Home / SPEKTAR / “MONOMAH” NOVA SUPERLUKSUZNA LIMUZINA ZA VLADIMIRA PUTINA

“MONOMAH” NOVA SUPERLUKSUZNA LIMUZINA ZA VLADIMIRA PUTINA

Nova superluksuzna limuzina koja se kreira za ruskog predsednika Vladimira Putina mogla bi da nosi naziv „monomah“, po staroruskom knjazu Vladimiru Vsevolodoviču Monomahu.

monomah- auto- rusija- putin

Automobil se razvija u okviru projekta „Kortež“ i isključivo za šefa države.

Projekat „Kortež“ pokrenut je još 2012. godine, kada je po Putinovom nalogu pokrenuto projektovanje nove ruske limuzine. Još je tada odlučeno da automobil ne bude namenjen pojedincima, već samo predsedniku zemlje.

Limuzina marke „monomah“, u kojoj će se voziti Putin, sklapaće se u automobilskom institutu NAMI, a planirano je da se na teritoriji ovog naučno-istraživačkog instituta izgradi specijalni pogon u kojem će se ručno sklapati automobili za lidera zemlje i najviše rusko rukovodstvo.

NAMI je već predao Federalnoj službi za zaštitu intelektualne svojine — Rospatentu zahtev za registraciju robne marke pod imenom „Monomah“, ispisanu ćirilicom u dve varijante, odnosno u dva različita fonta.

monomah- auto- rusija- putin 1

Iako NAMI još nije zvanično potvrdio da će baš „monomah“ biti naziv ovog vozila, ruski mediji su uvereni da je upravo to ime izabrano za Putinovu moćnu limuzinu.

Nakon limuzine za lidera zemlje, očekuje se i terensko vozilo, kao i minivan namenjen državnim službama.

Zasad su vozila i dalje u fazi koncepta, a prvi prototip se očekuje sledeće godine. Proizvodnja bi trebalo da počne 2017, a u ceo projekat je uključen i nemački „Porše“.

Ruske vlasti već odavno govore o tome da bi trebalo pokrenuti proizvodnju sopstvenih automobila premijum klase.

putin- auto

Analitičari ocenjuju da bi za ovaj projekat mogli biti zainteresovani i u odbrambenoj industriji, jer takvi automobili imaju poseban stepen zaštite. Ruski stručnjaci objašnjavaju da se za ovakva vozila ne koriste samo skupocene komponente, već i različite tehnološke inovacije koje su nedostupne za masovnu proizvodnju.

Dosad su ruski državnici koristili vozila strane proizvodnje, pre svega iz Nemačke.

Prošle godine je na tajnoj lokaciji u Moskvi predstavljen „kortež“, jedan od prototipa luksuzne limuzine, za koji se verovalo da je namenjen ruskom predsedniku. Novinarima je, međutim, bilo zabranjeno da automobil fotografišu. Saopšteno je samo da će verzija koja je predstavljena pretrpeti izvesne izmene.

Kako je tada saopšteno, sve ideje su zasnovane na automobilima iz ere Brežnjeva, kao i stranim markama kao što su automobili „rols-rojs“, „mercedes“, „audi“.

monomah- auto- rusija- putin 2

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je početkom ovog meseca da ruski predsednik pridaje projektu „Kortež“ veliki značaj.

Procenjuje se da je iz državnog budžeta Rusije izdvojeno između 150 i 400 miliona dolara za ovaj projekat.

Zanimljivo je, međutim, i da najnovija ruska podmornica na nuklearni pogon nosi naziv po velikom knjazu Monomahu, a nazvana je u njegovu čast — „Vladimir Monomah“.

(sputniknews.com)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …