Home / SPEKTAR / TAJNE ČUDESNOG SVETA PODZEMLJA BEOGRADA

TAJNE ČUDESNOG SVETA PODZEMLJA BEOGRADA

barutana- beograd- srbija- podzemlje- grad

Veliki barutni magacin – Donji grad Beogradske tvrđave

Vojska Habsburške monarhije pod vođstvom Princa Eugena Savojskog osvaja Beograd 1717. godine. Nakon serije velikih eksplozija koje su razorile prethodna skladišta baruta, austrijska vojna uprava donosi odluku da u Donjem gradu Beogradske tvrđave izgradi novo skladište. Kolosalni podzemni objekat izdubljen je u steni dunavske padine. Projekat je uradio major Franc Nikola Suli, jedan od glavnih inženjera angažovanih na rekonstrukciji tvrđave. Građen je od 1718. do 1721. godine. Veliki barutni magacin sastoji se od dve sale oslonjene na po devet stubova i velikog prostornog hodnika. Nakon povratka Osmanlija u Beograd izgrađen je masivni zid koji zaklanja ulaz u ovo skladište sa reke. Prostor se koristio kao barutni magacin do početka XX veka. Danas je samo jedna od sala dostupna javnosti, u njoj se nalazi lapidarijum – popularna Barutana, gde se mogu videti antički spomenici Singidunuma.

Napušteni železnički tunel Umka – Mala Moštanica

500

Tunel probijen kod Umke deo je pruge uskog koloseka koja je nekada spajala Beograd sa Dubrovnikom. Preko ove pruge odvijao se lokalni saobraćaj koji je spajao okolna naselja Obrenovac, Umku, Malu Moštanicu i Železnik sa centrom grada. Pruga je svečano otvorena 1928. godine. Tokom pola veka, parna lokomotiva bila je jedan od oslonaca razvoja predgrađa Beograda. Linija je iz nepoznatih razloga ukinuta 1968. godine. Tunel je ozidan kamenom. Njegova ukupna dužina je 1620 metara. Danas je tunel, iako potpuno napušten, prohodan i veoma dobro očuvan. Kroz deo tunela sproveden je gasovod.

Nacisticki bunker – Banovo brdo

Objekat je za potrebe Vermahta izgrađen tokom II svetskog rata. Kompleks se sastoji od dva artiljerijska i jednog mitraljeskog gnezda, spavaone za posadu, ostave za municiju i sistema za ventilaciju. Površina objekta je preko 200m². Danas je u veoma dobrom stanju.

Položaj objekta je na padinama Banovog brda, a dejstvovanje usmereno ka reci Savi i Novom Beogradu. Namena objekta je bila kontrola velike površine savskog priobalja i sremske ravnice, gde se nekada nalazio stari beogradski aerodrom. Tokom borbi za oslobođenje Beograda, nacisti su u ovom delu grada pružili žestok otpor.

Zemunski lagumi ispod Kalvarije

​Lavirinti tunela koji je izgrađen tokom XVIII i XIX veka. Tuneli su ukopani u lesu i u potpunosti su ozidani austrijskom opekom. Postoje dva glavna ulaza i jedan pomoćni, koji je ujedno služio i kao ventilacija. Svi tuneli vode ka jednoj, centralnoj prostoriji, površine nekoliko desetina kvadratnih metara. Tuneli na pojedinim mestima imaju niše, koje su služile za mimoilaženje u uskom prostoru. Raskršća su posebno planirana, na uglovima su zidovi isecani kako bi se tovar lakše unosio. Precizni podaci o ovom objektu nisu pronađeni. Po strukturi tunela, objekat je verovatno izgrađen za vojne potrebe. Pretpostavlja se da je korišćen kao skladište za oružje ili namirnice.

​Grobnica u Brestoviku – Opština Grocka ( III -IV vek)

500

Porodična grobnica izgrađena tokom pozne antike koja se nalazi ukopana u brdu ispod seoskog groblja u selu Brestovik. Kripta grobnice je ostala sačuvana zajedno sa bogato dekorisanim freskama, na kojima se nalaze geometrijski elementi zajedno sa predstavama vegetacije i ptica. Uz pomoć Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije, Ministarstva kulture i Grada Beograda rekonstruisan je prvobitni izgled grobnice. Grobnica je imala tri prostorije, prilaz sa predvorjem i antičkim stubovima, atrijum sa dve bočne niše u kojem su se obavljali pogrebni rituali i kripta u kojoj su se nalazili sarkofazi.

(24 sata)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …