

Tada su agenti CIA `napipali` američkog studenta u Šangaju –  Glena Šrajvera – koji je za novac prikupljao `vojne informacije` za kinesku špijunažu.

Grupa je postala sklona da se opredeli za „krticu“. Doduše, u to je sumnjao šef grupe, najautoritativniji američki obaveštajac Mark Kelton.

U prilog „hakerskoj verziji“ govorili su brzina i tačnost sa kojom su kineske tajne službe dolazile do `američkih informatora`. I još nešto.

Niko u američkoj obaveštajnoj zajednici – bez obzira na rang – nije mogao znati za sve agente koje su Kinezi uspešno polovili.

Dalja istraga je pokazala da su se agenti CIA, nakon određenih uspeha, postajali neoprezni i prestajali da se strogo pridržavaju pravila konspirologije. U Pekingu faktički nisu menjali maršrute kretanja, sa svojim doušnicima su se sretali na istim mestima. Neki čak i u restoranima u kojima svi stolovi imaju umontirane mikrofone, a kelneri rade za nacionalnu kontrašpijunažu.

Grupa je utvrdila i da je tajni sistem veze Covcom, koju su koristili američki agenti u Kini, bila veoma primitivna i još bila povezana sa internetom.

Grupa je obavila testiranje mogućeg spoljnog upada u taj sistem i utvrdila da Covcom ima i fatalnu grešku: da se preko njega može ući u tajni sistem veze preko kojeg je CIA komunicirala sa svojim agentima po celom svetu-

Američki mediji navode da su SAD ostale bez 30 agenata i informatora` u Kini, uprkos tome što su neki bili uspešno evakuisani.

Paralelno je grupa i dalje radila na verziji „krtica“. U martu prošle godine je bila uhapšena saradnica Stejt departmana Kendis Klejnborn koja je prilikom prvog razgovora sa članovima radne grupe sakrila da je imala kontakte sa kineskim zvaničnicima.

Utvrđeno je da je na njene račune stizao novac iz Kine i da je primala poklone (pored ostalog, bezmalo sav nameštaj za stan). Ali, ona nije ništa priznala, a grupa nije uspela da dokaže da je ona bila „krtica“.

U januaru je na njujorškom aerodromu bio uhapšen 53-godišnji Džeri Čun Šin Li. Etnički Kinez koji je 80-ih godina služio u oružanim snagama SAD, a od 1994-te radio za CIA  i imao pristup tajnim dokumentima. On je 2007-me napustio CIA i preselio se sa porodicom u Hongkong gde je postao suvlasnik aukcijske kuće, zajedno sa uticajnim kineskim partijskim funkcionerom.

Amerikanci su uspeli da ga namame da dođe ponovo u SAD. U njegovoj hotelskoj sobi su dve specijalne beležnice – jednu sa telefonima i adresama, a u drugoj su bili podrobni podaci o agentima CIA koji su glumili da to nisu. Sa njihovim pravim imenima, adresama konspirativnih stanova…

Lija su ispitivali pet sati, ali su mu doizvoli da se vrati u Hongkong. Uhapsili su ga nakon šest godina, pod optužbom da je „ukrao tajne podatke“ jer istraga nije došla do dokaza da je on išta predao kineskim tajnim službama.

Osim toga, po podacima nađenim kod njega – nije se moglo zaključiti da je on pekingu `izručio` špijunsku mrežu SAD u Kini.

Sve u svemu, CIA i FBI i dalje ne znaju šta je `potopilo` američku obaveštajnu mrežu u Kini. Ne znaju ni koliko duboko su Kinezi uspeli da prodru u delovanje i tajne njihovih specijalnih službi.

CIA posebno brine da li je Peking dostup Covcom otkrio i Moskvi. Jer, upravo u vreme kada se uružavala američka špijunska mreža u Kini – prestalo je da se svojima javlja i nekoliko agenata iz Rusije.

Ovo je za Amerikance katastrofa. U SAD  naju da će im za novu špijunsku bmrežu u Kini biti potrebne godine, a da je možda više nikada neće ni obnoviti.

Fijasko u Kini uporediv je samo sa vremenom kada je CIA izgubila desetine agenata u SSSR. A njih su izdali saradnik FBI Robert Hansen i šef kontraobaveštajne službe CIA Oldrič Ejms. Obojicu je KGB bio zavrbovao nakon 1970-te…

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …