Home / SPEKTAR / ITALIJANSKI GENERAL DEL VEKIO OTKRIO JEZIVU ISTINU I STROGO ČUVANU TAJNU NA KOSOVU (VIDEO)

ITALIJANSKI GENERAL DEL VEKIO OTKRIO JEZIVU ISTINU I STROGO ČUVANU TAJNU NA KOSOVU (VIDEO)

poleksija-kastratovic-kosovo-srpska-staricaNekadašnji italijanski general Mauro del Vekio, koji je sa svojom jedinicom među prvima ušao na Kosovo u junu 1999, odmah po potpisivanju Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu i okončanju bombardovanja SRJ, potvrdio je jezivu istinu o stradanju, istrebljivanju i masakriranju Srba na Kosovu, a o čemu godinama nije smeo da govori jer mu je strogo bilo zabranjeno.

Del Vekio je u međuvremenu napustio vojni angažman i ušao u političke vode, a njegovo stravično svedočenje – potkrepljeno fotografijama užasnih zločina nad Srbima na koje su nailazili on i njegovi vojnici – objavljeno je u uglednom italijanskom magazinu Panorama u decembru 2008. godine.General Del Vekio bio je među prvim stranim zvaničnicima koji su posvedočili i o zločinima koji su se dešavali u Žutoj kući – mestu najvećeg užasa na kojima su teroristi OVK otetim Srbima vadili organe i prodavali ih na crnom tržištu.

Del Vekio je po okončanju bombardovanja SRJ ušao na Kosovo sa svojom jedinicom od 7.000 vojnika. Bilo je to u junu 1999. i tada su ga, kako je i sam posvedočio Panorami, izveštaji o telima zaklanih i izmasakriranih Srba i Roma svakog jutra sačekivali na stolu.

U to vreme, on o tome nije smeo ni da progovori, bilo mu je strogo zabranjeno:

„Zaticali smo napuštene srpske kuće koje su bile ili sravnjene sa zemljom ili spaljene. Albanci su napadali i crkve i manastire, a cilj im je bio da zatru svaki trag srpskog prisustva i postojanja na Kosovu… Ubistava je bilo i kasnije, ali ne tako često.

Srbi koji su u to vreme i dalje bili na Kosovu, koji nisu pobegli, svaki dan su rizikovali da budu ubijeni ili silovani“, ispričao je Del Vekio potkrepljujući svoju priču fotografijama izmasakriranih srpskih tela koje su on i njegovi vojnici snimili na Kosmetu.

„Srpske leševe niko nije sklanjao i nalazili smo ih na svim mogućim mestima.

Majke i žene otetih Srba molile su tamošnju stranu upravu da im nađu muževe i sinove, ali većina njih nikada nije pronađena, čak ni njihova tela – rekao je nekadašnji general, a italijanska Panorama objavila da frapantan podatak da je 70 odsto Srba oteto po okončanju neprijateljstava, znači posle juna 1999.

Panorama je tada objavila i da poseduje fotografije koje su pronašli vojnici Unmika u Dečanima 2003. godine, ali da ne može da ih objavi jer su prizori na njima neljudski stravični.

Na njima se vide nasmejani pripadnici OVK sa odsečenom glavom srpskog rezerviste, a na drugoj sa čak dve odsečene srpske glave.

periodu kada su nastale fotografije, kako list piše, ta zona je bila pod komandom zločinca Ramuša Haradinaja, koga je u aprilu 2013. godine Haški tribunal oslobodio optužbi. Svedoci koji su ga optuživali umrli su u čudnim nesrećama ili im je ozbiljno prećeno.

Pogledajte snimke:(EPK/Panorama)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …