Home / SPEKTAR / JOŠ JEDNO SENZACIONALNO OTKRIĆE!! SRBIJA KOLEVKA NAJSTARIJE CIVILIZACIJE: KOD PANČEVA OTKRIVEN 4.500 GODINA STAR GROB!

JOŠ JEDNO SENZACIONALNO OTKRIĆE!! SRBIJA KOLEVKA NAJSTARIJE CIVILIZACIJE: KOD PANČEVA OTKRIVEN 4.500 GODINA STAR GROB!

Pokojnik je polagan u jamu na leđa, sa nogama u zgrčenom položaju, što je položaj fetusa i simboliše novo rađanje.

lobanja

Temelji srednjevekovne crkve i ispod njih grob iz bakarnog doba, star oko 4.500 godina, otkriveni su u blizini Pančeva. Grob je nastao u vremenu kada oko Pančeva nije bilo naselja, pa stručnjaci pretpostavljaju da je reč o nomadskom plemenu.

U blizini Pančeva, na lokalitetu „pančevo-livade“, arheolozi iz Narodnog muzeja otkrili su temelje srednjovekovne crkve i ispod njih grob iz bakarnog doba, star oko 4.500 godina.

Iskopavanja na lokalitetu počela su pre nekoliko godina kada je pronađeno naselje iz 8. veka, kasnije deo temelja crkve, da bi pre nekoliko dana, nakon sistematskih istraživanja, otkriven ceo njen temelj, sa jednobrodnom osnovom.

Utvrđeno je da je crkva prvobitno sagrađena u 12. veku i da je tri puta bila rušena i obnavljana, a oko nje je pronađeno 79 nekropola.

„Interesantno je da su osim tih nekropola iz doba postojanja crkve pronađeni grobovi iz ranijeg perioda, verovatno iz doba kad je postojalo rano srednjevekovno naselje. U jednom od njih našli smo novčić ugarskog kralja Stefana Prvog iz 11. veka“, ispričao je Vojislav Đorđević, kustos arheolog.

Mnogo značajnije otkriće na prostoru unutrašnjosti crkve je grob iz bakarnog doba star oko 4.500 godina, sa ostacima pokojnika koji je sahranjen na specifičan način, u skladu sa određenim religijskim verovanjima.

grob- drevno- kostur

„Pokojnik je polagan u jamu na leđa, sa nogama u zgrčenom položaju, što je položaj fetusa i simboliše novo rađanje, a pored glave je stavljen oker, koji je crvenkaste boje i simboliše krv“, objašnjava arheolog Marija Ćuković.

Grob je nastao u vreme kada oko Pančeva nije bilo naselja, tako da je reč o nomadskom plemenu i nekom značajnijem pokojniku, jer je sahranjen sam.

Na prostoru Banata samo je desetak sličnih humki istraživano, a dve su pronađene u okolini Pančeva.

(RTS)

 

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …