Home / SPEKTAR / Pre 23 godine poginuo je najmlađi vojnik u ratu u Bosni, Spomenko Gostić, i ovo je njegova tužna priča.. (VIDEO)

Pre 23 godine poginuo je najmlađi vojnik u ratu u Bosni, Spomenko Gostić, i ovo je njegova tužna priča.. (VIDEO)

500

 Mali heroj je danas gotovo zaboravljen od svih. Do seoskog groblja, gde je sahranjen, može se doći samo peške, kroz šumu, a nijedna institucija nije se nikada setila da oda dužnu poštu dečaku

Spomenko Gostić je bio vojnik i najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Poginuo je na današnji dan 1993. godine prilikom napada muslimanskih snaga na planinu Ozren. Za svoje zasluge je odlikovan Medaljom zasluga za narod.

Rođen je 14. avgusta 1978. godine u Doboju, a 14 godina kasnije, kada je izbio rat, pridružio se redovima Vojske Republike Srpske. Ubrzo je bio raspoređen na prvu liniju fronta gde se hrabro borio i mnogo puta bio ranjavan.

Međutim, samo godinu dana kasnije, prilikom ofanzive muslimanskih snaga na planinu Ozren, teško je ranjen. Podlegao je povredama, a sahranjen je sa stradalim saborcima na seoskom groblju u Joviću.

Nakon završetka rata selo Jovići su pripali Federaciji BiH, pa su njegovi bivši saborci zatražili premeštanje posmrtnih ostataka na teritoriju Srpske.

Taj plan još nije ostvaren, ali su u nekim gradovima Republike Srpske pokrenute inicijative za imenovanje ulica po Spomenku Gostiću.

Malo ko zna da je Spomenko odbio ponudu da ode daleko od rata i živi u tuđoj zemlji bezbrižnim životom, sve dok njegova zemlja ne bude doživela mir i slobodu.

Spomenko je imao oca, ali to nije ni znao. On ga se odrekao kada je imao 4 godine, a danas prima penziju na ime poginulog sina.

Pre dve godine je na dan njegove smrti, u Doboju ispred crkve otkriven spomenik ovom mladom heroju.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …