Home / TEMA DANA / AMERIČKI EKSPERTI DIGLI UZBUNU: Rusi imaju tajno tenkovsko oružje za koje nemamo odgovor..!

AMERIČKI EKSPERTI DIGLI UZBUNU: Rusi imaju tajno tenkovsko oružje za koje nemamo odgovor..!

Postavlja se racionalno pitanje sa kojim tipom oružja će biti moguće fizički dopreti do “Armate”, ako će njena aktivna oklopna zaštita “Afganit” biti u stanju da presreće “kinetičke” projektile koji lete hiperzvučnom brzinom?

Tajno oružje tenka T-14 “Armata” je njegova oklopna zaštita, konkretno kompleks aktivne oklopne zaštite “Afganit”-konstatuju američki stručnjaci a prenosi RG.

Amerikanci dalje navode da je aktivna oklopna zaštita novog ruskog tenka obogaćena “inovacijama koji su nastale kao produkt rada na prethodnim generacijama sistema slične namene”. Konstruktori sistema aktivne zaštite “Afganit” su dobili proizvod koji objedinjuje najbolje karakteristike kompleksa “Drozd” i opto-elektronskog sistema aktivnog ometanja “Štora”.

Pored toga, sistem aktivne zaštite “Afganit” se sastoji od dve aktivne fazirane antenske rešetke (AESA), koje su raspoređene bočno od pozicije gde se nalazi osnovni top i koje imaju sposobnost da skeinraju okolni prostor u širokom dijapazonu. Ovi radari će moći da rade u oba režima rada: aktivnom i pasivnom.

Tako npr. kada rade u pasivnom režimu skeniranja, ove ultra-osetljive radarske stanice će moći da detektuju zračenje minijaturnih zemaljskih radara i preseku signal preko kojeg se protiv-tenkovske rakete navode na svoj cilj. Pored toga, ovaj kompleks će sadržati i veliki broj optičkih senzora koji će na vreme da detektuju opasnost od protivtenkovskih raketnih sistema.

Internet portal napominje da se na zadnjoj strani kupole perspektivnog ruskog tenka T-14 “Armata” nalaze lansirne kutije, u kojima se nalaze specijalna sredstva za stvaranje veštačkih optičkih barijera kakve su dimne zavese, ali i aerosolnih oblaka sastavljenih od mikročestica koje rasejavaju radarsku reflektivnost tenka i njegovo infracrveno zračenje.

Takođe, kompleks aktivne zaštite “Afganit” će imati sposobnost da uništi dolazne projektile, koji će leteti hiperzvučnom brzinom. Naime, jedina tenkovska municija koja može da dostigne ovakve vrednosti brzine jesu potkalibarni kinetički projektili, čije jezgro se uglavnom sastoji od ultračvrstih legura na bazi Volframa ili osiramošenog Uranijuma.

Ova municija na ustima cevi razvija brzinu 1,800-2,000 m/sek. Prema tvrdnjama proizvođača, sistem aktivne zaštite “Afganit”  će biti tako tehnički “utegnut” da će moći da reaguje u hiljaditim delovima sekunde, gde praktično istovremeno otkriva projektil, vrši proračun njegove putanje i ispaljuje parčadno-eksplozivni presretač koji snagom svoje eksplozije i ogromnog broja fragmenata uništava dolazni projektil.

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …