Home / TEMA DANA / Ako Rusija upotrebi samo 30% svoje borbene sposobnosti, saveznici će morati i veru da promene, a kamo li ratnu politiku!

Ako Rusija upotrebi samo 30% svoje borbene sposobnosti, saveznici će morati i veru da promene, a kamo li ratnu politiku!

U poslednja 24 sata, sedam američkih vojnih aviona imalo je izviđačke letove u istočnom Mediteranu u blizini sirijske obale, gde se nalazi ruska vazdušna baza Hmejmim i punkt za materijalno-tehničku podršku ruske Vojno-pomorske flote u Tartusu.

Da li će doći do direktnog sukoba Rusije i SAD u Siriji, jedno je od glavnih pitanja koje se postavlja ovih dana, kao i koje će ciljeve Amerikanci bombardovati.

Američki mediji navode da Vašington u Siriji razmatra osam objekata — potencijalnih meta, među kojima su dva vojna aerodroma i istraživački centar u kome se navodno proizvodi hemijsko oružje.

Izvori zapadnih medija ne navode u kojim delovima Sirije se nalaze ti objekti, ali tvrde da sirijska komanda raspoređuje svoje avione na sirijske aerodrome na kojima su bazirani avioni ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, računajući da SAD neće udariti na ruske objekte.

Podaci monitoringa letova vojne avijacije, koji su objavljeni na nalogu Mil radara na Tviteru, pokazuju da je u poslednja 24 sata sedam američkih vojnih aviona imalo izviđačke letove u istočnom Mediteranu u blizini sirijske obale, gde se nalazi ruska vazdušna baza Hmejmim i punkt za materijalno-tehničku podršku ruske Vojno-morske flote u Tartusu.

Reč je o šest protivpodmorničkih patrolnih aviona američke Ratne mornarice — P-8A „Posejdon“, koji su poleteli sa vazdušne baze „Sigonela“ sa Sicilije, a takođe i o avionu za radioelektronsko izviđanje EP-3E „Aris 2“, koji je poleteo sa Krita.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders je izjavila da američki predsednik Donald Tramp još nije doneo definitivnu odluku o kontramerama na navodni hemijski napad u Siriji. Ministar odbrane SAD Džejms Matis je priznao da Pentagon nema dokaza da su upotrebljeni sarin ili hlor u navodnom hemijskom napadu u sirijskoj Dumi, dodajući da je jedini Pentagonov dokaz da se ovaj incident uopšte i desio došao sa društvenih mreža i iz izveštaja medija.

On je dodao da veruje da se u Siriji dogodio hemijski napad i da SAD žele inspektore na zemlji koji bi sakupili dokaze.

Ruski politikolozi kažu da je zapadna štampa, pozivajući se na svoje izvore, već objavila moguće scenarije američkog napada na Siriju.

„Najavljeno je da su mogući udari na više od 20 ciljeva u Siriji, uključujući vojne objekte i preduzeća povezana sa vojnom i hemijskom proizvodnjom. I to je već druga opcija.

Prva podrazumeva lokalni udar, uglavnom na sirijske vazdušne baze sa kojih su uzletali ili sa kojih mogu da avioni koji učestvuju u bombardovanju objekata u Istočnoj Guti, gde je navodno bilo primenjeno hemijsko oružje.

I postoji još jedna opcija, po kojoj udari neće biti samo na vojne objekte, nego i na delove Damaska gde su smeštene vladine institucije, a u kojima se nalaze i ruski predstavnici.

To je najopasnija opcija, koja bi izazvala odgovor Rusije i mogla bi da dovede do ozbiljnog sukoba“, smatra ruski analitičar Boris Dolgov.

Politikolog je istakao da reakcija Rusije zavisi od toga šta će SAD učiniti i gde će se zaustaviti.

„Kontramere mogu da budu razne. Odgovor bi mogao da stigne od sirijske protivvazdušne odbrane i ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, koji bi uništavali krstareće rakete ispaljene na sirijske mete, pošto se pretpostavlja da će u slučaju napada Amerikanci koristiti takve projektile.

Takve rakete se mogu lansirati sa različitih nosača, koji se nalaze kako na moru tako i u vazduhu.

U tom slučaju, logično je pretpostaviti da Amerikanci neće sa svojim borbenim avionima ulaziti u sirijski vazdušni prostor, nego će biti u neutralnom ili u vazdušnom prostoru jedne od susednih zemalja.

Rakete će biti uništene u svakom slučaju, ali moguće je i uništavanje nosača aviona ili brodova.

Ruska komanda je upozorila da će u određenim uslovima to biti učinjeno. Bez sumnje, Amerikanci će to uzeti u obzir, i mislim da do te varijante u svakom slučaju neće doći“, zaključio je Dolgov.

Podsetimo, ranije je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov upozorio da će ruski sistemi protivvazdušne odbrane obarati američke rakete i njihove nosače, ako u zoni napada u Siriji budu ruski vojnici.

Eskalacija napetosti oko Sirije desila se u senci izveštaja o upotrebi hemijskog oružja u gradu Dumi. Zapadne zemlje su za to optužile zvanični Damask.

Tramp je optužio predsednika Putina, Rusiju i Iran da su odgovorni za podršku „životinji“ Asadu i poručio je da će zbog toga „platiti visoku cenu“. Kasnije je malo „spustio loptu“, ali su tenzije oko Sirije i dalje ostale.

Check Also

Rastući nemiri u Iranu, imaće posledice po ceo svet! – “Spreman teheranski majdan!”

Početkom maja u Iranu su izbili građanski nemiri sa novom snagom. Situacija u zemlji je, …