OVO SIGURNO NISTE ZNALI: EVO ZAŠTO VATIKAN MRZI SRBE I ZAŠTO NAM NIKADA NEĆE OPROSTITI ŠTO SMO PRAVOSLAVNI!

katolicka-crkva-svestenici-4
Kada je u 15. veku Turska osvojila Balkan, Vizantija i ostale pravoslavne zemlje nisu bile u mogućnost da se Turcima odupru. Tražili su pomoć od zapadnih hrišćana, a Vatikan ih je dočekao ucenom!

Obećana im je pomoć od zemalja Zapadne katoličke Evrope pod uslovom da potpišu uniju sa katoličkom crkvom, tj. da pravoslavna crkva prizna vrhovnu vlast Vatikana.

Vaseljenski patrijarh Josif II iz Carigrada je podlegao tom pritisku.

Na zakazani sabor u Firenci 1439. godine su došli svi pravoslavni Patrijarsi, osim srpskog (!!!) Čak i Ruski, Mitropolit Kijevski Isidor.

Vladar Srbije, despot Đurađ Branković, rekao je srpskom Patrijarhu Nikonu (1420-1435) da će ga obesiti ukoliko ode u Firencu.

Te, 1439, godine u Firenci uniju sa Vatikanom su potpisali svi (31) pravoslavni verski poglavari, osim srpskog Nikona.

Saznavši da se Srbija suprostavila moćnom Vatikanu, ruski Veliki Knez Vasilije II je pogubio svog Patrijarha Isidora kijevskog, zbog sramote koju je naneo Rusiji.

Kada se i u Carigradu saznalo da Srbi nisu potpisali uniju, nastali su neredi. Na zahtev naroda, Vaseljenski patrijarh Josif II morao je da se povuče tako da se od sramote nije ni vratio u Carigrad, već je iste godine umro i sahranje je u Firenci u Dominikanskom manastiru Santa Marija Novela.

Vatikan to Srbima nikad nije oprostio te je katolicima vekovima usađivao u srce mržnju prema Srbima.

Nijedna Pravoslavna Patrijaršija nije nikada ratifikovala potpise svojih Patrijarha, a čak 21 ih je zvanično poništilo, neposredno nakon sabora u Firenci.

(Iz knjige JELENA 93, autor – Mile Kordić)

 • Dejan

  Ovako važan istorijski podatak nisam znao i on mnogo otkriva o razlozima mržnje vatikana prema Srbima. Kako su samo naši preci bili veliki junaci. Zato me još više čudi otkud tolika ponizna poslušnost od strane vladajuće garniture prema našim vekovnim neprijateljima i zlotvorima. Ovako nešto bi svaki Srbin morao da zna.

  • Marija

   To je samo pocetak, Vatikan nama stalno gazi po glavi, isti taj Vatikan je Pavelica krio u Argentini, kao i Hitlera. Sta su nam radili Madjari, Austrijanci, pa sad nas krive za Rat. Kosovo uzeli, ne zbog rudnih bogastava, vec zbog svetinje koju ima. Brisu nam istoriju, pisu sta oni hocu… a ove nase budale samo Aminuju.

  • Đurić Miloš -Trstenik

   Pitaš se otkuda ponizna poslušnost.Pa kako otkud-Pa otuda da kada uzmeš pare za kampanju pa ti stave par miliona dolara u džepove pa plus milionski bonusi da potpišeš ovo i ono, šta ti onda preostaje nego da ponizno slušaš šta ti naredi onaj ko te je i isplatio na ovaj ili onaj način.Ajde kaži sad da nije tako.A i Marija je u komentaru niže u pravu.

  • garin61

   …………PREDAH PRED ZADAH……..

 • Cira

  Malo tu nesto ne odgovara cinjenicama. Ako je Nikon bio Patrijarh od 1428 do 1435 kako je mogao Djuradja da mu zabrani da ide na sabor 1439te?

 • Nena

  Samo se vi versko opterecujte ko je šta i ko je kome nešto u kamenoj dobi napravio ima da se još više bogate pojedinci a vas če opet naterat da stojite u prvom redu i da vas bilo koji metak što prije pogodi. Da nema takvih razmišljanja sav bi narod živeo odlično a i imao nešto jer pojedinci ne bi mogli više da zaradzuju na takvim budaleštinama kao što su vjeroispovesti. Bog je jedini i 1,5 M ispod zemlje svi smo isti pa neka neko kaže da nije istina!!! NIKO SE JOŠ NIJE VRATIO SA ONOSTRANSTVA!!!

 • Adrian Martan

  Mi umemo da mrzimo jače. Mrzimo sve što nije Srpsko. To nam je u krvi. Bitku na Kosovu polju izgubišmo ali mi možemo reći kako mi želimo. Pa mi smo Srbi bre.