Home / SPEKTAR / SVI ZNAMENITI VLADARI I INTELEKTUALCI U SRBIJI, BILI SU MASONI- EVO I KOJI…

SVI ZNAMENITI VLADARI I INTELEKTUALCI U SRBIJI, BILI SU MASONI- EVO I KOJI…

masoni

Ovih dana i “obični smrtnici” dobili su priliku da prvi put kroče u jedan srpski masonski hram. Naime, najveća srpska obedijencija Velika regularna loža Srbije i Etnografski muzej priredili su izložbu “Slobodno zidarstvo u Srbiji”.

U muzej je preneta kompletna postavka ikonografije i obrednih predmeta iz lože sa Vračara. Na stotinak panoa i sa stotinak originalnih eksponata srpskih masona, posetioci mogu da spoznaju istoriju Bratstva slobodnih zidara u svetu i u našoj zemlji, od osnivanja do danas.

– Cilj izložbe je da javno prikaže delatnost slobodnih zidara u Srbiji i razbije zablude o tome da je masonerija deo velike svetske zavere protiv srpskog naroda i pravoslavlja – kaže direktor muzeja Miroslav Tasić.

– Ne bi bilo Srbije da nije bilo slobodnih zidara, koji su udarili temelje srpske državnosti i kulture.

Iz originalnih dokumenata i istorijskih prikaza vidi se da su masoni svojim delima utkani u sva svetska istorijska zbivanja, od Francuske revolucije preko Atlantske povelje do osnivanja Ujedinjenih nacija.

– Uticaj masona na razvoj Srbije je veoma snažan – objašnjava Tasić.

– Nema znamenitijeg vladara, ministra, prosvetitelja, intelektualca, umetnika koji nije bio mason. Od Alekse Nenadovića, preko Dositeja Obradovića do Ive Andrića.

On naglašava da su srpski masoni tvorci Sretenjskog ustava, da je Velika loža Srbije dala veliki doprinos u stvaranju Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Jugoslavije, i da su veliki Srbi iz sveta masonerije Đorđe Vajfert, Mihajlo Pupin, Dositej Obradović, Vuk Karadžić, Stevan Mokranjac, kralj Aleksandar, kralj Petar, knez Pavle, vojvoda Živojin Mišić, Stevan Sremac, Jovan Dučić, Branislav Nušić i Slobodan Jovanović, čije se slike nalaze u sali muzeja.

Webtribune

U Etnografskom muzeju je prikazan originalni masonski hram Velike regularne lože, koji se nalazi na Vračaru kod Kalenićeve pijace, i masonske regalije iz lože u bivšoj Garašaninovoj, a danas ulici Svetozara Markovića. U hramu su postavljene i lutke u odeždi velikih majstora slobodnog zidarstva.

Prikazana je Medalja prve srpske lože iz 1891. godine, koja je rađena u Pragu, zatim Konstitucija Velike lože Kraljevine SHS iz 1919. godine i nova Konstitucija Velike regularne lože Srbije iz 2008. godine. Izložena su i templarska uniforma nastala početkom prošlog veka u Bostonu, koja ima istorijsku i antikvarnu vrednost, kao i pravi masonski mač i prva masonska medalja sa početka prošlog veka, koju je darovala loža “Pobratim”.

Prvi put je u javnosti objavljen spisak svih 30 loža Velike regularne lože Srbije i njihovih velikih majstora, ali ne i imena i fotografije Ranka Vujačića, Petra Kostića, Dragana Tanasića i Tahira Hasanovića, današnjih starešina najveće obedijencije u Srbiji.

– Ova muzejska postavka masonerije prikazuje antropološku stranu Bratstva slobodnih zidara u svetu i u Srbiji. Želja Velike regularne lože Srbije, koja je ustupila svoj hram i masonske regalije, jeste da se otvori prema javnosti, ukloni zablude i prikaže svoj uticaj na srpsko društvo – objašnjava Miroslav Tasić.

Svi izloženi eksponati o slobodnim zidarima su deo budećeg Muzeja srpskih masona, koji će u dogledno vreme biti otvoren u Beogradu – otkriva nam direktor Etnografskog muzeja Miroslav Tasić.

– Dokumentacija za taj muzej je spremna, a traži se pogodna zgrada u kojoj bi muzej bio smešten.

(Novosti)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …