Home / SPEKTAR / KONTROVERZNI AMERIČKI REDITELJ MAJKL MUR: Amerika razmišlja gde da izvrši sledeću invaziju..

KONTROVERZNI AMERIČKI REDITELJ MAJKL MUR: Amerika razmišlja gde da izvrši sledeću invaziju..

500

Kontroverzni filmski autor Majkl Mur, čiji je dokumentarac „Farenhajt 9/11” žestoko okrpio američku okupaciju Iraka, snimio je novi film.

Ostvarenje „Gde izvršiti sledeću invaziju” bavi se metaforičnim napadima SAD na druge zemlje, napadač je lično Mur koji, putujući Evropom u vidu vojske koju čini samo jedan čovek, zabada američke zastavice na stranom tlu, ironično proglašavajući tu teritoriju oslobođenom, prenosi portal „Takepart”.

Film, koji je pre nekoliko dana doživeo premijere u Njujorku i Vašingtonu, a čije će prikazivanje širom Amerike početi 12. februara 2016, upućuje Amerikance u sve „dobrobiti koje proističu iz invazije drugih zemalja”.

Počev od fabrika u Italiji preko škola u Finskoj pa do zatvora u Norveškoj, Mur u ovom slučaju takozvanu invaziju koristi kako bi, zapravo, pokušao da pokaže Amerikancima šta bi mogli da nauče na uspešnim primerima evropskih država.

Prave teme dokumentarca su reforme u radnom zakonodavstvu, školstvu, prehrambenoj industriji i zdravstvu, za koje autor smatra da bi ih u SAD trebalo sprovesti.

Institucija godišnjih odmora u Italiji

U prvim scenama filma Mur razgovara sa italijanskim bračnim parom koji mu prepričava doživljaje sa svojih godišnjih odmora i mesta koja su posetili širom planete – sve plaćeno novcem koji su zaradili.

U Italiji je, kao i u ostalim zemljama EU, zakonom svakom zaposlenom garantovano najmanje četiri nedelje godišnje, odnosno 20 radnih dana plaćenog odmora. Pored toga, Italija svojim zaposlenim građanima pruža još 10 slobodnih dana zarad državnih praznika, dok se u nekim regionima dobija i poneki bonus dan zbog učešća na nekom od festivala lokanih svetaca.

Plaćeni odmor u Italiji čak nije ni najduži koji u Evropi postoji – u Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Norveškoj, Danskoj i Finskoj zaposleni uživaju između 25 i 30 radnih dana plaćenog odmora.

 

Francuski prehrambeni standardi

U jednoj od scena Mur obeduje zajedno sa nekolicinom učenika jedne osnovne škole u Francuskoj. Zatim im za stolom pokazuje šta se jede u tipičnom američkom restoranu – kafeteriji.

Učenici zgađeno reaguju, pitajući se da li je to što je na slici zaista jestivo dok, istovremeno, ručaju skuvanu hranu, pun obrok od četiri jela, koja im donosi kelner – sve to u restoranu državne škole u jednom od francuskih predgrađa.

Ova praksa, zamišljena kako bi se deci praktično pokazalo šta je zdrava prehrana, urodila je plodom – broj gojazne dece u Francuskoj među najmanjima je kad su u pitanju razvijene zemlje.

Zatvori u Norveškoj

Mur je tokom „invazije” Norveške posetio idilični ostrvski grad u kojem se stanovnici relaksirano sunčaju, trče u parku i žive u kolibama koje podsećaju na letnje kampove. Ali, ono što na prvi pogled izgleda kao rekreaciono odmaralište zapravo je zatvor. Međutim, nema rešetaka, nema metalnih toaleta, nema samica.

Čak i u ustanovama sa najvišim stepenom obezbeđenje u zemlji zatvorenici pohađaju časove slikanja, pevaju u studiju i posmatraju izložbe savremenih umetnika. I pored toga, sistem izgleda deluje: povratništvo u zločin u Norveškoj je smanjeno na 20 odsto, što je ujedno i najniža stopa u svetu.

Kako se tretira droga u Portugalu

Tokom boravka u ovoj južnoevropskoj zemlji Mur susreće policajce kojima priznaje da sa sobom nosi malo kokaina. On, naravno, blefira, pokušavajući da na sebe privuče pažnju ali uzalud – policija nije ni trepnula. Jer u Portugalu se, za razliku od Amerike, posedovanje male količine droge ne smatra nezakonitim još od 2001.

Ako vas uhvate nećete biti tretirani poput kriminalca već će vam biti napisana kazna ili će vam biti predloženo da, ako hoćete, započnete program rehabilitacije.

Rezultat ovakve politike ogleda se u tome što je u zemlji, sa jedne strane, smanjen broj zatvorenika dok su, sa druge, smanjeni i broj uživalaca droge i stopa smrtnosti od zabranjenih supstanci.

(Politika)

 

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …