Home / SRBIJA / ZAPAD DAO MIG: Dačić o referendumu u Vojvodini i početku spajanja Kosova i Albanije..

ZAPAD DAO MIG: Dačić o referendumu u Vojvodini i početku spajanja Kosova i Albanije..

ivica dacic
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da referenduma u Vojvodini ne može biti jer o tome treba da se donese odluka.

Dačić je rekao da oni koji to predlažu predlažu nemaju većinu da donesu odluku ni na nivou mesne zajednice ili kućnog saveta.

Govoreći o referendumu u Republici Srpskoj (RS), Dačić je naveo da bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović sada govori o referendumu u RS, a njegova stranka je 1991. organizovala referendum u Sandžaku.

“Međunarodna zajednica nije lila suze nad tim referendumom kao sada zbog RS”, rekao je Dačić.

Oni su godinama bili protiv Dejtonskog sporazuma i tražili promenu jer je prevaziđen, a sada RS ođednom krši Dejtonski sporazum, rekao je Dačić i pitao šta je sa ostalim odlukama Ustavnog suda navodeći primer da u Mostaru godinama nema gradonačelnika zbog odnosa muslimana i Hrvata.

“Potrebno je da se okrenemo stabilnosti i dijalogu”, poručio je Dačić.

Što se tiče ujedinjenja Kosova i Albanije, Dačić smatra da je odlično što se pojavilo to pitanje jer o tome govorimo već 20 godina – da je ujedinjenje Kosova i Albanije suština njihove politike.

Komentarišući predloge pojedinih satranaka sa Kosova o referendumu o spajanju Kosova i Albanije, Dačić je rekao da je dobro što su se takvi navodi pojavili jer međunarodna zajednica može da vidi da je Srbija bila u pravu i da je suština njihove politike bilo ujedinjenje Kosova i Albanije.

“Mi smo o tome govorili 20-30 godina. Tamo ne žive dva naroda nego jedan narod, to nisu Kosovari nego Albanci koji žive na Kosovu, kao što i Srbi žive na Kosovu”, rekao je Dačić i ;dodao da to pokazuje da se zloupotrebljavala priča o pravu na samoopredeljenje Albanaca na Kosovu.

Dačić je naveo da je albanski narod kroz Albaniju ostvario pravo na samoopredeljnje, a da su na Kosovu Albanci nacionalna manjina u okviru Srbije koja nema pravo na samoopredeljenje.

“Dok im neko ne namigne sa Zapada (referendum) sigurno neće organizovati”, kazao je Dačić.

(Beta,Tanjug,B92)

Check Also

Žena Žike Todorovića otkrila detalje stravične tragedije: Sin nam se nije otrovao

Ana Todorović, supruga Srđana Todorovića je očajna, na lekovima, i obamrla od tuge posle smrti …