Home / SPEKTAR / U RUŠEVINAMA SREDNJOVEKOVNOG GRADA PRONAĐENO NEPROCENJIVO BLAGO CARA LAZARA!

U RUŠEVINAMA SREDNJOVEKOVNOG GRADA PRONAĐENO NEPROCENJIVO BLAGO CARA LAZARA!

blago
U ostacima srednjovekovnog grada Rudnika, arheolozi Filozofskog fakulteta u Beogradu i Muzeja Rudničko-takovskog kraja pronašli su vredno otkriće – PEČAT KNEZA LAZARA!

Kako “Večernje novosti” saznaju iskopana je metalna pločica, matrica s minuciozno ugraviranim vladarskim grbom, karakterističnim šlemom, ukrašenim bivoljim rogovima i natpisom: “Gospodin Lazar knez sve srpske zemlje”, a prema pisanju ovog lista pečat je urezan u negativu kao slika u ogledalu, da bi se čitao pravilno posle otiskivanja u vosku ili zlatu.

Sam natpis na pečatu dokazuju da je ovu titulu knez Lazar koristio na samom početku njegove vladavine.

srbija- srpski- car- dušan 1

Srednjovekovni trg Rudnik bio je civilno naselje s gustom koncetracijom solidno građenih objekata velikih dimenzija, među kojima je više pravoslavnih i katoličkih crkava za primorske trgovce.

Grad je bio sedište trgovačkih kompanija i administracije sa carinom, diplomatskim predstavništvom, rezidencijama, većnicom, gostionicom i svratištima za putnike.

(Večernje novosti)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …