Home / SPEKTAR / NEŠTO SE VELIKO SPREMA- TAJNI RUSKI PROJEKAT „NOJEVA BARKA“: Ubrzano se prikupljaju DNK uzorci svih živih i izumrlih bića!

NEŠTO SE VELIKO SPREMA- TAJNI RUSKI PROJEKAT „NOJEVA BARKA“: Ubrzano se prikupljaju DNK uzorci svih živih i izumrlih bića!

Univerzitet Lomonosov u Moskvi dobio je iz državnog fonda za nauku najveći iznos ikada odobren kako bi prikupio „DNK uzorke svih živih, ali i izumrlih bića“ i stvorio prvu svetsku bazu genetskog materijala tog tipa.

web-tribune.com

„Projekat zovemo Nojeva barka. Cilj je da stvorimo bazu podataka u kojoj će biti uskladišteni geni celokupnog živog sveta na našoj planeti, uključujući žive vrste, vrste u izumiranju i dostupan materijal izumrlih vrsta. To je zadatak koji smo sebi postavili“, rekao je rektor Viktor Sadivnič novinarima.

„Genetska barka“ bi trebalo da bude završena 2018. godine, biće izgrađen u univerzitetskom kampusu u Vorobjevim brdima, a odobren budžet je milijarda rublji, odnosno oko 195 miliona dolara.

„Barka će nam omogućiti da zamrznemo i čuvamo najrazličitije materijale, koje kasnije možemo da reprodukujemo. Takođe tu će biti i napredni informatički sistemi, jer ne mora sve da se čuva u petrijevim šoljama“, rekao je rektor.

Projekat će u prvoj etapi prikupiti materijal iz svih prirodnjačkih muzeja u zemlji, a sve katedre na Lomonosovu će biti uključene u njegovu realizaciju. Programom je posebno regulisano učešće najmlađe generacije ruskih naučnika.

„Banka materijala će biti direktno povezana sa najvećim univerzitetima u zemlji, moguće i u inostranstvu. Ako ovo ostvarimo, ovo će biti veliki korak za Rusiju, koja će postati prva zemlja u istoriji koja će stvoriti pravu Nojevu barku“, rekao je on. (KLIKNITE NA OBELEZENI DEO TEKSTA I PROČITAJTE “ ZAŠTO JE VEĆI DEO ARARATA ZABRANJENA ZONA I ZAŠTO SE NOEVA BARKA KRIJE!- VIDEO)

Naravno, Rusi nisu jedini sa ovom idejom, jer Britanci imaju svoj projekat „Zamrznute barke“, koja čuva genetski materijal svih ugroženih vrsta, a tu je i projekat „Milenijumsko zasada“, koji ima za cilj da sačuva seme svake postojeće biljne vrste na planeti.

POGLEDAJTE VIDEO:

(B92/RT)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …