Home / SPEKTAR / SENZACIONALNO OTKRIĆE: PRONAĐEN DAVNO IZGUBLJEN BROD VASKA DE GAME U INDIJI, STAR VIŠE OD 500 GODINA! (VIDEO)

SENZACIONALNO OTKRIĆE: PRONAĐEN DAVNO IZGUBLJEN BROD VASKA DE GAME U INDIJI, STAR VIŠE OD 500 GODINA! (VIDEO)

brod- drevno

Veruje se da je potonuli brod „Esmeralda“ deo flote koju je vodio legendarni portugalski istraživač za vreme njegovog drugog putovanja za Indiju (1502–1503).

Olupina broda pronađena u blizini obale Omana i najverovatnije je bila deo ekspedicije koju je predvodio legendarni portugalski istraživač Vasko de Gama, što je čini najstarijim brodom koji je ikada pronađen i istražen.

Portugalski istraživač je sa svojom armadom ustanovio Morski put za Indiju („Carreira da India“) na svom prvom putovanju u Indiju (1497-1499), u okviru poduhvata otkrivanja prvog pomorskog puta između Evrope i Azije.

Na svom drugom putovanju u Indiju (1502—1503) „Esmeralda“ i Sao Pedro su bili vodeći brodovi od pet brodova u okviru četvrte portugalske flote koja je istraživala Indijski okean.

Njima su komandovali De Gamini ujaci po majci Visente i Bras Sodre. Veruje se da su potonuli u oluji severoistočno od Halanija ostrva u Omanu.

brod- ronilac

„Skupocen gubitak brodova koji se mogao izbeći i njihovih vrednih tovara koji je takođe rezultirao smrću braće Sodre je dobro dokumentovana priča koja je ispričana nebrojeno puta tokom vekova“, napisao je istraživački tim u članku za časopis za nautičku arheologiju.

U našem istraživanju smo koristili poznate istorijske činjenice De Gaminog putovanja za Indiju u kojem je bilo i nasilnog ratovanja i piratstva.

Olupinu je prvo otkrila engleska kompanija za pronalaženje potonulih brodova „Blu voter“ 1998. godine, a vađenje olupine je trajalo od 2013. godine.

Hiljade predmeta je do sada izvađeno iz olupine uključujući portugalske zlatne novčiće i srebrni novčić koji je specijalno iskovan za trgovinu sa Indijom.

Za brodsko zvono se veruje da je najstarije ikad pronađeno i na njemu je slovo M i broj 498 za koje istraživači veruju da označava datum (godinu) 1498.

Pogledajte video:


(rs.sputniknews.com)

 

 

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …