Home / SRBIJA / Čeka se samo potvrda Vlade: Svi koji se penzionišu pre 65. godine, dobijaće punu penziju!

Čeka se samo potvrda Vlade: Svi koji se penzionišu pre 65. godine, dobijaće punu penziju!

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy
Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Socijalno-ekonomski savet (SES), koji sačinjavajzu reprezentativni sindikati, poslodavci i predstavnici Vlade, prihvatio je na jučerašnjoj sednici inicijativu Saveta samostalnih sindikata Srbije (SSSS) da se ukinu kazneni poeni za sve penzionere nakon što napune 65 godina, pišu Večernje Novosti.

Ovaj predlog sada ide pred Vladu, a konačna odluka biće doneta posle finansijske analize. Promena nekih članova zakona očekuje se do kraja godine, ali nadležni ne navode kojih konkretno.

Prema sadašnjem Zakonu o PIO, svima koji napuste radno mesto pre propisanog broja godina života penzija se na mesečnom nivou umanjuje za 0.34 odsto. To znači da prevremena penzija može da bude niža za maskimalno 20,5 odsto, i ona se prima doživotno.

Međutim, prema predlogu sindikata koji se usvojio SES, prevremena penzija primala bi se samo do 65. rođendana, a posle toga puna.

– Član 70a Zakona o PIO nepravedan je naročito prema radnicima koji rade teške fizičke poslove i za one koji su izgubili posao pa moraju i to ne svojom voljom u prevremenu penziju – kaže za Novosti Ljubisav Orbović, predsednik SSSS:

– Očekujemo da Vlada nađe adekvatno rešenje i da se ova izmena unese u zakon.

Ministar za rad Aleksandar Vulin rekao je da će Vlada izaći sa svojim stavom o ovom pitanju posle ekonomske analize stanja.

– Tada ćemo znati da li je ovo uopšte moguće – rekao je Vulin.

(Telegraf.rs / Novosti)

Check Also

Žena Žike Todorovića otkrila detalje stravične tragedije: Sin nam se nije otrovao

Ana Todorović, supruga Srđana Todorovića je očajna, na lekovima, i obamrla od tuge posle smrti …