Home / TEMA DANA / Albanci sa juga Srbije traže „otcepljenje“ i pripajanje Kosovu!

Albanci sa juga Srbije traže „otcepljenje“ i pripajanje Kosovu!

Predsednik Opštine Bujanovac i budući predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju izjavio je da bi Vlada Srbije trebalo da prizna status borca pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPMB) i referendum iz 1992. kojim se daje pravo opštinama s juga Srbije da se pripoje Kosovu.

albanci

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Medveđa i Bujanovac Zoran Stanković rekao je da se Musliju vara ako misli da će radikalnim stavovima „doprineti integraciji Albanaca i napretku stanovištva tri opštine“.

„Pominjanje referenduma, takozvanih boraca ‘OVPMB’, izmišljenog terora nad Albancima je nedopustiva retorika za nekog ko bi trebalo da bude spona između albanskog stanovništva sa ovih prostora i nadležnih državnih organa koji bi trebalo da reše postojeće probleme“, rekao je Stanković za agenciju Beta.
Na pitanje kako Srbija to može da učini kada se OVPMB borila protiv državnih oružanih snaga, Musliju je za Politiku kazao da je reč o albanskim herojima i da im „treba priznati status“, vrednosti za koje su se borili, te da treba da budu integrisani u društvo.

Prema njegovim rečima, Beograd treba da prizna i referendum održan 1992. godine među Albancima na jugu Srbije kojim se otvara i
mogućnost da se taj deo države pripoji Kosovu.

Dodao je da stanje u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa pokazuje da Srbija nije zainteresovana za to područje i da zato put tamošnjih Albanaca treba da bude „trasiran ka Prištini i Tirani“.

Na pitanje da li smatra da svojim izjavama „tera“ investitore iz opština na jugu Srbije, Musliju je kazao da to ne čini on, već hiljade vojnika i policajaca stacioniranih u tom delu Srbije.

„Mislim da strani investitori ne žele da dođu zbog straha od nagomilanih oružanih formacija, hiljade vojnika i žandarma, koliko ih ovde ima. Kada ih vide u tolikom broju, pitaju se da li je ovde redovna ili vanredna situacija“, kazao je Musliju, koji je i kandidat za predsednika Nacionalnog saveta Albanaca.

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Medveđa i Bujanovac Zoran StankovićStanković je naveo da, pre svega, Jonuz Musliju još nije izbran za predsednika Nacionalnog saveta Albanaca (NSA).

„U skladu sa njegovim dosadašnjim političkim ponašanjem je i ova njegova izjava i ona nije ništa novo. Novo je to sto će on uskoro možda zauzeti mesto predsednika Nacionalnog saveta Albanaca i mora da bude svestan da se ta funkcija odnosi i na poštovanje zakona ove zemlje“, naveo je Stanković.

Prema njegovim rečima, to mesto podrazumeva da Musliju postaje deo državnog aparata Srbije, jer se između ostalog NSA finansira iz budžeta građana Srbije, a onaj ko je na njenom čelu rukovodi se zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

„Ponoviću još hiljadu puta – Ustav i zakoni ove zemlje moraju se poštovati, a Musliju se vara ako misli da će ovakavi njegovi stavovi doprineti integraciji Albanaca i napretku stanovištva ove tri opštine“, rekao je Stanković za agenciju Beta.

(Beta)

Check Also

IMUNOLOZI DOŠLI DO SENZACIONALNOG OTKRIĆA: TREĆINA SRBA IMUNA NA KORONAVIRUS ZBOG T-ĆELIJA!?

Trećina populacije ni teoretski ne može da dobije koronavirus. Ova optimistična procena svetskih istraživača mogla …