Home / TEMA DANA / AMERIČKI DIPLOMATA ZAPALIO BALKAN: VUČIĆ I TAČI TAJNO DOGOVORILI PODELU KIM! SPORAZUM SPREMAN ZA POTPISIVANJE!

AMERIČKI DIPLOMATA ZAPALIO BALKAN: VUČIĆ I TAČI TAJNO DOGOVORILI PODELU KIM! SPORAZUM SPREMAN ZA POTPISIVANJE!

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da nisu tačne tvrdnje bivšeg američkog diplomate Šauna Birnsa da postoji tajni dogovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o razmeni teritorija.

“U pitanju su lažne vesti Birnsa. Nema tajnog dogovora za tzv. Kosovo i Srbiju. Dogovor se može postići transparentno u saradnji sa američkim rukovodstvom. Pozivam vas da pomognete“, napisao je Tači na Tviteru

Tači je naveo da Vašington posvećuje punu pažnju dijalogu između Beograda i Prištine.

Tači je na svom Tviter nalogu napisao da je na generaciji kojoj pripada da okonča sukob i otvori put za evroatlanske inegracije i prosperitet.

Na tom putu Kosovu je potrebna pomoć a ne prepreke i protivljenja, kaže Tači.

“Vašington posvećuje punu pažnju dijalogu Beograda i Prištine. Na našoj generaciji je da okonča sukob i otvori put za evroatlanske integracije.

Potrebna nam je podrška u ovom procesu a ne prepreke i protivljenja. Radi se o našoj deci“, napisao je Tači na Tviteru.

Birns: Tači i Vučić imaju spreman sporazum o razmeni teritorija

Bivši američki diplomata Šaun Birns, koji je bio šef posmatračke misije SAD na Kosovu od 1998. do 1999. godine rekao je da su Vučić i Tači pripremili tajni sporazum koji uključuje i razmenu teritorija, te da se samo čeka njegovo potpisivanje.

„Tači i Vučić su napravili sveobuhvatni sporazum kojim bi se okončao sukob koji je vekovima definisao odnose među Albanaca i Srba. Sporazum je spreman za potpisivanje“, rekao je bivši američki diplomata.

Međutim, potpisivanje sporazuma, prema njegovim rečima, koči stav kosovskog premijera Aljbina Kurtija da ne ukine taksu i ustavni spor oko toga ko je zadužen za dijalog sa Srbijom.

„Nacrt sporazuma uključuje razmenu teritorija“, nastavio je Birns.

Prema njegovim rečima, nacrt sporazuma uključuje razmenu teritorija – neki delovi KiM severno od Ibra i delovi Preševske doline na jugu Srbije, Zajednicu srpskih opština za koju je potrebna saglasnost, ekstrateritorijalnost za srpske manastire, de jure priznanje Kosova od strane Srbija i obaveza Srbije da neće ometati članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Birns smatra da bi takav aranžman bio loš i da bi najverovatnije podstakao radikalne nacionaliste na Balkanu.

On kaže da je stvaranje Zajednice srpskih opština sa posebnom autonomijom dovoljno za defunkcionalan rad Kosova.

Bivši američki diplomata nagovestio je da u Vašingtonu Vučić nije pristao da se vrati dijalogu ukoliko se takce potpuno ne ukinu, uprkos pritisku Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Robera O’Brajana, izaslanika Ričarda Grenela i Trampovog zeta DŽareda Kušnera.

(Kosovo onlajn)

Check Also

DR MIROVIĆ: ISTINA O HAOSU U CRNOJ GORI- SLEDI EPILOG KOJI NIKO NE OČEKUJE! (VIDEO)

Gost medijskih kuća „Centar”, i „Srbin.info”, u emisiji „Intervju”, bio je profesor Pravnog fakulteta Prištinskog …