Home / TEMA DANA / AMERIČKI MEDIJI OTKRILI VELIKU TAJNU: Naša mornarica nema čime da potopi ruske brodove! (VIDEO)

AMERIČKI MEDIJI OTKRILI VELIKU TAJNU: Naša mornarica nema čime da potopi ruske brodove! (VIDEO)

Američka mornarica ima problem “ubijanja” (potapanja) brodova! Ova, za sam pojam ratne mornarice, osnovna “delatnost”, potapanje i uništavanje neprijateljskih brodova, je poslednjih 25 godina u potpunosti zanemarena.

usa-sad-amerika-mornarica-brod

U ovom trenutku sa naglim jačanjem ruskih i kineskih pomorskih snaga mornarica SAD je počela da traga za rešenjem ovog problema, odnosno da prenamenom postojećih raketa stvori “ubice brodova”.

Problem koji je sada eskalirao počeo još sa padom Berlinskog zida i rasturanjem sovjetske pomorske moći. Budžet za odbranu je drastično smanjen, a čak ni teroristički napad od 11. septembra 2011. godine nije doneo pomaka kada je moranrica u pitanju.

Uloga mornarice je u osnovi promenjena na podršku kopnenim snagama u Avranistanu i Iraku, ako i borbu protiv pirata na Rogu Afrike.

Ni jedna od tih operacija nije zahtevala uništenje neprijateljskog ratnog broda, odnosno korišćenja protivbordskih raketa.

U međuvremenu ostatak sveta nje sedeo skrštenih ruku. Rusija je, iako puzeći, vratila dobar deo svoje sovjetske pomorske moći. Mornarica sada pokazuje mišiće i štiti ruske interese gde god oni da leže, u Iraku, Siriji, na Arktiku, u Venesueli, Kubi…

Ipak, glavna pretnja američkoj mornarici dolazi od Kine koja je kao glavni cilj modernizacije oružanih snaga postavila upravo pomorske i vazduhoplovne snage.

Kineska ratna mornarica trenutno broji više od 300 plovila svih tipova, a brodogradiliša rade punom parom praveći sve vrste brodova od nosača aviona, do podmornica i amfibijskih plovila.

Mornarica SAD sada, sa debelim zakašnjenjem, proučava načine da poveća vatrenu moć protivbrodskih sistema u floti.

Jedna od mogućnosti je i unapređenje postojećih PVO raketa SM 6 kako bi mogle da gađaju i brodove.

Rakete SM 6 sposobne su da obaraju avione, balističke i, čak i krstareće rakete, a moguće ih je navositi korišćenjem mornaričkih sistema. Njihova prednost je što one staju u postojeće silose za vertikalno ispaljivanje, za razliku od “harpuna” koji moraju da se montiraju na trup broda i, samim tim, smanjen kapacitet.

S druge strane, rakete SM 6 imaju male bojeve glave te nemaju veliku probojnu i razornu moć koja bi bila dovoljna da ozbiljnije ošteti ili potopi brod.

Ono što onespokojava mornaricu kada je u pitanju prrimena rakete SM 6 je činjenica da osamdestih godina prošlog veka amerikanci nisu uspeli da potope iranski patrolni brod čak ni sa pet raketa SM 1, prethodnika SM 6.

Očigledno da će SM 6 biti samo prelazno rešenje pošto se veća i moćnija raketa još nalazi u fazi razvoja.

Drugo moguće rešenje je dodatno modifikovanje krstarećih raketa “tomahavk”, ili prilagođavanje JASSM, dalekometnih vazdih-zemlja raketa.

Trenutno, mornarica SAD ima samo jedan aktivni brod koji je ikada u svojoj službi potopio drugi plovni objekat – 218 godina staru fregatu U.S.S. Constitution!

Pogledajte video:

(Popularmechanics.com, Intermagazin)

Check Also

RUSKI EKSPERT OTKRIO: RAT U DONBASU ĆE OTVORITI VRATA RUSIJI DA UZME POLA UKRAJINE

Ruski vojni ekspert upozorio do čega mogu dovesti provokativne aktivnosti oružanih snaga Ukrajine u Donbasu …