Home / SPEKTAR / NEZAMISLIV OBRT: ZAPAD POČINJE SARADNJU SA ASADOM DA BI SLOMILI DŽIHADISTE „ISIS“

NEZAMISLIV OBRT: ZAPAD POČINJE SARADNJU SA ASADOM DA BI SLOMILI DŽIHADISTE „ISIS“

Prikrivena saradnja može biti signal početka nezamislivog saveza.

Islamske snage borbeno prodiru u zapadnu Siriju iz baze na istoku, povećavajući mogućnost da se vojska SAD umeša i zaustavi njihovo napredovanje.

Ako Isis, sa namerom da osnuje Islamsku državu, zapreti da zauzme Alepo, čime će obezbediti potpunu kontrolu nad pobunjenicima protiv vlade, SAD će možda biti primorane da deluju tajno u saradnji sa predsednikom Bašar el-Asadom, kojeg su do sada pokušavali da zamene.

SAD su u par navrata već asistirale vladi Asada slanjem informacija o tačnim pozicijama vođa džihadista preko nemačke obaveštajne službe BND. Ovo bi moglo objasniti kako su sirijski avioni i artiljerija par puta tačno naciljali štabove i vođe pobunjenika.

Pitanje moguće vojne akcije SAD u Siriji, kao što je napad iz vazduha je naročito aktuelno od četvrtka kada je general Martin Dempsi rekao: „Može li Isis biti pobeđen bez rešavanja problema dela organizacije koji ostaje u Siriji? Odgovor je ne.“ On je naglasio da on ni na koji način ne predviđa da SAD preduzme vojne akcije u Siriji, ali SAD su veoma svesni da Isis može da preživi ako sačuva utočište u Siriji.

Trenutno, najveći problem u Siriji nije eliminacija Isis-a, već prevencija njihovog širenja posle serije pobeda u julu i avgustu.

Politika SAD, Velike Britanije i njihovih saveznika u regionu u protekle tri godine bila je podržavanje „umerenih“ sirijskih pobunjenika koji su se borili protiv Isis-a i drugih džihadista, ali i Asadove vlade u Damasku.

Ipak, sirijska vojska podržana od strane Zapada je zabrinjavajuće slaba i ograničena dok grupe džihadista kao što su Džabhat al-Nusra, Arar al-Šam i Islamski front nisu bile u mogućnosti da zaustave napad Isis-a.

Napadi iz vazduha nisu jedini način na koji SAD, Velika Britanija i njihovi saveznici mogu da oslabe i izoluju Isis, ali u odsustvu takvih akcija, ozbiljno bi potcenili druge pobunjeničke grupe. Ključni element rasta Isis-a, a pogotovo dovođenja na hiljade stranih boraca, je bila dosadašnja upotreba Turske kao zemlje ulaska.

Turski premijer Erdogan je, s namerom da se otarasi predsednika Asada, ostavio granicu prema Siriji otvorenom, održavajući utočište za Isis prethodne 3 godine. Iako Turska sada kaže da Isis više nije dobrodošao, oni nisu pokušali da zatvore granicu.

Potpuna promena stava SAD-a, Velike Britanije i njihovih saveznika u relacijama sa vladom Asada nije verovatna zato što bi to označilo priznanje da je prethodna podrška sunitskim pobunjenicima doprinela rastu kalifata.

(Web-tribune.rs)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …