Home / SPEKTAR / BALISTIČARI i FORENZIČARI: LJUDE NA MARKALAMA NIJE UBILA SRPSKA GRANATA!

BALISTIČARI i FORENZIČARI: LJUDE NA MARKALAMA NIJE UBILA SRPSKA GRANATA!

Zorica Subotić i Mile Poparić, za „Novosti“, o zločinu na sarajevskoj pijaci: Pronašli smo dokaze da je zvanična verzija nameštana da bi Srbe prikazali krivima. Da je granata doletela udarila bi u krov tezge.

zorica-subotic-mile-popar-balisticari-markale-sarajevo

Ljude na sarajevskoj pijaci Markale nije ubila granata koja je doletele sa srpskih položaja, nego dve eksplozivne naprave, daljinski aktivirane.

Ustanovili smo da mina nikako nije mogla da doleti na mesto na kome je aktivirana a da prethodno ne udari u krov tezge. Pronašli smo i dokaze da je postojala druga eksplozija u isto vreme na ovom mestu…

Ovako, za „Novosti“, pričaju Zorica Subotić i Mile Poparić, koautori ekspertize „Markale 1 i 2“, granatiranja Sarajeva i snajperskih dejstava u predmetima Radovana Karadžić i Ratka Mladića.

Nakon što su proučili dokumenta sa svedočenjima, detalje istraga Unprofora i Centra službi bezbednosti Sarajeva, kao i video-zapise evakuacije posle krvavog napada u Sarajevu, ovi stručnjaci nedvosmisleno su utvrdili da postoje manipulacije u vezi sa ovim incidentom.

– Prva eksplozija okrenula je tezgu za 180 stepeni. Druga, koja tada nije ni istraživana, dogodila se u susednom prolazu, pod pravim uglom.

Činjenica je da je nemoguće da bude onoliko žrtava na Markalama od jedne granate od 120 mm koja ima 2,6 kg eksploziva.

Naše analize su to i potvrdile kada smo primetili tragove na objektima na mestu na kojima oni nikako ne bi mogli da se nađu od prve eksplozije – objašnjava dipl. mašinski inženjer Zorica Subotić, inače sudski veštak za balistiku.

Njihov kolega iz Bosne i Hercegovine Berko Zečević na osnovu položaja stabilizatora (repa granate) odredio je upadni ugao i na osnovu toga procenio odakle i sa koje udaljenosti je doleteo projektil. Subotićeva osporava njegove metode i kaže da su – neprofesionalne.

– Ne može se odrediti pravac doleta jedne mine na bazi toga kako se zabio stabilizator – kaže Zorica Subotić. – To su fizički nemogući dokazi.

Eksplozija otkine jedan deo granate, zavisi i od strukture i čvrstoće materijala, dejstva udarnog talasa… On će ili nastaviti da leti napred, ili će se pasti negde u blizini.

alija-izetbegovic

Zečević je odredio pravac i upadni ugao na osnovu tog stabilizatora koji je on sam stavio u razriveni krater!?

Subotićeva i Poparić su u originalnim video-zapisima koje su dobili nakon prve ekspertize u predmetu Karadžića primetili da je repni deo projektila naknadno stavljen na mesto gde je posle navodno i pronađen.

To je bila samo jedna od okolnosti koja im je učvrstila uverenje da je manipulisano tragovima na mestu masakra. Komisija je prvo istraživala to mesto dok je krater bio potpuno zatrpan, a posle izvesnog vremena u njemu se pojavljuje stabilizator.

To znači da su ga oni otkopali i stavili pod ugao koji im je odgovarao. Isti „metod“ primenjen je u slučaju Tuzlanske kapije – kaže Poparić.

– Neki istražitelji Unprofora, poput kapetana Verdija i majora Rasela, napomenuli su još tokom istrage, iako se u zvaničnim dokumentima ne pojavljuje – da mina ne bi mogla da doleti tu a da ne udari u krov.

Rasel je to napisao u svom ličnom dnevniku, a svedočio je i na suđenju Ratku Mladiću. Tada je napisao – moj je utisak da su Muslimani gađali sami sebe, ali to je jako teško sada reći ljudima nakon ovolike tragedije.

Tog krvavog februarskog dana na lice mesta su izašli i istražitelji UN, koji su, kako tvrdi Poparić, zaključili da ne može da se utvrdi sa kog položaja je ispaljena mina.

– U toj komisiji bio je i ruski pukovnik koji je kasnije rekao ukrajinskom kolegi Sergeju Morozu da je po njegovom mišljenju na tom mestu eksplodirala podmetnuta bomba – otkriva Poparić.

– Moroz je prošle nedelje svedočio u predmetu Mladić i rekao je da je on izašao na lice mesta i da je uveren kako tu nije mogla da proleti mina, a da ne udari u krov! Dakle, obojica potvrđuju našu tezu.

PREPREČENA ULICA

Glavna saobraćajna arterija kod pijace Markale je ulica Maršala Tita. Na video-materijalu policije i televizije koji smo pregledali, vidi se da je ta ulica zaprečena sa tri reda postavljenih tezgi, da bi cela evakuacija bila vođena kroz malu paralelnu ulicu Dženetića čikme.

Pitanje je zašto? Na kraju evakuacije na snimcima se vidi da se te zaprečene tezge rasklanjaju – govori Zorica Subotić.

ISPITIVANjE ZAŠTIĆENOG SVEDOKA ODBRANE ZATVORENO ZA JAVNOST!

Navodi zaštićenog svedoka koji je bio član obezbeđenja Alije Izetbegovića, da je upravo lider muslimana sa verskim poglavarom Mustafom Cerićem organizovao stradanje Sarajlija na pijaci Markale 1994. godine, na suđenju Ratku Mladiću u Hagu imao je tolikog odjeka, da je u sredu tužilaštvo svoje unakrsno ispitivanje zatvorilo skoro potpuno za javnost.

Obelodanio ime svedoka

Ratko-Mladic

Pod navodima da se štiti svedok, prenosa nije bilo, a suština je da javnost ne čuje šta priča.

Tužilaštvo i sudsko veće su u sredu na sve načine, čini se, pokušavali da diskredituju svedoka, ipak prema rečima advokata to im nikako nije uspevalo.

Goran Petronijević, punomoćnik zaštićenog svedoka, koji brine da se ne otkrije njegov identitet, kaže nam da ga je neuobičajeno sudsko veće baš žestoko unakrsno ispitivalo i bilo mnogo oštrije nego tužilaštvo.

– Međutim, kad neko govori istinu niko na svetu ga ne može zbuniti – kaže nam Petronijević. – Posle ovog svedočenja niko više ne može da sumnja u istinu da su „Markale“ muslimanske vlasti organizovale i namestile da se napakosti neprijatelju žrtvujuću svoj narod.

Sva trojica sudija iz Veća su svedoka provokativno ispitivala i on je prošao. Nijedan pokušaj rušenja njegovog kredibiliteta nije uspeo. Da je bilo šta slagao, oni bi to otkrili.

INCIDENT VEČE PRE MARKALA

Samo jedan dan pre nego što su eksplodirale bombe na pijaci, dogodio se sličan incident na igralištu u Dobrinji, gde se delila humanitarna pomoć.

Bačene su četiri mine, a iste večeri Alija Izetbegović obratio se narodu rečima da je tražio od međunarodne zajednice da intervenišu. Odbili su ga uz obećanje da će reagovati ukoliko se nešto slično ponovi, otkrivaju sagovornici „Novosti“.

NASTAVAK U FEBRUARU

U četvrtak se završava suđenje Ratku Mladiću u ovoj godini. Sledeće nedelje sud neće raditi, niti za Božićne praznike. Proces srpskom generalu nastaviće se u februaru 2016.

(Novosti online/Milijana Rogač/S. J. MATIĆ)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …