Home / SPEKTAR / BEG IZ VAGONA SMRTI: Kako sam iskočio iz voza za Aušvic!- VIDEO

BEG IZ VAGONA SMRTI: Kako sam iskočio iz voza za Aušvic!- VIDEO

Istoričarka Tanja fon Fransecki,  posle četiri godine istraživanja bega Jevreja iz deportacijskih vagona, saznala je da je iz  vozova smrti uspelo da pobegne najmanje 764 zatočenika.

Franceski je bila iznenađena, jer je verovala da beg iz stočnih vagona u koje su nacisti smeštali Jevreje prilikom deportacije u koncentracione logore bio nemoguć i da su ih na jednom mestu ukrcavali u voz, a iskrcavali tek kad bi stigli na destinaciju. Ipak, tokom istraživanja čula je razne pričea među njima je i priča o begu Lea Bretholza, koji je nedavno  preminuo u 93 godini.

Leo Bretholz, voz smrti, Aušvic, foto printskrin yt

Bretholz je  5. novembra 1943. prisilno ukrcan u voz koji je iz Pariza deportovao Jevreje za Aušvic. Nije se predao već je sa svojim prijateljem Manfredom Silbersteinom očajnički satima pokušavao da razdvoji čelične rešetke na prozoru kako bi se provukli kroz njega.

Napravili su uže od njihovih pulovera, ali nikako nisu uspevali da razdvoje rešetke. Jedan od zatvorenika predložio im je da uže namoče u kantu sa urinom koja se nalazila na sredini vagona, a u koju su svi vršili nuždu. Rekao im je da bi na taj način uže bolje prianjalo na rešetke. Očajni Bretholz je, uz svu mučninu i gađenja, ipak to uradio.

„Sagnuo sam se i natopio moj pulover u urin. U kanti je plutao i izmet. Osećao sam se poniženo. To je bila najodvratnija stvar koju sam napravio u životu“, ispričao je Bertholz, kaže da taj savet bio spasonosan  jer su njegov prijatelj i on uspeli da razdvoje rešetke i naprave prolaz za beg. Ipak, njihova bitka za preživljavanje u tom trenutku nije bila gotova. Kada su se našli sa spoljne strane vagona morali se da izbegnu čuvare. Tek kada je voz ušao u krivinu uspeli su da skoče s voza, a da to niko ne primeti.

Leo Bretholz je na kraju preživeo strahote Drugog svetskog rata, a preminuo je nedavno u SAD-u.Tanjae fon Fransceki koja je utvrdila da je iz vozova smrti uspelo da pobegne  najmanje 764 čoveka, ali da su se gotovo svi suočavali sa moralnom dilemom. Naime, oni su brinuli zbog onih koji su ostali pošto im je  bilo stavljeno na znanje da će svi biti streljani ukoliko neko pobegne. Istoričarka  je tako saznala da mnogi preživeli svoj beg držali u tajnosti.

(Kurir)

 

 

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …