Home / SPEKTAR / STRAVIČNO UPOZORENJE AMERIČKIH METEOROLOGA ZA SVET I BALKAN: POSLEDICE ĆE BITI STRAŠNE..!

STRAVIČNO UPOZORENJE AMERIČKIH METEOROLOGA ZA SVET I BALKAN: POSLEDICE ĆE BITI STRAŠNE..!

Prema njima, u prvom kvartalu ove godine su zabeležene rekordne temperature koje su bile za 0,80 stepeni više od proseka za 20. vek.

grad- susa- pustinja

– Prethodni mesec je bio 39. uzastopni april koji je topliji od prosečnog. Temperatura kopnenih površina na Zemlji je u aprilu bila za 1,11 stepeni Celzijusovih viša od proseka za 20. vek, a na severnoj polulopti je to mesec s temperaturnim odstupanjem od 0,87 stepeni u plusu bio peti najtopliji u istoriji. Na južnoj polulopti je s temperaturnim ostupanjem od 0,42 stepena Celzijusova u plusu ovogodišnji april takođe rangiran kao četvrti najtopliji april – stoji u izveštaju.

Prema procenama hidrometeorologa Nedeljka Todorovića, nas očekuje leto koje će biti toplije od prošlog.

– U pitanju je multidekadna atlanska oscilacija, koja podrazumeva smenu svežih i ekstremno toplih leta na svakih 35 godina. To nije katastrofalna pojava, niti znači da neće biti padavina uopšte. Njih će svakako biti manje nego prethodnog leta, ali će kiše biti lokalne, kratkotrajne, s jakim vetrom i grmljavinom – poručio je on i naglasio da nas očekuje oko 15 dana s temperaturama koje će biti iznad 35 stepeni.

Aktuelni fenomen El Ninjo i globalno zagrevanje su doprineli ovim vremenskim prilikama, smatra docent u Institutu za meteorologiju Fizičkog fakulteta Vladimir Đurđević.

– Posledice će biti strašne i doći će do smanjenja poljoprivrednih prinosa u regionu, do topljenja ledenog pokrivača, ekstreminijih oblika klime, sa smenom obilnijih kiša i sušnog perioda – poručio je on i istakao da nas u narednih 100 godina očekuju povećanje temperatura do četiri stepena, učestalije poplave i suša, kao i smanjenje padavina u drugoj polovini 21. veka za čak 50 odsto.

Inače, posledice učestalih vrućina po zdravlje mogu biti: toplotni osip, toplotni edem, toplotni grčevi (javljaju se nekoliko sati nakon fizičkog rada), toplotna iscrpljenost i toplotni udar.

Podsetimo, leto 2012. godine je bilo najtoplije sa 24 dana s temperaturom iznad 35 stepeni.

(Telegraf.rs)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …